Oleaginoase
Fermierii de succes trudesc din greu pentru culturi oleaginoase de calitate. La fel și noi, pentru a le oferi tehnologii de protecție inovatoare și de încredere. Indiferent că vorbim despre floarea-soarelui, rapiță sau soia, cererea mare de pe piață a făcut ca mulți fermieri să își îndrepte privirea spre aceste culturi.
Însă, înainte de a cultiva aceste plante, e nevoie de o documentare temeinică, așa că îți oferim câteva informații utile.
- Rapița
- Floarea-soarelui
- Soia
Rapița
Rapița este o plantă care în țara noastră a câștigat teren, la propriu, în ultimul deceniu. Cererea este mare și în continuă creștere, deoarece din această plantă se produce un ulei de calitate, dar și biodiesel, un combustibil tot mai căutat. Noile tehnologii de cultură și hibrizii noi au permis cultivarea ei cu succes în condițiile climatice din țara noastră, însă este o cultură cu propriile ei particularități ce trebuie tratate ca atare.
În catalogul oficial al soiurilor de plante din România sunt înregistrate 24 de soiuri de rapiță. Hibrizii sunt preferați altor soiuri de rapiță, deoarece au toleranță ridicată la secetă și utilizează mai eficient substanțele nutritive. Marii cultivatori se bazează pe hibrizi bine adaptați la condițiile de climă și cu un potențial de producție mare. Pe piață există zeci de hibrizi de rapiță, din două categorii: convenționali și de tip Clearfield ®.
Floarea-soarelui
Comparativ cu alte culturi oleaginoase, floarea soarelui poate asigura randamente maxime de ulei la o unitate de suprafață. Semințele din soiuri moderne și hibrizi conțin 50-54 % grăsimi cu proprietăți gustative și nutritive înalte.
Există o serie de hibrizi de floarea soarelui, fiecare dintre ei cu propriile cerințe în ceea ce privește zonele potrivite cultivării și potențialul de producție. Hibrizii se aleg în funcție de sol, zonă și obiectivele fermierului.
Cultura de floarea soarelui va avea o producție ridicată și de calitate superioară doar dacă este întreținută corespunzător. Buruienile, de exemplu, pot compromite producția chiar și cu 50%. Pentru aceasta, cercetătorii au căutat soluții alternative, mai exact hibrizi capabili să reziste bine la acțiunea erbicidului.
În 1991 s-au descoperit hibrizi de floarea-soarelui rezistenți la substanța activă imazamox. Hibrizii provin din plantele sălbatice de floarea-soarelui tolerante la această substanță, descoperite în Kansas, SUA.
Toleranța s-a manifestat spontan, astfel că mutația este rezultatul efectelor mutagene din mediul natural. După ce au fost identificate acele plante sălbatice de floarea-soarelui tolerante la Pulsar®, s-a început încrucișarea cu germoplasma hibrizilor cultivați, în vederea creării de hibrizi comerciali cunoscuți astăzi sub denumirea de hibrizi Clearfield®.
În anul 2000, BASF a iniţiat un program de cercetare-dezvoltare menit să creeze un sistem eficient de ameliorare şi să producă culturi de floarea soarelui cu toleranţă îmbunătăţită la factorii de stres din mediu, să combată mai efficient buruienile şi să obţină o producţie mai mare.
În 2006 BASF a confirmat noul sistem îmbunătăţit, care a fost dezvoltat prin tehnici de ameliorare tradiţionale şi a condus la apariţia unei linii de floarea soarelui de elită: Clearfield® Plus . La fel ca floarea soarelui Clearfield® , floarea soarelui Clearfield® Plus este clasificată ca nemodificată genetic.
Soia
Soia este o sursă importantă de proteine, pentru utilizarea în hrană și hrană pentru animale și ulei, pentru a fi folosită în prepararea și producerea de biodiesel. România a urcat recent pe locul al doilea în topul producătorilor de soia din UE, depășind în 2017 atât recordul la suprafața plantată cu soia, cât și la producție.
Pe baza relației noastre strânse cu fermierii și a prezenței în domeniu, am dezvoltat de-a lungul ciclului de producție o gamă largă de produse și soluții care pot ajuta fermierii ce cultivă soia să obțină recolte tot mai bune. Prin intermediul conceptului nostru Functional Crop Care, dezvoltăm și noi soluții pentru a gestiona eficient resursele, cum ar fi apa, substanțele nutritive și terenul arabil.
Împreună cu clienții noștri dezvoltăm soluții de semințe adaptate pentru a susține sănătatea semințelor și potențialul de producție. Cea mai nouă tehnologie pentru inocularea semințelor de soia cu bacterii fixatoare de azot se numește HiCoat® Super Soy. Inoculanții de ultimă generație de la BASF sunt rezultatul celor mai recente descoperiri științifice în domeniul tratamentelor biologice și al inoculanților, BASF fiind lider mondial în cercetarea, dezvoltarea și producția de inoculanți pentru leguminoase.