Agricultura de subzistență, doar un simptom, nu o cauză. Tinerii sunt cei care pot schimba regula jocului
19.11.2017
EDITORIAL: De ce agricultura de subzistență nu ar trebui privită ca o problemă de sine stătătoare
Unele voci au criticat recent pe cei care fac agricultură de subzistență, susținând că persoanele care își cresc animale sau cultivă plante doar pentru consumul propriu ar produce o pagubă la bugetul statului prin faptul că acele produse nu sunt comercializate pe piața liberă.
Această critică, deși are argumentele ei, ignoră însă tabloul general al societății românești: mulți oameni nu au altă posibilitate de a trăi decât practicând agricultura de subzistență. Sărăcia, fragmentarea terenurilor, lipsa sistemelor de irigații, lipsa investitorilor și a forței de muncă sunt probleme structurale ale agriculturii, iar persoanele care cresc animale sau cultivă plante pentru consum propriu reprezintă doar un efect, nu o problemă în sine.
În plus, nu trebuie uitați cei care aleg să facă asta nu pentru că nu au bani, ci pentru că așa consideră că pot mânca un produs sănătos, din propria gospodărie.
O problemă mult mai complexă
Problema de ansamblu este însă una complexă și cu bătaie lungă, iar cei privesc doar anumite detalii riscă enorm să nu vadă tabloul general. Tinerii trebuie încurajați spre agricultură, în condițiile în care România deține a șasea cea mai mare suprafață agricolă din Uniunea Europeană, iar multe suprafețe nu sunt lucrate în mod eficient în principal din cauza lipsei măsurilor potrivite sau a tehnicilor agricole moderne.
Tinerii sunt astfel cei care pot schimba fața agriculturii românești, în condițiile în care importurile de alimente au crescut masiv în acest an, cu 17%, iar exporturile cu mai puțin de 5%. Această evoluție a pus o mare presiune pe deficitul comercial al României, care este de 8,9 miliarde euro după primele nouă luni, cu 28,2% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică (INS).
Tinerii cu inițiativă pot schimba regula jocului, în condițiile în care exporturile sunt, în marea lor majoritate, materii prime, iar importurile reprezintă produse cu valoarea adăugată mare. De aici rezultă și diferența mare de valoare dintre cele două componente.
Tinerii, o soluție cheie
Totodată, trebuie atrasă atenția și asupra problemei reprezentate de fragmentarea proprietăților, în condițiile în care fermele mici, cu suprafețe sub 10 hectare, au o pondere de aproape 98% din totalul fermelor existente. În statele dezvoltate ale Uniunii Europene, fermele performante au în general suprafețe de peste 50 de hectare.
Altfel spus, până când nu va fi rezolvată problema fărâmițării terenurilor agricole, este greu ca agricultura românească să ajungă la performanțele statelor dezvoltate.
În acest context, Guvernul trebuie să încurajeze, prin măsuri eficiente, fermierii mici și mijlocii să se asocieze, tocmai pentru ca ei să devină mai puternici și deci mai competitivi, pentru ca astfel, România să iasă din capcana agriculturii la scară mică, cea de subzistență.
Banii europeni sunt esențiali pentru viitor
Terenuri avem, oameni există, mai trebuie doar măsuri de administrare eficientă a banilor europeni, mai ales că, până în 2020, prin Politica Agricolă Comună, România poate beneficia de fonduri de circa 20 de miliarde de euro. Președintele țării a subliniat că, începând din 2016, România a evoluat la capitolul plăților subvențiilor, evoluția care a contribuit decisiv la recoltele record din acest an.
Pentru 2017, Ministerul Agriculturii vrea să atragă fonduri europene de 3,3 miliarde de euro, esențiale pentru continuarea trendului pozitiv și în anii următori. Acești bani ar trebui folosiți tocmai pentru a rezolva problemele structurale ale agriculturii amintite mai sus.
Dinu Boboc
Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 14 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. În prezent, Dinu semnează articole pentru agenția News.ro. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.