Comisia Europeană propune definirea activităților interzise în relația dintre micii producători și marile magazine
26.09.2018
Lista activităților neloiale a fost prezentată în cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European
Comisia Europeană vrea să vină în ajutorul fermierilor mici și mijlocii pentru a elimina practicile concurențiale neloiale care îi afectează în relația cu marile magazine. Lista activităților care ar putea deveni interzise a fost propusă de economistul șef al Comisie Europene, Tommaso Vallettia și discutată în cadrul ședinței Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.
”Propunerea Comisiei se bazează pe câțiva piloni foarte simpli. Scopul este de a-i proteja pe micii fermieri care au de-a face cu practici comerciale neloiale. Principalul obiectiv al propunerii este să găsim niște linii de orientare clare. De aceea, propunerea se concentrează pe relația dintre fermieri, comercianți, marile lanțuri de supermarket, dar și pe acele domenii unde puterea de negociere este foarte mult la îndemâna celorlalți”, a explicat Vallettia.
Conform europarlamentarului român Daniel Buda s-a propus și ”o listă neagră cu activități care vor fi interzise, și practici gri care pot deveni albe sau negre. Care este factorul declanșator? Dacă această practică este bine înțeleasă și convenită între părți. Cum spuneam, lista gri nu ar trebui să fie foarte discreționară, trebuie să existe un prag. Lanțul alimentar este unul complex, iar propunerea se axează pe veriga slabă, micii fermieri.
Propunerea noastră este una foarte pragmatică. Cine vor fi protejați? Micii fermieri. Temeiul juridic este pentru standarde de viață echitabile, se bazează pe PAC. Noi ne concentrăm pe business-to-business. Unii au propus să fie definită intervenția noastră pe baza conceptului de echitate. Echitatea este un concept minunat, dar se leagă și de competiție într-o oarecare măsură. Însă, când discutăm despre practică, nu este un concept ușor de definit”, a explicat acesta.
Propunerea urmează să fie supusă la vot săptămâna viitoare în Comisia Europeană, putând servi drept punct de plecare pentru o eventuală directivă europeană.