Competiția pentru cea mai profitabilă tehnologie la rapiță se apropie de final. Cum se prezintă loturile fermierilor
07.06.2017
Hibrizii și tehnologiile folosite de agronomii de top la competiția organizată de Rapool și BASF au stârnit interes maxim printre invitați
Competiția inedită demarată de companiile Rapool și BASF se apropie de final. Nouă dintre fermierii de top din România s-au întrecut în cele mai performante tehnologii pentru cultura de rapiță. Folosind hibrizii Rapool și produsele de protecție a plantelor de la BASF, agronomii au expus pe platforma demonstrativă de la Cocora nouă tehnologii de top, aplicate conform unor viziuni diferite, dar cu același obiectiv: să fie cât mai profitabile, în condițiile unei recolte cât mai mari.
Conceptul ”Campionii Rapiței” a debutat în toamna anului 2016 pe platforma pusă la dispoziție de JD Agro Cocora. Fermierii participanți exploatează împreună peste 45.000 de hectare. Fiecare agricultor a putut folosi hibrizi de rapiță convențională sau Clearfield® de la Rapool (Dalton, Phoenix CL, Sherpa, Shrek sau Wembley), precum și tehnologia de protecție a rapiței de la BASF (erbicidele Butisan® Avant , Stratos® Ultra pentru sistemul convențional respectiv Cleranda® pentru sistemul Clearfield, fungicidele Caramba® Turbo , Pictor® , insecticidul Fastac® Active ), fără a fi nevoiți să se limiteze la aceste soluții. Pe lângă indicațiile de efectuare a lucrărilor de pregătire a solului sau fertilizare, fiecare fermier a transmis instrucțiunile specifice privind doza și momentul de aplicare a tratamentelor.
Diferențele între fermieri au început să fie vizibile încă din toamnă. De atunci însă, ierarhia, cel puțin vizual, s-a schimbat de mai multe ori. Atât ei, cât și organizatorii și cei 200 de agricultori invitați la prezentarea de la Cocora așteaptă acum cu nerăbdare rezultatele finale și calculele de profitabilitate. ” Obiectivul nostru a fost să ajutăm fermierii din sud-estul României să producă mai mult pe hectar. În acest sens am ales 9 fermieri cu o vastă experiență în cultivarea rapiței, le-am pus totul la dispoziție, ei au venit doar cu know-how-ul unei tehnologii performante, pentru a obține în final o tehnologie prospect pentru sud-estul României, unde se cultivă peste 70% din suprafața totală de rapiță a țării”, a declarat Mihaela Radu, director de produs Rapool Ring România.
Ce spun fermierii implicați în concurs
”Participarea a fost numeroasă, desfășurarea evenimentului a fost excelentă. Fermierii s-au arătat foarte interesați, mult mai mult decât ne așteptam, să afle chiar și cele mai mici detalii ale tehnologiilor folosite. Am răspuns unui număr mare de întrebări puse în privința produselor BASF și a hibrizilor de rapiță Rapool”, spune Liviu Chira, crop manager BASF pentru culturi oleaginoase.
Primul fermier care și-a prezentat rezultatele a fost chiar gazda evenimentului, Hans Poulsen, managerul fermei JD Agro Cocora. ”Am fost mulți fermieri, multe tehnologii. A fost interesant să urmăresc evoluția culturilor, mai ales în calitate de gazdă. Abia aștept să vedem și rezultatele după recoltat. Sper că fermierii care au fost prezenți la acest eveniment au avut ceva de învățat, vor rămâne cu ceva după prezentarea celor nouă tehnologii diferite. Și eu, de exemplu, am văzut viziuni diferite, noi, am avut multe de învățat, după ce am văzut ce au făcut ceilalți opt fermieri”, spune Poulsen.
Danezul a surprins multă lume cu o tehnologie diferită de cele cu care sunt obișnuiți fermierii români. Mulți dintre invitații evenimentului de la Cocora au văzut tehnologia aplicată de Poulsen și în cadrul evenimentului din toamnă, unde au ridicat întrebări asupra costurilor. ”Asta fac și la mine în fermă, nu doar pe această platformă. Dar depinde de situație, de ce anume are nevoie planta de rapiță. În toamnă, mulți spuneau că tehnologia folosită de mine e prea scumpă. Acum văd și ei că nu este deloc scumpă. Sunt curios și eu să aflu ce reacții vor apărea, mai ales că unii colegi de platformă au avut costuri aproape duble”, a afirmat managerul JD Agro Cocora.
