Lucernă
Dacă urmează să înființezi o cultură de lucernă, trebuie să știi faptul că, semănată în condiții tehnologice optime, răsare după 9-10 zile.
Lucrări necesare ale culturii de lucernă:
- Pregatirea patului germinativ
- Fertilizarea
- Semănatul
- Irigarea
- Combaterea buruienilor, bolilor și a dăunătorilor
- Recoltarea
Temperatura pentru germinarea semințelor de lucernă este de minimum 10 grade Celsius și maximum 37 de grade Celsius. În timpul iernii plantele pot rezista chiar și la temperaturi negative de până la - 40 grade Celsius.
Lucerna se cultivă pe soluri neutre și soluri slab alcaline, tipurile compatibile fiind cernoziomul, solurile brune și cele aluvionare.
Bune culturi premergătoare ale culturii de lucernă: grâu, orz, cartof timpuriu, floarea-soarelui și porumb.
Cele mai periculoase specii de buruieni pentru lucernă sunt: rocoina, loboda, ştirul, muștarul sălbatic, pălămida, cuscuta, ștevia, costreiul, pirul şi mohorul.
Boli specifice lucernei:, făinarea lucernei, pătarea brună, ofilirea plantelor, rugina lucernei. Dăunători ai lucernei: buburuza lucernei, gărgărițele frunzelor și rădăcinilor, gândacul roșu al lucernei, tripsii s.a.
În cazul înființării unei culturi de lucernă, este necesară urmărirea cu atenție a acesteia și luarea în calcul a măsurilor de prevenire și combatere a organismelor dăunatoare, respectiv aplicarea de fungicide și insecticide omologate pentru această cultură.
BASF are experiența și cunoștințele necesare pentru a avea o cultură sănătoasă și productivă.