BASF revoluționează prezentările de informare pentru fermieri
05.02.2021
Compania a prezentat într-o manieră nouă pentru România tehnologii revoluționare pentru protecția culturilor de cereale
Fermierii performanți sunt, în primul rând, fermieri informați. Însă pandemia Covid-19 a pus numeroase obstacole în calea agricultorilor care doresc să rămână la curent cu cele mai noi tehnologii de protecție a plantelor. Evenimentele organizate de furnizorii de inputuri reprezentau, pentru numeroși fermieri, una dintre cele mai importante surse de informare. Însă, odată cu impunerea restricțiilor, evenimentele s-au oprit.
BASF Agricultural Solutions a venit în întâmpinarea fermierilor profesioniști cu o soluție revoluționară. Un nou concept de eveniment, adaptat contextului actual, dar capabil să ofere informații valoroase, într-un format atrăgător.
Astfel, în 2021, BASF Agricultural Solutions România a organizat primul simpozion drive-in pentru fermieri. Îndelung pregătit, acest eveniment a pus pe primul loc siguranța tuturor participanților, astfel că organizatorii au impus reguli stricte de participare și distanțare. Însă noutatea de care s-au bucurat toți participanții la evenimentul de la Iași, a fost că au putut lua parte la această conferință în mașinile personale.
Conferința a putut fi urmărită grație unui enorm ecran LED de formă cilindrică, având o lungime desfășurată de 21 de metri. Informațiile transmise au putut fi ascultate în siguranță, acestea fiind recepționate prin propriile sisteme audio din mașinile personale.
Evenimentul de la Iași a mai marcat o noutate, prezentările specialiștilor BASF fiind susținute atât de moderatori umani, cât și de o moderatoare virtuală pe care cei de la BASF au botezat-o Azola. Aceasta i-a introdus pe fermieri în lumea cinematografiei, într-un moment inspirat din galele de decernare a premiilor Oscar, presărat cu numeroase elemente de recuzită și atmosferă, precum covorul roșu pentru vedete, mulțimea de fotografi și reporteri de la intrare sau biletele de intrare, asemănătoare celor de la cinematografe.
Fermierii participanți au aflat de la experții BASF cum îi afectează și cum se pot adapta noilor restricții impuse de Uniunea Europeană în privința fungicidelor pentru cereale, care urmăresc ca până în 2023 să retragă de pe piață peste 80% din fungicidele destinate culturilor de păioase, dar și ce soluții au la dispoziție pentru a-și putea păstra sau crește profitabilitatea fermelor, în condițiile în care lupta cu bolile specifice va deveni mai dificilă.
Noile produse BASF conțin un nou triazol revoluționar
Cu ocazia acestui eveniment, BASF Agricultural Solutions România a anunțat noi produse pentru protecția culturilor de cereale. Acestea conțin Revysol®, o moleculă care oferă un control de excepție asupra bolilor la culturile de cereale, având o selectivitate foarte bună indiferent de condițiile climatice întâlnite, dar și un profil toxicologic favorabil. Această substanță activă va fi una dintre puținele soluții de pe piață în următorii ani.
Revysol® nu este doar un simplu triazol, este primul și singurul izopropanol – azol din lume fiind o moleculă unică cu proprietăți revoluționare. Triazolii convenționali aderă la agentul patogen țintă fără a-și schimba conformația, astfel nivelul de eficacitate este mediu. Molecula de Revysol este foarte flexibilă și își schimbă conformația în funcție de agentul patogen întâlnit, asigurând un nivel de combatere excelent.
”Ne bucurăm că am putut prezenta în fața fermierilor noi tehnologii care îi pot realmente ajuta să depășească cu bine provocările cauzate de restricțiile de utilizare a fungicidelor. Caracteristicile noii substanțe revoluționare Revysol®, precum și proprietățile sinergice ale produselor noastre care conțin această moleculă sunt capabile să asigure un control excelent asupra unui număr foarte mare de boli, precum făinarea, septorioza, rugina brună, rugina galbenă, pătarea reticulară, ramularia sau arsura frunzelor. Fermierii vor beneficia astfel de performanțe stabile și selectivitate excelentă, chiar și la temperaturi scăzute, rezistență la spălare și siguranța unei acțiuni rapide și a unui efect de lungă durată”, a declarat Silviu Roșca, Crop manager culturi de cereale BASF Agricultural Solutions România.
Evenimentul BASF, primul de acest gen din România
Conferința drive-in organizată de BASF este prima dintr-o serie de șapte, care vor avea loc în principalele zone agricole din țară, în măsura în care condițiile vor permite organizarea lor în siguranță, respectând toate reglementările în vigoare.