Fermierii au fost interesați de metodele danezului Hans Poulsen
La polul opus, Cornel Anton, agronomul SC Gropeneanu, a aplicat o tehnologie cu costuri aproape minime la hectar. Deși parcela sa a fost ultima, vizitatorii nu s-au arătat deloc obosiți și l-au asaltat cu întrebări. ”În primul rând au fost interesați de hibrizii de rapiță, dar și de tehnologie. Au întrebat de ce am aplicat un anumit produs, de ce am aplicat la data respectivă produsul, sau de ce nu l-am folosit mai târziu, de exemplu. În toamnă rapița arăta mai bine. Din păcate, am omis să fac o fertilizare cu azot. Dar, având inundații la noi în fermă, am fost ocupat și am uitat să sun, să fertilizeze”, spune Anton.
Fermierul este adeptul investițiilor optimizate, astfel că, pe panoul din fața lotului său, vizitatorii au remarcat unul dintre cele mai mici costuri la hectar. ” Costul este mic, vom vedea raportul producție-cost la recoltare. Investiția trebuie să aducă un plus de producție. Investiția fără rost nu mai e investiție. Nici nu consumăm produse, în ideea să cheltuim mai puțin. Dacă vă uitați pe tabelul acesta, veți vedea că am aplicat tot ce i-a trebuit plantei de rapiță, când i-a trebuit, mai puțin ureea, de care am uitat. În rest, vedem exact tehnologia BASF, pe care am aplicat-o și la mine în fermă, anul trecut, când am ajuns la niște producții medii de 4.800 kg/ha”, a explicat acesta.
Anton are și un sfat pentru fermierii care cultivă rapiță: ”Le-aș spune să nu facă la cultura de rapiță cheltuieli care nu își au rostul, să nu aplice, de exemplu, îngrășăminte fără să își facă un calcul înainte, așa cum am mai văzut că se întâmplă. Dacă vei calcula cât se consumă pentru o tonă de producție, vei putea scuti din aplicarea unor îngrășăminte care nu își mai au rostul”, e sfatul agronomului.
Costurile tehnologiilor aplicate de cei nouă fermieri au variat considerabil
În Constanța, la ferma ”Micul Agricultor”, Aedin Celzin și-a creat o reputație de fermier inovator. Îi place să fie la curent și să testeze cele mai noi tehnologii și produse pentru protecția plantelor. A aplicat aceeași viziune și pe parcela demonstrativă de la Cocora. ”Așteptările sunt mari. Am înțeles că au fost și câteva precipitații în primăvară, acea perioadă cu temperaturi scăzute. Dar rapița a trecut cu bine peste acea perioadă, au fost mici efecte negative, dar nu atât de vizibile. Nouă fermieri, nouă tehnologii. Rezultatul se va vedea după ce tragi linie. Diferența va fi făcută, în primul rând de tehnologia aplicată, iar în al doilea rând de hibridul de rapiță folosit”, afirmă Celzin.
Agricultorul a aruncat o privire și la ceilalți colegi. A rămas impresionat de tehnologiile folosite. ”Nouă fermieri, nouă tehnologii. Mulțumesc companiilor BASF și Rapool că m-au inclus printre ei. Așteptăm acum recoltarea, să vedem producția finală și rezultatele muncii depuse”, spune fermierul. Nici Celzin nu a scăpat de tirul întrebărilor puse de agricultorii care i-au vizitat parcela. Le-a răspuns tuturor că nu este nicio diferență între ce se vede în lotul demonstrativ de la Cocora și ce aplică în ferma din județul Constanța.
”Sunt foarte mulțumit de produsele BASF, pe care le folosesc și la mine în fermă. Le-am folosit și pe această platformă demonstrativă. S-a văzut rezultatul. Rapița e curată, nu are buruieni în ea, nu are urme de dăunători sau de boli. Am folosit insecticidul Fastac® Active, atât în toamnă cât și în primăvară, apoi fungicidul Caramba® Turbo, iar în primăvară, în timpul înfloritului, am aplicat Pictor® la această parcelă de rapiță convențională. De fapt, le-am și spus fermierilor care m-au întrebat că aceasta este și tehnologia pe care o aplic la mine în fermă”, a declarat acesta.
Sistemul de producție Clearfield®, preferat de cei mai mari fermieri
Unul dintre fermierii care au ales tehnologia Clearfield® pentru demonstrația de la ”Campionii Rapiței” este Sorin Bădoi, de la Euro Company Group, din județul Giurgiu. Acesta a ales hibridul de rapiță Phoenix CL. Iar tehnologia aplicată de acesta comportă și ea costuri mici. ”Așteptările mele au fost confirmate. Lotul arată bine, doar că s-a uitat aplicarea fazei doi de fertilizare cu azot, în primăvară, dar se mai întâmplă. Cheltuielile mele sunt minime, nu știu dacă producția va fi maximă, dar rămâne de văzut care va fi mai eficient”, a destăinuit Bădoi.
Fermierul din Giurgiu este deja fan al tehnologiei Clearfield®, pe care a dorit să o arate și colegilor de breaslă. ”Ideea concursului e genială. E un proiect constructiv, am învățat foarte multe lucruri noi, diverși hibrizi, diverse tehnologii, toate aplicate de diverși fermieri. Au fost doar lucruri bune de învățat din această competiție. Tehnologia BASF de protecție a plantelor mi se pare cea mai bună, iar tehnologia Clearfield®, pentru terenuri îmburuienate, este cea mai eficientă. La ferma noastră avem cultivate 260 de hectare, toate cu rapiță Clearfield®. Noi folosim Cleranda încă de când a apărut. Îl pot numi ”killer-ul buruienilor”, explică agronomul Euro Company Group.
Competiția ”Campionii rapiței” are drept obiectiv demonstrarea profitabilității diferitelor tehnologii aplicate la cultura de rapiță
Tiberiu Ogrezeanu este unul dintre veteranii agriculturii de la noi. Chiar și așa, agronomul admite că micile erori de management al culturii sunt umane și totodată inevitabile. ”Avem așteptări mai bune față de toamna anului trecut. Atunci, cultura arăta mai slăbuț, mi se părea neuniformă, dar, aplicând produsele chimice din tehnologia pe care o vedeți pe panou, am ajuns la o fază de care să fim mulțumiți. Am făcut o mică greșeală, am mărit cantitatea de azotat de amoniu, pe care planta nu a mai folosit-o. Era suficient dacă împărțeam cantitatea de sulfat de amoniu în două, pe care să le folosim în faze diferite. Fermierii au pus întrebări foarte interesante. Cred că răspunsurile noastre le vor folosi. Mi s-a părut că oamenii se ocupă intens de tehnologia acestei culturi. Vă spun că și eu, la etatea pe care o am, e posibil să mai greșesc câteodată, dar din greșeli înveți”, afirmă acesta.
Ca și ceilalți 8 colegi de platformă, Ogrezeanu e nerăbdător să vadă rezultatele muncii depuse. ”Este o experiență plăcută. Avem această posibilitate, ca prin tehnologiile pe care le aplicăm să oglindim diferențe de producție. Așteptăm ca această cultură să fie recoltată, apoi ne vom putea exprima mai exact. După cum arată în momentul de față cultura, noi prognozăm o producție între 3.500-4.000 kg/ha. Suntem interesați să vedem și celelalte culturi. M-a interesat să urmăresc în special hibridul folosit de domnul Hans Poulsen. Și ceilalți hibrizi arată foarte bine, însă. Dar și tehnologia BASF pentru protecția plantelor a avut rolul ei. De altfel, produsele BASF au fost întotdeauna bune pentru noi. Și nu numai la rapiță”, spune domnul Ogrezeanu.
