Ardei [Capsicum annuum]
Capsicum annuum - Ardeiul se cultivă pentru fructele sale, care au multiple întrebuinţări în alimentaţia omului, atât în stare proaspătă, cât şi preparate sau conservate.
Cultura de ardei
Conform FAO (Food and Agriculture Organisation of the United Nations), în lume se cultivă peste 1,2 milioane ha cu ardei, cu o producţie totală de peste 14,5 milioane tone. Cele mai mari suprafeţe se întâlnesc în China (peste 95 mii ha) și în Mexic (90 mii ha). În Europa se cultivă peste 135 mii ha, cei mai mari cultivatori fiind Spania cu 23 mii ha, Bulgaria cu 23 mii ha, România cu circa 15-20 mii ha şi Ungaria cu peste 16.000 ha.
În țara noastră se întrunesc toate condițiile pentru dezvoltarea ardeilor și pentru obținerea unor producții ridicate și de calitate. Plantarea diferă în funcție de maniera de cultivare - răsaduri, sau semănat direct în câmp. În ambele cazuri, însă, data orientativă pentru plantarea ardeilor începe după ce în sol sunt asigurate temperaturi de peste 12-14 grade Celsius (25 aprilie-15 mai).
Este o cultură cu cheltuieli mari, dar care pot fi relativ uşor recuperate, dacă se practică o tehnologie de cultivare adecvată, care să asigure o producţie de 15-20 t/ha.
În România se cultivă următoarele grupe horticole de ardei:
- Ardeiul gras - are fructe mari, dulci, în formă de prismă, trunchi de piramidă, inimă.
- Ardeiul gogoşar - fructe mari, dulci, rotunde, puternic turtite, cu suprafaţa mai mult sau mai puţin lobată.
- Ardeiul lung - fructe mari, dulci, cu pulpa mai subţire decât la formele anterioare, de formă conică, alungită, uneori aplatizată, drepte sau curbate.
- Ardeiul iute - fructe mici, iuţi, cu pulpa subţire, de formă conică-alungită sau sferică.
- Ardeiul de boia - fructe asemănătoare ardeiului lung sau iute, cu gust dulce sau iute, cu o mare concentraţie în pigmenţi coloranţi.
Ardeiul se cultivă în țara noastră preponderent în zone de câmpie, în județe precum Dolj, Olt, Timiș, Arad, Galați, Brăila, Ilfov etc.
Dacă pui bazele unei culturi de ardei, este important să asiguri o protecție completă împotriva buruienilor, bolilor și dăunătorilor, care pot reduce masiv recolta.