”Acest eveniment dovedește, încă o dată, că BASF este o companie axată pe expertiză și mai ales pe inovație. La fel ca fermierii, am încercat să ne adaptăm cât mai bine la noul context, având însă același obiectiv clar: să fim parteneri de încredere pentru agricultorii români, să le putem oferi sprijinul nostru, dar și produse de ultimă generație, care să le ofere premisele unor recolte cu adevărat profitabile”, a declarat Marijan Tomsic, Country Manager BASF Agricultural Solutions România
Revystar® Flex oferă performanțe extraordinare pentru primul tratament la cereale
Pachetul Revystar® Flex este format din 2 produse: fungicidul Revystar care conține noul triazol Revysol® și fungicidul Flexity® care conține cea mai bună substanță împotriva făinării, este vorba de metrafenonă. Împreună, acestea formează soluția fungicidă cu performanțe extraordinare pentru primul tratament la grâu.
Substanța activă Revysol® acționează împotriva agenților patogeni la temperaturi începând cu 5°C, prin urmare pachetul Revystar® Flex este mult mai eficient decât produsele competitoare și în același timp asigură o selectivitate excelentă față de grâu. În plus, substanța activă Revysol® este absorbită în plantă de 24 de ori mai rapid față de restul triazolilor. Mai mult de atât, Revysol® formează rezervoare de substanță activă în interiorul frunzelor. Eliberarea treptată a substanței active din aceste rezervoare conduce la o protecție de lungă durată împotriva bolilor oferită de pachetul Revystar® Flex.
Pachetul Revystar® Flex conține 15 litri de Revystar și 5 litri de Flexity®, pachetul fiind suficient pentru tratarea a 20 ha. Doza recomandată pentru acoperirea a 20 ha cu pachetul Revystar® Flex este de 0,75 litri/ha Revystar® amestecat împreună cu 0,25 litri/ha Flexity®. Momentul de aplicare recomandat de BASF pentru pachetul Revystar® Flex este perioada primului tratament, adică de la momentul alungirii tulpinii și până la apariția frunzei stindard.
Revycare® este fungicidul ideal pentru al doilea tratament la grâu
Revycare® este un fungicid revoluționar de la BASF, ce conține 100 g/l mefentrifluconazol și 100 g/l piraclostrobin. Se poate utiliza ca al doilea tratament la cereale, asigurând protecție maximă împotriva bolilor foliare și ale spicului. În același timp, datorită efectelor AgCelence®, Revycare® îmbunătățește fiziologia plantelor. Acestea vor fi mai viguroase și mai rezistente la factorii de stres precum seceta sau canicula.
Revysol® (mefentrifluconazol) este primul izopropanol-azol ce oferă o eficacitate unică împotriva unui număr mare de boli care nu pot fi atât de ușor de controlat de către azolii existenți pe piață. După aplicare, este preluată rapid de către frunze și apoi translocată apical. Molecula de Revysol® este foarte flexibilă și își schimbă conformația în funcție de agentul patogen întâlnit. Substanța activă piraclostrobin, este o strobilurină cu acțiune translaminară și sistemie locală, ce inhibă germinația sporilor și controlează creșterea micelului și sporularea acestora, oferind plantei de cultură o serie de efecte fiziologice dovedite. Acestea conduc la îmbunătățirea fotosintezei, utilizarea mai eficientă a îngrășămintelor pe baza de azot, creșterea rezistenței plantelor la diverși factori de stres și la arsurile solare, precum și la secetă, mai puține frunze îmbătrânite și tulpini mai rezistente la frângere.
Noul fungicid Revycare® se poate utiliza în tratamentul doi la culturile de cereale păioase (grâu, orz, secară, triticale, ovăz), pentru combaterea eficientă a numeroase boli, precum:, septorioza, rugina brună, rugina galbenă, arsura frunzelor de orz, pătarea reticulară a frunzelor de orz sau ramularia.
Fungicidul Revycare® se utilizează pentru condițiile climatice din România în doza recomandată de 1, maxim 1,2 l/ha, la culturile de cereale precum: grâu de toamnă, grâu de primăvară, grâu durum, grâu spelta, orz de toamnă, orz de primăvară, secară, triticale sau ovăz. Produsul se poate aplica în maximum 2 tratamente, păstrând un interval de cel puțin 14 zile între aplicări. Momentul recomandat de aplicare este de la apariția frunzei stindard și până la sfârșitul înfloritului (stadiile BBCH 37 – 69).