Dovleac [Cucurbita maxima]
În Europa, dovlecelul (Cucurbita pepo) se cultivă în țările cu climat cald: Italia, Spania, Franța, Grecia, dar și în Ungaria, Rusia, Bulgaria. În România se cultivă pe suprafețe apreciabile fiind utilizat din ce în ce mai mult în gastronomie.
Cultura dovlecelului se realizează prin însămânțarea eșalonată la interval de 10 zile începând cu 1 mai sau în cultura succesivă din 1 iunie, până în 10 iulie.
Ca plante premergătoare favorabile pentru cultura de dovlecel sunt indicate următoarele culturi: trifoiul (în primul an de desțelenire), lucerna, mazărea şi fasolea; bune premergătoare sunt rădăcinoasele şi bulboasele sau altele precum varza şi cartofii.
Planta este foarte pretențioasă față de lumină. Pe terenurile umbrite sau îmburuienate, producțiile scad considerabil. Are cerințe ridicate față de umiditatea din sol, având un coeficient de transpirație foarte mare. Dovlecelul cere soluri profunde, afânate, lipsite de buruieni, adăpostite de curenții reci de aer.
Este foarte important să ții cont de perioada optimă și condițiile necesare pentru plantare. Și, nu în ultimul rând, acordă cea mai mare atenție protejării culturii de dovlecei împotriva buruienilor, bolilor și dăunătorilor, care pot reduce masiv recolta.