Loboda porcească, loboda sălbatică, spanac sălbatic,căpriță [Chenopodium album]
Biologie
Buruiană dicotiledonată anuală cu seminţe, germinând pimăvara târziu. Este ȋntâlnită frecvent pe solurile, umede, argiloase şi nisipoase bogate în nutrienţi şi materii organice. Apare în masă pe soluri foarte bine aprovizionate ȋn materii organice. Germinează ȋn timp scurt la temperaturi mai mari. Planta gazdă intermediară pentru o parte din dăunători, gărgărița cenușie a sfeclei, păduchele negru al sfeclei, rățișoara sfeclei.
Descriere
Plantă cu înălțimea cuprinsă între 12 cm și 1,5 m, cu o viteză mare de creștere. Specie anuală de vară, cu tulpina verde-albăstruie, ramificată, striată, care prezintă pete roșii sau violete. Frunzele sunt simple, alterne, de culoare verde la exterior și alb-făinos pe partea inferioară. Forma frunzelor variază de la ovat-romboidală la ovatlanceolată. Semințele pot germina în tot timpul anului.
Apariţie
Floarea-soarelui, porumb, cartofi, legumnioase, rapiţă de primăvară, toamnă, cereale de primăvară, toamnă.
Determinare
Cotiledoanele lungi-ovale, pedicelate. Frunzele subţiri, lung peţiolate, mult mai lungi decât late, boante, la bază romboidale, cu lobi laterali îndreptaţi înainte, ca atare adânc triunghiulare. Tulpina erectă, ramificată de 150-180 cm ȋnălţime. Florile mici, inflorescenţă piramidală, înconjurată de pericarp, albicios-verde, prăfuită pufos. Seminţele negre prezintă un luciu caracteristic, margini ascuţite, de tip fagure. Fiecare plantă produce câte 3.000 până la 20.000 de seminţe negre, care îşi păstrează facultatea germinativă în sol timp îndelungat (10-15 ani, izolat şi până la peste 40 de ani). Germinarea are loc de la 2 - 5°C, optimul de germinare se află la 15-20°C.