BOB de LUNĂ, eticheta care cuprinde povestea unei întregi familii
18.05.2021
INTERVIU: Povestea celei mai frumoase etichete de vin din Moldova este spusă cu pasiune tocmai de cofondatoarea ENOCRAMA
Cea mai apreciată etichetă de vin din cadrul etapei regionale Moldova a concursului ”Povești cu vinuri românești 2021” poartă un nume deosebit: ” BOB de LUNĂ”. Este creația unei crame de familie, cu o poveste la fel de interesantă precum simbolistica acestei etichete.
Am stat de vorbă cu doamna Gina Hortolomei, reprezentantul ENOCRAMA, câștigătoarea concursului ”Cea mai frumoasă etichetă de vin din Moldova” despre semnificațiile acestei frumoase etichete, dar și despre ce anume reprezintă proiectul ENOCRAMA, un proiect recent, apărut într-o perioadă extrem de dificilă pentru majoritatea viticultorilor.
Care este povestea cramei dumneavoastră?
north_east ENOCRAMA a luat naștere în anul 2020, un an plin de provocări generate de pandemie. Inițiatorul acestui proiect este fratele meu, Vasile Hortolomei, viticultor de meserie de peste 20 de ani.
ENOCRAMA reprezintă, pe de o parte, moștenirea activității de viticultor de către fratele meu de la părinți. Pe de altă parte, concretizează dorința noastră de a valorifica parțial măcar strugurii obținuți de pe cele 30 ha sub formă de vin îmbuteliat.
Viile noastre sunt atât vii vechi, de peste 30 de ani, plantate de tatăl nostru în cadrul fostelor ferme comuniste, cât și vii tinere, obținute de fratele meu prin programe de reconversie. O parte din producția de struguri este vândută către marii procesatori locali, iar alta, atent selecționată, este procesată și îmbuteliată pentru gama de vinuri Bob de Lună.
Cu care dintre vinurile dumneavoastră vă mândriți cel mai mult?
BOB de LUNĂ este prima noastră etichetă și cuprinde șase vinuri, dintre care trei sunt albe (Chardonnay, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc), unul este roze (cupaj din Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon), iar două sunt vinuri roșii (Fetească Neagră și Băbească Neagră).
Am ales ca cele albe să fie vinificate demiseci, pentru că sunt vinuri pe care le recomandă în asocieri culinare variate. Vinul roze și sortimentele de vin roșu sunt seci. Toate cele șase sortimente sunt obținute din recolta anului 2019, primul nostru an de vinificație.
Am lansat vinurile BOB de LUNĂ în noiembrie 2020, vânzările demarând în perioada sărbătorilor de iarnă. Avem o nișă de clienți fideli vinurilor noastre, dar suntem la început de drum. Avem încă multe aspecte de învățat și multe segmente de piață pe care dorim să le abordăm.
Ați participat la concursul BASF ”Povești cu vinuri românești”. Ce ne puteți spune despre această inițiativă?
Concursul organizat de BASF și ADAR este, din punctul nostru de vedere, o inițiativă excelentă, atât pentru producătorii mici și medii, cât și pentru industria vitivinicolă autohtonă. ”Povești cu vinuri românești” reușește să pună în lumina reflectoarelor produsele fermierilor care, de cele mai multe ori, rămân într-un con de umbră din cauza resurselor limitate, indiferent că vorbim despre bani, forță de muncă sau timp.
BASF reușește, pe de o parte, să prezinte publicului larg creațiile micilor producători de vin, iar pe de altă parte susține consumul de vinuri locale românești. Este o inițiativă foarte bună, care vine în sprijinul economiei noastre. Îi felicit cu această ocazie pe organizatorii evenimentului și mai cu seamă pe doamna Carmen Stoica și pe domnul Robert Băicoianu, reprezentanții BASF. Sunt profesioniști desăvârșiți și oameni care ne vorbesc cu sufletul atunci când ne consiliază în aspecte ce țin de viticultură.
A fost primul an în care am participat la acest concurs și suntem impresionați atât de organizare, cât mai ales de conceptul în sine. Este primul concurs la care participăm cu primele vinuri proprii și suntem încântați că am avut atât de mulți susținători. Am văzut că această ediție a concursului organizat de BASF și Asociația Degustătorilor Autorizați din România a reușit să adune la un loc oameni foarte pasionați de meseria lor, care se identifică 100% cu activitatea pe care o practică.
Cum a luat naștere eticheta câștigătoare ”BOB de LUNĂ” și care este povestea ei?
Suntem câștigătorii concursului pentru cea mai frumoasă etichetă din regiunea Moldova. Este un premiu care ne onorează și ne bucură deopotrivă. Grafica BOB de LUNĂ redă povestea noastră, a fraților Hortolomei, ilustrând evoluția noastră personală și profesională, precum și întoarcerea la rădăcini după o călătorie dedicată studiului și perfecționării.
Ne-am petrecut întreaga copilărie în mijlocul podgoriei Odobești, luând parte în mod constant la activitățile de îngrijire a viței de vie. Fratele meu a preluat această activitate de la părinții noștri. Lucrează de 22 de ani ca viticultor. Eu am plecat la studii și, după absolvirea Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor din Galați, am dedicat mai bine de un deceniu studiului și promovării tehnologiilor moderne de vinificație. Iar sora noastră mai mică activează de aproape 10 ani în gestionarea resurselor umane, un aspect cu care ne confruntăm tot mai mult în ultima perioadă.
Conceptul BOB de LUNĂ este practic despre noi toți, cei care activăm în această ramură a industriei. Este vorba despre perseverență, muncă susținută, dedicare și evoluție, atribute fără de care munca pământului și îngrijirea viței de vie nu sunt posibile.
Vă așteptați să câștigați acest concurs?
Speram la un premiu, dar clasarea pe primul ne-a bucurat enorm. A fost o confirmare a faptului că oamenii au rezonat cu proiectul și cu valorile noastre. BOB de LUNĂ a fost votată cea mai frumoasă etichetă, dintre toate cele 43 de etichete participante. Premium ne încântă cu atât mai mult cu cât toate etichetele participante s-au evidențiat prin diferite particularități grafice și sunt convinsă că spun povești de suflet impresionante.
Ce sfaturi le-ați putea da micilor viticultori cu privire la concursul BASF "Povești cu vinuri românești"?
În primul rând, îndemnul nostru este să se înconjoare de profesioniști în activitatea lor, pentru a avea în permanență acces la informații noi necesare evoluției și perfecționării. Compania BASF, pe lângă aceasta rampă de lansare asigurată de “ Povești cu vinuri românești”, oferă micilor viticultori un suport informațional foarte valoros, necesar prevenirii și combaterii problemelor fitosanitare ce diferă de la an la an, în contextul schimbărilor climatice.
Cred, așadar, că o bună consiliere ne ajută să obținem o recoltă sănătoasă, startul esențial în realizarea unor vinuri de calitate. În al doilea rând, îi încurajăm să îndrăznească să vinifice și să prezinte rezultatul muncii lor publicului românesc, pentru că vor avea doar de câștigat.