Aproape 900 de fermieri au participat la primele trei simpozioane BASF pe 2017

Seria evenimentelor de iarnă ”Fabrica de inovație”, organizate de BASF, continuă pe 25 ianuarie, cu simpozionul de la Timișoara

BASF a dat startul anului 2017 cu un nou concept de evenimente adresate fermierilor din România . Sub sloganul ”Fabrica de inovație”, compania îi invită pe fermieri într-o călătorie în viitorul agriculturii, abordând teme fierbinți din domeniul protecției plantelor, inovației agricole, tehnologiilor performante, dar și al fondurilor europene sau subvențiilor pentru fermieri.


Specialiștii BASF au stat față în față cu cei peste 870 de fermieri, în cadrul evenimentelor de la Călărași, Giurgiu și Craiova. Pe rând, au abordat cele mai spinoase probleme cu care se confruntă agricultorii din zonele respective, de la septorioza cerealelor, sau căderea plantelor și până la noile substanțe active inovatoare pentru erbicidarea buruienilor foarte dificil de combătut.

Pentru compania BASF, inovația permanentă a devenit deja o tradiție, iar ”agricultura inovatoare trebuie să fie mai mult decât o teorie. Are nevoie de exemple practice, experiență și mai ales expertiză. Ideile bune apar întotdeauna din colaborarea cu fermierii”, susține Jörg Polzin, Country Manager al Diviziei BASF pentru Protecția Plantelor.


Rând pe rând, reprezentanții BASF au dezbătut împreună cu fermierii cele mai bune metode prin care aceștia își pot proteja investițiile cele mai de preț – culturile. Discuția a plecat de la evoluția buruienilor și a erbicidelor. ”Fără aceste erbicide nu mai putem supraviețui în condițiile actuale. Nu mai putem obține producții mari. La mine în fermă folosesc erbicide preemergente la toate culturile, sunt nelipsite în primăvară”, spune Cosma Măroiu, din Giurgiu.

Fermierul se confruntă cu probleme în special la cultura de soia. ”La mine sunt cam 60 de specii de buruieni dicotile și peste 20 de specii de buruieni monocotile. Folosesc acum erbicid Pulsar® 40 , respectiv Frontier® Forte . Când dau cu el, numărul buruienilor cade la zero. Are efect până la trei luni, dar nu îl lăsăm atât, pentru că pot apărea alte buruieni. De aceea, mai facem o trecere dupa mai mult de o lună, cu Pulsar® 40. Sunt buruieni precum zârna, care, dacă ți-a scăpat în cultură, ai compromis producția de calitate”, spune domnul Măroiu.


În Argeș, alți fermieri se confruntă cu probleme la cultura de porumb. ”Am folosit erbicidul Akris preemergent și eficacitatea a fost foarte bună. Nu am mai avut probleme cu buruienile, pentru că Akris® combate și valul doi, dar din păcate, după aplicare, am intrat în acea perioadă de secetă cruntă și nu au mai crescut nici buruienile, dar nici porumbul. În zona noastră nu e nici vorbă de irigații”, s-a plâns Dan Hrișcă, din județul Argeș.

Și cei ce cultivă cereale au această problemă. ”Cultură de grâu fără buruieni nu o să vedeți, indiferent de ce zonă a țării vorbim”, spune Gheorghe Ivănuș, din Teleorman. Agronomul a folosit multe din produsele BASF, dar l-a impresionat în special erbicidul Biathlon® 4D . ”L-am putut folosi de la 5°C, dar marele lui avantaj e că, dacă vine ploaia, nu pierzi nimic. Își face efectul într-o oră. După mine, e cel mai performant erbicid de pe piață la ora asta. Și poți să te joci puțin și cu doza, deci faci economie în același timp, pentru că, dacă mă gândesc la prețul de valorificare de anul trecut, nici nu mai vreau să comentez”, a mai spus Ivănuș.


Cei mai mulți fermieri prezenți la evenimentul BASF de la Giurgiu s-au plâns de costreiul din rizomi, în urma unui chestionar-fulger. Soluția propusă de specialistul BASF în culturi de plante oleaginoase, Liviu Chira, a fost Stratos® Ultra , unul dintre erbicidele cu cel mai larg spectru de combatere din portofoliul companiei. Acesta mai beneficiază și de faptul că este absorbit și de părțile subterane ale plantei (esențial în cazul infestării cu Sorghum halepense), dar și de selectivitatea excelentă pentru culturile la care este omologat, a mai explicat Chira.


Reprezentanții BASF i-au și testat pe fermieri, cu câteva întrebări de specialitate. La Giurgiu, patru dintre cei ce au răspuns la întrebări au avut surpriza plăcută să plece acasă cu noul produs din portofoliul companiei: regulatorul de creștere pentru cereale Medax® Top , creat special pentru a asigura protecția plantelor împotriva riscului de cădere . Agricultorilor prezenți li s-a explicat și cum se pot feri de produsele contrafăcute, sau de foarte slabă calitate, din cauza cărora pot pierde atât banii dați pe ele, cât și producția. La fel, reprezentanții autorităților, i-au ținut pe fermieri la curent cu ultimele vești legate de subvenții, programul PNDR 2014-2020, precum și posibilitatea de a accesa alte fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor lor.


Galerie foto ”Fabrica de inovație” – Călărași


Galerie foto ”Fabrica de inovație” - Giurgiu

Mergi sus