Ce spun fermierii: Adrian Oancă
15.04.2020
„Mă neliniștește gândul că vom produce legume fără să știm în ce sens vor evolua restricțiile din piețe” Ce spune fermierul despre modalitatea simplă prin care putem vedea pe rafturile magazinelor mai multe produse agro-alimentare românești.
La doar 30 de ani, Adrian Oancă este nu doar manager într-o companie cu capital 100% românesc, ci și tânăr fermier. A ales să continue ceea ce părinții săi au început în urmă cu 35 de ani: cultivarea legumelor în câmp, în Tecuci, județul Galați. Adrian este unul dintre fermierii cu care am ales să vorbim despre situația dificilă în care se află sectorul vegetal în perioada crizei.
Ce activități derulați acum în fermă și cu ce produse vă pregătiți să ieșiți pe piață?
Anul acesta cultivăm pepeni verzi, tomate, ardeioase, țelina și dovleci plăcintari pe o suprafață de 6 ha. Culturile se află în stadiul de răsad urmând a fi plantate în câmp începând cu 1 mai.
Întrucât am externalizat producerea răsadurilor, în aceasta perioadă ne ocupăm de formarea biloanelor pe care urmează a fi plantate, instalarea sistemului de irigare prin picurare și a foliei de mulcire a solului pentru a evita folosirea erbicidelor.
În ce măsură v-a afectat situația actuală activitatea? Ați luat măsuri pentru a limita impactul?
Pentru moment, ca fermier, nu pot sa spun ca sunt afectat într-un fel anume. Mă neliniștește gândul că în perioada iulie-octombrie, dacă nu vom avea și alte lovituri din partea naturii, vom avea aproximativ 300 T de legume ce trebuie să ajungă la consumatori fără să știm în ce sens vor evolua restricțiile din piețele de legume.
Comportamentul consumatorilor s-a schimbat destul de mult în ultima perioadă și prefera să-și procure fructele și legumele din marile lanțuri de magazine, în care, noi ca producători, nu avem acces. Din păcate, rafturile sunt pline de legume și fructe din import, nu neapărat atât de sănătoase pe cât par și deloc ieftine. Se importă chiar și din țări din afara UE.
Ca producători, în această perioadă ne concentrăm pe optimizarea activității astfel încât să avem rezultate cât mai bune cu resurse atât financiare cât și umane cât mai puține. În același timp ne gândim și la o modalitate de ambalare a legumelor pentru a menține prospețimea și a respecta normele de igienă alimentară.
Ce rol au fermierii români în condițiile crizei de coronavirus?
Sănătatea oamenilor nu vine de la flacoanele cu vitamina C și diverse suplimente nutritive ci din minunatele fructe și legume cultivate tradițional. Consider că fermierii români, în ciuda secetei instalate, trebuie să găsească soluții pentru a produce hrană în cantitate suficientă și, mai important, hrană sănătoasă. Mâncarea sănătoasă garantează o imunitate ridicată.
Cu toate ca uneori nu sunt la fel de arătoase precum cele din import, cu siguranță legumele românești sunt mai gustoase și mai sănătoase. Foarte importantă este prospețimea legumelor autohtone care sunt recoltate la maturitatea de consum spre deosebire de cele din import care capătă culoare în lădițe în câteva zile de transport și mutat între depozite.
Achiziționând fructe și legume de la producătorii locali îi ajutăm să se dezvolte, astfel vom vedea pe rafturile magazinelor tot mai multe produse românești. Este foarte important să ne susținem reciproc activitatea. Doar așa putem crește economia națională.
Ce sfaturi aveți pentru colegii fermieri, ca să treacă cu bine de aceste vremuri nesigure?
Dragi colegi, avem cea mai importantă meserie din lume și în același timp o misiune foarte importantă, aceea de a oferi românilor hrană sănătoasă. Îmi doresc foarte mult să ne așezăm la aceiași masă, să ne organizăm, să punem umăr la umăr, astfel încât să ducem ceea ce facem acum la un alt nivel. Nu este suficient să producem mult și bine dacă între noi și consumatori există o barieră formată din intermediari și importatori.
Trebuie să ne organizăm în cooperative astfel încât să putem asigura cantități de legume și fructe suficiente și pe perioade cât mai extinse pentru a putea livra în marile lanțuri de magazine sau a ne face propriile rețele de distribuție. