Povești cu vinuri românești
ediția a IX-a, 2024
Descoperă vinurile câștigătoare în Marea finală
Vinuri albe
- Locul 1 – Sauvignon Blanc, Crama Hamangia, sec, 2023
- Locul 2 – Chardonnay, Domeniile Valea Călugărească, sec, 2023
- Locul 3 – Chardonnay, Crama La Salina, sec, 2023
Vinuri roze
- Locul 1 – Syrah+Merlot, Crama Darie, sec, 2023
- Locul 2 – Merlot+Cabernet Sauvignon, Crama Hamangia, demisec, 2023
- Locul 3 – Cabernet Sauvignon+Merlot, Crama Corbuț, sec, 2023
Vinuri roșii
- Locul 1 – Cabernet Franc+Cabernet Sauvignon, Domeniul Aristiței, sec, 2021
- Locul 2 – Cabernet Sauvignon, Elite Wine, sec, 2020
- Locul 3 – Cabernet Sauvignon, Crama Ferdi, sec, 2021
Vinuri spumante
- Locul 1 – Crama Darabont, brut, alb
- Locul 2 – Casa de Vinuri Cotnari, extra dry, alb
- Locul 3 – Podgoria Silvania, brut, rose
Despre ediția 2024 a concursului ”Povești cu vinuri românești”
Cel mai respectat concurs de vinuri, adresat viticultorilor mici și mijlocii, revine în 2024 cu cea de-a IX-a ediție. Concursul ”Povești cu vinuri românești”, organizat de BASF în parteneriat cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România aduce din nou în prim-plan cele mai rafinate vinuri românești create de producătorii cu exploatații de viță de vie sub 100 de hectare.
Condiții de participare
Condițiile de participare la concursul „Povești cu vinuri românești” sunt simple: suprafața cultivată cu viță de vie să fie mai mică de 100 de hectare, iar probele de vin înscrise sa nu fie mai vechi de anul 2021 (cu excepția celor roșii care să nu fie mai vechi de 2019).
Pentru vinurile spumante, se pot înscrie maximum 3 tipuri de vin spumant, în sticle de 0,75 l fiecare.
Premiile puse în joc sunt foarte atractive, în valoare de 5.000 de euro fiecare, constând, la alegere, în utilaje pentru aplicarea tratamentelor la vița de vie sau produse BASF.
download consultă catalogul ediției
Concurs etichete
În concursul pentru desemnarea celei mai votate etichete de pe sticlele de vin pot participa în Etapele Regionale cramele care au trimis probe pentru concursul de vinuri, organizat ca un concurs separat de către Organizator prin vot popular pe pagina Facebook BASF. Dintre cele 4 etichete alese la etapele regionale, fanii paginii BASF vor alege cea mai frumoasă etichetă la nivel național.
Ce poți câștiga
Concursul național ”Povești cu vinuri românești” se desfășoară în 4 etape regionale, urmate de marea finală națională. În cadrul fiecărei etape regionale, membrii comisiei de jurizare, formată din degustători experți, membri ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România, desemnează câte 3 vinuri finaliste pentru fiecare categorie (vinuri roșii, albe și roze). În total, după terminarea etapelor regionale, vor fi desemnate 36 de vinuri calificate în marea finală națională.
Pentru faza națională, cele 36 de vinuri finaliste vor fi jurizate pentru a desemna cel mai bun vin al fiecărei categorii în parte (alb, roșu și roze), conform criteriilor prevăzute în regulamentul concursului.
La final, locul 1 al fiecărei categorii va obține marele premiu constând într-un kit personalizat de dezvoltare a afacerii, în valoare totală de 5.000 de euro.
Vinurile spumante intră în secțiunea dedicată acestora. Marele premiu constă într-un kit personalizat de dezvoltare a afacerii, în valoare totală de 5.000 de euro.
Marele premiu oferit de BASF
Kit-ul de dezvoltare a afacerii poate fi configurat în funcție de nevoile câștigătorilor. Se poate opta pentru una dintre cele două variante:
- 1 utilaj pentru aplicarea tratamentelor la vița de vie
- Pachet format din produse BASF pentru protecția viței de vie
Câștigătorii trebuie să respecte condițiile de acordare a premiilor, prezentate în Regulamentul concursului ”Povești cu vinuri românești 2024”. Valoarea totală comercială a premiilor oferite în cadrul concursului este de 20.000 de euro. În cadrul acestui concurs, nu se permite acordarea contravalorii în bani a premiilor câștigate sau schimbarea premiilor.
Vrei să ai șansa de a câștigă unul dintre marile premii puse la bătaie de BASF?
