Coacăz [Vaccinium sp.]
Coacăzul este un arbust fructifer foarte apreciat, atât de cultivatori, cât și de consumatori. Coacăzul intră rapid pe rod, iar cultivarea sa este destul de simplă.
Fructele sunt apreciate, având o valoare nutritivă bună, cu un conținut bogat de vitamina C, de vitaminele A și B, dar și de săruri de fier, fosfor și calciu. Coacăzul preferă zonele cu climă răcoroasă și umedă, fără arșite puternice. Arbustul poate trăi până la 20 de ani și poate atinge o înălțime de aproximativ 1.5 metri. Producția este optimă însă în primii 10-15 ani.
Lăstarii se dezvoltă de la baza tufei. Aceasta poate genera între 20-25 de tulpini. Tulpinile de rod sunt viabile aproximativ 5-6 ani, în cazul coacăzului negru sau 8 ani, pentru cel roșu. Înmugurirea are loc la sfârșitul lunii martie, iar înflorirea, în prima jumătate a lunii aprilie. Perioada de maturare a fructelor se întinde pe parcursul a 70 de zile, iar perioada optimă de rodire este între anii 4-10.
Coacăzul poate fi negru, roșu sau alb. Soiurile cele mai cunoscute de coacăz negru sunt: Gofert, Polares, Ruben, Tiben, Tisel sau Josta. Cele mai cunoscute soiuri de coacăz roșu sau roz sunt: Jonkheer, Fay, Heros, Wilder, Red dutch, Roșu timpuriu, Detvan sau Rose Pearl. Soiurile mai cunoscute de coacăz alb sunt: Victoria, Versailles, Juteborg
Condiții de cultivare
Cultura preferă condiții bune de lumină și zone cu temperaturi între 16-24°C. Coacăzul poate rezista iarna chiar și la -28°C, însă vara, dacă temperaturile trec de 30°C, va începe să fie afectat. De asemenea, este o plantă care are nevoie de cantitate relativ mare de apă. Seceta poate afecta profund cultura, de aceea este nevoie de un sistem de irigare prin picurare pe timpul verii.
Pentru înființarea unei culturi de coacăz, solurile optime sunt cele lutoase, nisipo-lutoase sau luto-argiloase, cu un bun drenaj și un pH între 5.9 și 8. Perioada optimă de plantare a coacăzului este la începutul lunii noiembrie. Se recomandă pichetarea terenului în prealabil. O bună practică este să se păstreze o distanță de 2.5-3 metri între rânduri și 1-1.5 metri între plantele de pe rând. Plantarea se face în gropi săpate cu câteva zile înainte, cu dimensiunea de 40x40 cm și o adâncime între 30-40 cm.
Întreținerea culturii de coacăz
Înființarea culturii se face doar cu material săditor certificat. Ulterior plantării, se tasează pământul și butașii se udă apoi. Primăvara sau după plantare, arbuștii se vor scurta la o inălțime de aproximativ 10 sau 12 cm. În primii doi ani se vor efectua tăieri de formare, pentru a putea crea o tufă optimă. Tăierile ulterioare sunt de fructificare sau pentru a reîntineri tufa de coacăz.
Lucrările de întreținere se vor face cu grijă. Intervalul dintre rânduri se va prăși în mod repetat și se va mulci. Având în vedere că tufele de coacăz sunt pretențioase față de necesarul de apă, este nevoie de aproximativ. 4-500 metri cubi de apă la hectar. Fertilizarea de bază se poate face în primăvară, în perioada februarie-martie, cu îngrășăminte complexe. Fertilizarea fazială se va face în vegetație, până la începutul verii. În funcție de carențe se pot aplica și fertilizări foliare punctuale.
Combaterea buruienilor, bolilor și dăunătorilor
Erbicidele pentru combaterea buruienilor din cultura de coacăz se pot utiliza începănd cu al treilea an.
Cultura de coacăz poate fi afectată de boli precum: antracnoza coacăzului și agrișului, făinarea, putregaiul cenușiu rugina sau septorioza. Pentru combaterea putregaiului cenușiu se recomandă utilizarea fungicidului Scala®, în doza de 2 litri/ha.
Dăunătorii cel mai des întâlniți sunt: acarienii, păduchele galben, păduchele verde, păduchele din San Jose, cotarul, viespea neagră, molia coacăzului sau sfredelitorul tulpinilor.