Inițiativa Rapool și BASF a fost extinsă și la cultura de floarea-soarelui
Agronomul fermei Nutre Group, din județul Ialomița, cunoaște beneficiile tehnologiei BASF pentru protecția plantelor, mai ales că o folosește pe cele 1.460 de hectare cu rapiță Clearfield®: ”Noi lucrăm de mult cu BASF și suntem foarte mulțumiți de eficacitatea produselor lor. Și produsul Caramba® Turbo își reconfirmă beneficiile. Noi îl folosim și la fermă cu succes. E un produs care ține foarte bine cultura de rapiță, îi mărește rezistența la iernare. Când deja avem 8-10 frunze, putem trece foarte bine cu cultura prin iarnă. Și, în același timp, păstrează o frunză curată, o plantă fără boli. Folosim, de asemenea, și Cleranda®. De altfel, noi avem doar hibrizi Clearfield® în unitatea noastră. Ne confruntăm cu foarte multe buruieni-problemă și doar prin folosirea hibrizilor și a sistemului de producție Clearfield® reușim să le distrugem. Cleranda® nu iartă buruienile, atât monocotiledonate, cât și dicotiledonate”, explică Tiberiu Ogrezeanu.
Atât organizatorii, cât și cei nouă fermieri așteaptă acum momentul recoltării. Proiectul Rapool-BASF s-a dovedit însă unul de succes, având în vedere gradul mare de interes manifestat de agricultorii prezenți la Cocora. ”Ideea s-a concretizat în birou la noi. Am avut o întâlnire cu colegii din Germania și am zis: trebuie să facem ceva deosebit față de ce am făcut până acum.
Am ajuns la această formulă, care nu a mai fost implementată de nicio companie din România. Practic, noi și BASF suntem pionieri. Am primit reacții pozitive, iar asta înseamnă că este o idee excelentă și vom merge cel puțin 2-3 ani pe acest sistem”, a declarat Mihai Mirițescu, directorul general al Saaten-Union România.
Conceptul prezentat de cele două companii a fost întâmpinat inițial cu reticență, chiar și din partea fermierilor participanți. Însă, văzând profesionalismul celor implicați, toate îndoielile acestora s-au risipit, odată cu desfășurarea competiției. ”Fiecare fermier a trimis tratamentele pe care le dorește către noi, unde s-au centralizat. Abia după ce am primit propunerile de la toți fermierii am dat în lucru, sub supravegherea unui reprezentant de-al nostru. De asemenea, fermierii care au dorit să vină au venit și au luat parte la lucrări. Din toamnă, văzând cum se desfășoară activitățile, au devenit foarte cooperanți, dovadă că și acum, la prezentare, au fost foarte mândri să prezinte ce au făcut.”
Pentru 2018, cele două companii pregătesc un concept similar, aplicat la cultura porumbului
”În mod sigur, cei 200 de fermieri care au vizitat platforma vor rămâne cu o experiență mult mai bună, mai convingătoare, decât dacă am fi prezentat doar noi, companiile producătoare. Pentru că au prezentat colegii lor. Și atunci, încrederea este mai mare. Nu mai au îndoieli și încearcă să afle cât mai mult de la ei, ca să li se arate potențialul de tehnologie și să poată să aplice și ei în ferma lor. Practic, acesta este scopul nostru. Degeaba punem noi la dispoziție semințe sau hibrizi performanți, chiar dacă au genetică de vârf, dacă aceste performanțe nu se regăsesc în verigile tehnologice aplicate în câmp. Asta s-a făcut și aici, la Cocora, unde fermierii au putut exprima din punct de vedere tehnologic ceea ce vor ei să facă”, a explicat Mihai Mirițescu.
Proiectul celor două companii a fost extins și la alte culturi. O nouă platformă demonstrativă a fost creată la ferma SC Ildu SRL, în Vâlcelele, județul Călărași. De data aceasta, pentru cultura de floarea soarelui. Opt dintre fermierii de elită participă la acest proiect, aflat, în momentul de față, în stadiul de aplicare a erbicidului Pulsar® 40 la hibrizii Clearfield respectiv Pulsar Plus la hibrizii Clearfield Plus. Anul viitor, colaborarea dintre companiile Rapool și BASF se va extinde cu un nou concept, care să ilustreze cele mai bune tehnologii aplicate la cultura porumbului. ”Apreciem inițiativa companiei Rapool pentru această platformă, de la Cocora. Ne dorim și noi, cei de la BASF să continuăm acest proiect la rapiță și să venim în întâmpinarea clienților noștri cu cât mai multe asemenea demonstrații, tocmai pentru a oferi cât mai multor fermieri posibilitatea de a vedea diverse tehnologii performante în acțiune”, a adăugat și Liviu Chira, crop managerul BASF pentru culturi oleaginoase.