Cereale
Grâul și orzul sunt cele mai importante culturi de cereale. În 2017, fermierii din România au cultivat peste 5,11 milioane de hectare de cereale, obținând o recoltă de 24,46 milioane de tone. România ocupă locul 6 în topul celor mai mari producători de cereale din UE.
Cereale
Cerealele reprezintă culturile principale în cultivarea terenurilor arabile. În 2017, România a obținut peste 24 de milioane de tone de cereale, de pe o suprafață de peste 5 milioane de hectare, ocupând locul 6 în topul celor mai mari producători din Uniunea Europeană.
Pentru a avea cu succes, fermierii care cultivă cereale precum grâu, orz, secară sau triticale au nevoie de o calitate constantă și randamente ridicate, dar buruienile, dăunătorii și bolile reprezintă amenințări reale asupra randamentelor. O problemă tot mai mare pentru producătorii de cereale o constituie dezvoltarea rezistenței la erbicidele și fungicidele utilizate în mod obișnuit. Din fericire, produsele noastre inovatoare ajută fermierii să controleze eficient aceste probleme.
Substanțe inovatoare pentru protecția cerealelor
De exemplu, erbicidele noastre pentru cereale, Biathlon® 4D sau Stomp® Aqua reprezintă soluții eficiente pentru culturi de cereale fără buruieni. În ceea ce privește protecția împotriva agenților patogeni, noile substanțe active precum fluxapiroxad, aflat în componența produsului Priaxor® EC , nu numai că asigură controlul împotriva unora dintre cele mai păgubitoare boli ale cerealelor, dar oferă și o mobilitate unică în întreaga plantă, asigurând protecția imediată și de lungă durată.
De asemenea, multe dintre produsele noastre au incluse beneficii de vitalizare a plantei, grație tehnologiei AgCelence®. Concret, plantele rezistă mai bine la factorii de stres sau secetă, rămân verzi mai mult timp, rezultatul fiind un spor semnificativ de producție.
Pentru a respecta standardele mai înalte de protecție a mediului și necesitatea de a alimenta o populație în creștere, BASF lucrează în mod constant la soluții noi care depășesc protecția tradițională a culturilor. Produsele noastre care beneficiază de tehnologia AgCelence® oferă diverse avantaje pentru cereale, incluzând randamente mai ridicate, o calitate îmbunătățită pe piață, o eficiență crescută a producției și o toleranță crescută la stres. Prin noile beneficii funcționale, oferim modalități inovatoare prin care producătorii de cereale să își îmbunătățească randamentele în timp ce gestionează resursele, dezvoltând soluții noi pentru absorbția nutrienților și distribuția apei. Noi instrumente, inițiative și programe dedicate ajută clienții noștri să măsoare și să evalueze durabilitatea în agricultură.
Beneficiile AgCelence® pentru cereale
Pe lângă faptul că oferă un control remarcabil asupra bolilor, produsele care beneficiază de tehnologia AgCelence® vă pot proteja randamentul în condiții grele de mediu pe tot parcursul sezonului de creștere.
Fotosinteza crescută și activarea nitrat reductazei au ca rezultat plante mai verzi și randamente mai mari. O mai bună gestionare a stresului poate fi realizată în situațiile de stres sau de secetă. Aceste efecte au fost evaluate atât de BASF, cât și de oamenii de știință independenți. Rezultatele acestor evaluări au fost documentate și sunt disponibile pentru public. De altfel, agronomii și fermierii din întreaga lume au raportat beneficiile AgCelence® în diferite sisteme și condiții agronomice.
Efectele AgCelence® asupra cerealelor:
Randament mai mare
Grâul este poate principala cultură de cereale la nivel global. Valoarea tehnologiei AgCelence® în îmbunătățirea randamentelor cerealelor începe cu consumul de azot. Absorbția azotului joacă un rol major în obținerea randamentelor maxime și a unei calității ridicate a recoltei. Nitrat reductaza este factorul limitator pentru plante atunci când azotul din sol este transformat în proteine. Un experiment din Germania a demonstrat că activitatea de reductază a nitratului crește după aplicarea produselor AgCelence®. Astfel, o cantitate mai mare de nitrat reductază duce la o absorbție mai bună a azotatului, ceea ce înseamnă o mai mare biomasă vegetală și randamente mai mari.
Creșterea toleranței la stres
În condiții de secetă sau alți factori de stres, planta de grâu produce mai puțini frați, mai puține spice pe metru pătrat, mai puține boabe pe spic și greutate redusă a boabelor. Pentru a-și asigura supraviețuirea, planta încearcă să finalizeze ciclul de viață în loc să producă mai multe boabe. Prin urmare, randamentul este redus. O recoltă care este mai tolerantă la stres susține pierderi reduse de producție în condiții suboptimale.
Cum funcționează AgCelence®?
În condiții de secetă, plantele își închid stomatele sau deschiderile pe suprafața frunzelor, pentru a conserva apa, ceea ce reduce și fotosinteza. Astfel, se maturizează prea repede și nu poate fi atins un randament complet. Plantele tratate cu produse AgCelence® beneficiază de o mai bună gestionare a stomatelor. În mod specific, în timpul perioadelor de secetă, își deschid în mod intenționat stomatele în timpul zilei pentru a asigura fotosinteza. Aceasta permite plantelor tratate cu AgCelence® să-și maximizeze potențialul de randament, chiar și în condiții de stres ecologic.
În ceea ce privește eficiența energetică, testele efectuate cu camerele cu termoviziune arată că plantele tratate cu AgCelence® au o gestionare mai bună a stomatelor, ceea ce duce la transpirație controlată, rezultând plante mai reci și o mai bună fotosinteză - ceea ce înseamnă că obțineți randamente mai mari.