Secară
Secara a devenit din ce în ce mai populară în rândul fermierilor, deoarece poate fi cultivată în zonele nefavorabile pentru grâu.
Secara poate fi semănată în toate regiunile țării, dar zonele care oferă o productivitate ridicată sunt depresiunile intramontane și regiunile submontane din Transilvania, în partea de nord - vest a țării și în nordul Moldovei.
Secara este a doua cereală panificabilă după grâu, cu care se aseamănă atât în ceea ce privește compoziția chimică, cât și utilizările boabelor.
Tipuri de asolament
- În zonele umede și răcoroase, cele mai mari producții se realizează când secara se înființează în asolament după leguminoase anuale ori perene, cartof timpuriu, in sau orzoaică. Se obțin bune rezultate și după grâu sau porumb furajer. În aceste zone, dacă se fertilizează corespunzător, secara se poate cultiva doi ani consecutiv pe același teren, cu condiția asigurării tratamentelor optime, de preferat preventiv, pentru a elimina riscul atacului agenților patogeni;
- Pe solurile nisipoase, secara asigură producții mari după: lupin, fasoliță, cartof timpuriu;
- În zonele umede și răcoroase, după secară pot urma culturi de primăvară, iar pe solurile nisipoase după secară se pot cultiva cu rezultate bune porumb, pepene verde sau furajer;
Este foarte important să ții cont de epoca optimă pentru semănat și să asiguri condițiile prielnice pentru cultivarea secarei. Și, nu în ultimul rând, acordă cea mai mare atenție protejării culturii de secară împotriva buruienilor, bolilor și dăunătorilor, care pot diminua semnificativ producția.
Indiferent de provocările cu care te confrunți, BASF are experiența, cunoștințele și soluțiile necesare pentru a proteja investiția în secară de la semănat și până la recoltat și te va ajuta să obții maximum din fiecare hectar. Așadar, pe măsură ce lucrezi pentru atingerea scopurilor tale de producție, poți avea încredere că potențialul de randament ridicat și calitatea cea mai înaltă îți sunt la îndemână.