Ceapă [Allium cepa]
În România, cultura de ceapă este înființată preponderent din arpagic. Astfel, culturile autohntone de ceapă au toate șansele să înregistreze producții de calitate și însemnate cantitativ.
Cultura de ceapă
Alte moduri de a înființa cultura cepei pot fi:
- Prin sămânță - semănat direct în câmp, mai pretențioasă, este nevoie de un sol cu o textură ușoară și umiditate suficientă.
- Răsaduri. Vorbim aici despre ceapa de apă care, de obicei, este cultivată pe suprafețe mici, fiind necesară irigarea.
Cele mai bune premergătoare pentru cultura de ceapă sunt: roșiile, vinetele, varza, pepenii, castraveții. Nu înființați o cultură de ceapă având anterior în solă mazăre sau fasole.
După ce ajunge la maturitate, ceapa este recoltată și uscată, fiind gata de consum sau de depozitare.
În timpul perioadei de vegetație, cultura este predispusă unor atacuri de dăunători și boli, în special mană, rugini sau alternarioză. Buruienile monocotiledonate și dicotiledonate pun probleme unei culturi de ceapă, de aceea aplicarea a 1-2 tratamente cu erbicide este o practică des întâlnită, extrem de necesară.