Castravete [Cucumis sativus]
Castravetele (Cucumis sativus) face parte din familia Cucurbitaceae și este o plantă legumicolă ce poate fi cultivată atât în câmp, cât și în sere și solarii.
Planta își are originea în sudul Asiei, iar acum se cultivă în toate județele din România, preponderent în zonele din sud și vest, deoarece acestea oferă cele mai bune condiții de mediu.
Castravetele este o plantă erbacee care are un sistem radicular slab dezvoltat și o tendință de a crește spre suprafața solului.
Pentru a obține o cultură profitabilă, este important ca factorii de mediu să creeze un mediu propice pentru desfășurarea normală a proceselor metabolice. Acești factori se referă la temperatură, lumină și umiditate.
Temperatura minimă la care semințele vor germina este de 15-16 grade Celsius. Din punctul de vedere al necesității luminii, sunt plante de zi scurtă, așadar, au nevoie de 12 ore de lumină cu o intensitate ridicată. Nivelul optim de umiditate în sol trebuie să fie de 75-80% și de 85-90% în aer. Solurile potrivite pentru cultura castraveților trebuie să fie ușoare, afânate, permeabile, bogate în humus și cu un pH între 6,5 și 7,5.
Este foarte important să se țină cont de perioada optimă și condițiile necesare pentru plantare. Și, nu în ultimul rând, acordați mare atenție protejării culturii de castraveți împotriva buruienilor, bolilor și dăunătorilor, care pot reduce masiv recolta.
BASF are experiența și soluțiile pentru a proteja cultura de castravete în vederea atingerii unor producții importante cantitativ.