Înscrie-te acum în concurs! Înscrierea este 100% gratuită
Unde se desfășoară etapele regionale ale concursului de vinuri ”Povești cu vinuri românești”
Ca de obicei, echipa BASF vine în sprijinul fermierilor, încercând să acoperim cât mai bine întregul teritoriu al țării, astfel încât procesul de înscriere și trimitere a probelor de vin să decurgă cât mai ușor.
Dată eveniment | Etapă | Adresă colectare probe vinuri (inclusiv vinuri spumante) | Perioadă înscrieri* - probele se vor trimite până pe: | Persoană de contact | Telefon | Fișă de înscriere |
---|---|---|---|---|---|---|
08.02.2024 | etapa regională Moldova | Crama Pandora, Str. Avântului nr 1, sat Budești, com. Cotești, jud. Vrancea, 627101 | 02.02.2024 -- etapă încheiată, vezi câștigătorii | Florin Manoliu Klara Coman | 0756.047.182 0768.145.010 | download descarcă fișa |
15.02.2024 | etapa regională Oltenia și Prahova | Crama Budureasca, Drumul Vinului nr. 4, Gura Vadului, jud. Prahova, 107300 | 09.02.2024 -- etapă încheiată, vezi câștigătorii | Liviu Birceanu | 0723.969.319 | download descarcă fișa |
22.02.2024 | etapa regională Dobrogea și Buzău | Crama Viișoara, Str. Crângului, nr. 291, comuna Viișoara, jud. Constanța | 16.02.2024 -- etapă încheiată, vezi câștigătorii | Alexandru Daniel Procovanu | 0752.676.224 | download descarcă fișa |
27.02.2024 | etapa regională Banat și Transilvania | Allegria Hotel, Lancrăm, DN1, km 373+100, nr. 9, jud. Alba | 22.02.2024 -- etapă încheiată, vezi câștigătorii | Bogdan Gostian | 0741.581.921 | download descarcă fișa |
Vinuri spumante | Hotel Internațional, Strada Avram Iancu nr. 1, cod poștal 106100, Sinaia, jud. Prahova | 26.02 - 4.03.2024 - vezi câștigătorii | Cezar Batu | 0724.535.902 | download descarcă fișa |
* Pentru participanții care vor dori să participe la concursul "Cea mai frumoasă etichetă" organizat pe pagina de Facebok BASF Agricultural Solutions România, datele pentru trimiterea probelor sunt următoarele:
- Moldova 25 ian 2024
- Oltenia & Prahova 1 feb 2024
- Dobrogea & Buzau 8 feb 2024
- Banat & Transilvania 12 febr 2024
Jurizarea concursului ”Povești cu vinuri românești” și criteriile de evaluare
Membrii juriului
Jurizarea probelor de vin înscrise în concursul ”Povești cu vinuri românești” este asigurată de degustători experți, membri ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România (ADAR).
Asociația este recunoscută ca organizație profesională reprezentativă în analiza senzorială a vinurilor și băuturilor alcoolice din România. ADAR reunește 138 de specialiști în sectorul vitivinicol, din toată țara și selectează permanent cei mai buni degustători autorizați pentru participarea în comisiile de jurizare ale concursurilor de profil.
Încă din 2016, Asociația Degustătorilor Autorizați din România a acordat sprijin valoros companiei BASF în efortul organizării concursului ”Povești cu vinuri românești” la nivel național, în încercarea de a oferi micilor viticultori o evaluare obiectivă a calității vinurilor înscrise în concurs.
Cum se evaluează vinurile
Pentru a oferi maxim de obiectivitate în evaluarea vinurilor, comisia de jurizare utilizează normele sistemului internațional de evaluare, stabilite de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIVV). Aceste norme sunt folosite la toate concursurile internaționale de vinuri.
Sistemul de punctaj folosit de OIVV este de până la 100 de puncte. O probă de vin este evaluată de mai mulți membri ai juriului. Se elimină nota maximă, respectiv nota minimă, apoi se face media aritmetică a notelor rămase. Rezultatul îl reprezintă nota finală pe care o primește fiecare probă de vin.
Regulile de evaluare
- Toate probele de vin sunt evaluate ”în orb”. Niciun membru al juriului nu cunoaște la momentul evaluării cărui concurent îi aparține proba respectivă de vin.
- Ordinea degustării se respectă cu strictețe. Întâi se evaluează vinurile albe, apoi cele roze, apoi cele roșii
- Examinarea se face din punct de vedere vizual, olfactiv și gustativ.
- Modul de acordare a punctelor:
- Vizual: Limpiditate și aspect: se pot acorda maximum 15 puncte
- Olfactiv: Tipicitate, intensitate și calitate: se pot acorda maximum 30 de puncte
- Gust: intensitate, tipicitate, persistență gustativă și calitate: se pot acorda maximum 44 de puncte
- Evaluare globală: se pot acorda maximum 11 puncte.