Povești cu vinuri românești - ediția curentă
În curând va începe a zecea ediție a concursului național ”Povești cu vinuri românești”, căutăm vinurile românești de cea mai bună calitate, produse de micii viticultori!
Concursul de vinuri este organizat de BASF în colaborare cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România și se adresează viticultorilor ce exploatează suprafețe de viță de vie sub 100 de hectare. Înscrierile sunt gratuite, iar premiile sunt, ca de fiecare dată, extrem de atractive și utile în activitatea din fermă.

Despre ediția 2025 a concursului ”Povești cu vinuri românești”
Cel mai respectat concurs de vinuri, adresat viticultorilor mici și mijlocii, revine în 2025 cu cea de-a X-a ediție. Concursul ”Povești cu vinuri românești”, organizat de BASF în parteneriat cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România aduce din nou în prim-plan cele mai rafinate vinuri românești create de producătorii cu exploatații de viță de vie sub 100 de hectare.
Condiții de participare
Condițiile de participare la concursul „Povești cu vinuri românești” sunt simple: suprafața cultivată cu viță de vie să fie mai mică de 100 de hectare, iar probele de vin înscrise sa nu fie mai vechi de anul 2022 (cu excepția celor roșii care să nu fie mai vechi de 2020).
Pentru vinurile spumante, se pot înscrie maximum 3 tipuri de vin spumant, în sticle de 0,75 l fiecare.
Premiile puse în joc sunt foarte atractive, în valoare de 5.000 de euro fiecare, constând în produse BASF.
consultă regulamentul concursului (în curând)
Ce poți câștiga
Concursul național ”Povești cu vinuri românești” se desfășoară în 4 etape regionale, urmate de marea finală națională. În cadrul fiecărei etape regionale, membrii comisiei de jurizare, formată din degustători experți, membri ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România, desemnează câte 3 vinuri finaliste pentru fiecare categorie (vinuri roșii, albe și roze). În total, după terminarea etapelor regionale, vor fi desemnate 36 de vinuri calificate în marea finală națională.
Pentru faza națională, cele 36 de vinuri finaliste vor fi jurizate pentru a desemna cel mai bun vin al fiecărei categorii în parte (alb, roșu și roze), conform criteriilor prevăzute în regulamentul concursului.
La final, locul 1 al fiecărei categorii va obține marele premiu constând într-un pachet format din produse BASF pentru protecția viței de vie, în valoare totală de 5.000 de euro.
Vinurile spumante intră în secțiunea dedicată acestora. Marele premiu constă într-un pachet format din produse BASF pentru protecția viței de vie, în valoare totală de 5.000 de euro.
Marele premiu oferit de BASF
Kit-ul de dezvoltare a afacerii poate fi configurat în funcție de nevoile câștigătorilor:
- Pachet format din produse BASF pentru protecția viței de vie
Câștigătorii trebuie să respecte condițiile de acordare a premiilor, prezentate în Regulamentul concursului ”Povești cu vinuri românești 2025”. Valoarea totală comercială a premiilor oferite în cadrul concursului este de 20.000 de euro. În cadrul acestui concurs, nu se permite acordarea contravalorii în bani a premiilor câștigate sau schimbarea premiilor.
Vrei să ai șansa de a câștigă unul dintre marile premii puse la bătaie de BASF?
Înscrie-te acum în concurs! Înscrierea este 100% gratuită
Unde se desfășoară etapele regionale ale concursului de vinuri ”Povești cu vinuri românești” și cum te poți înscrie
Ca de obicei, echipa BASF vine în sprijinul fermierilor, încercând să acoperim cât mai bine întregul teritoriu al țării, astfel încât procesul de înscriere și trimitere a probelor de vin să decurgă cât mai ușor.
Dată eveniment | Etapă | Adresă colectare probe vinuri (inclusiv vinuri spumante) | Perioadă înscrieri - probele se vor trimite astfel: | Persoană de contact și telefon | Fișă de înscriere |
---|---|---|---|---|---|
19.03.2025 | etapa regională Moldova | Crama Via Huși 1415, Strada Călărași, nr. 3, Huși, județul Vaslui | 3-14 martie 2025 | Gabriel Stoica 0723.408.161 Raluca Balaban 0752.706.055 | download descarcă |
26.03.2025 | etapa regională Muntenia și Oltenia | Domeniul Sâmburești - Sat Câmpu Mare, Comuna Dobroteasa, județul Olt | 10-21 martie 2025 | Emanuel Nica 0723.378.071 | download descarcă |
02.04.2025 | etapa regională Dobrogea | Crama Murfatlar Vinul – Strada Murfatalurui, nr 1, Murfatlar, județul Constanța | 17-28 martie 2025 | Camelia Mangri 0734.962.722 | download descarcă |
09.04.2025 | etapa regională Banat și Transilvania | Crama Fort Silvan - Comuna Camăr, Nr. 414, județul Sălaj | 24 martie - 4 aprilie 2025 | Lia Csengettyus 0761.249.439 | download descarcă |
Vinuri spumante | în curând | în curând | în curând | ||
8.05.2025 | Marea finală |
Jurizarea concursului ”Povești cu vinuri românești” și criteriile de evaluare
Membrii juriului
Jurizarea probelor de vin înscrise în concursul ”Povești cu vinuri românești” este asigurată de degustători experți, membri ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România (ADAR).
Asociația este recunoscută ca organizație profesională reprezentativă în analiza senzorială a vinurilor și băuturilor alcoolice din România. ADAR reunește 138 de specialiști în sectorul vitivinicol, din toată țara și selectează permanent cei mai buni degustători autorizați pentru participarea în comisiile de jurizare ale concursurilor de profil.
Încă din 2016, Asociația Degustătorilor Autorizați din România a acordat sprijin valoros companiei BASF în efortul organizării concursului ”Povești cu vinuri românești” la nivel național, în încercarea de a oferi micilor viticultori o evaluare obiectivă a calității vinurilor înscrise în concurs.
Cum se evaluează vinurile
Pentru a oferi maxim de obiectivitate în evaluarea vinurilor, comisia de jurizare utilizează normele sistemului internațional de evaluare, stabilite de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIVV). Aceste norme sunt folosite la toate concursurile internaționale de vinuri.
Sistemul de punctaj folosit de OIVV este de până la 100 de puncte. O probă de vin este evaluată de mai mulți membri ai juriului. Se elimină nota maximă, respectiv nota minimă, apoi se face media aritmetică a notelor rămase. Rezultatul îl reprezintă nota finală pe care o primește fiecare probă de vin.
Regulile de evaluare
- Toate probele de vin sunt evaluate ”în orb”. Niciun membru al juriului nu cunoaște la momentul evaluării cărui concurent îi aparține proba respectivă de vin.
- Ordinea degustării se respectă cu strictețe. Întâi se evaluează vinurile albe, apoi cele roze, apoi cele roșii
- Examinarea se face din punct de vedere vizual, olfactiv și gustativ.
- Modul de acordare a punctelor:
- Vizual: Limpiditate și aspect: se pot acorda maximum 15 puncte
- Olfactiv: Tipicitate, intensitate și calitate: se pot acorda maximum 30 de puncte
- Gust: intensitate, tipicitate, persistență gustativă și calitate: se pot acorda maximum 44 de puncte
- Evaluare globală: se pot acorda maximum 11 puncte.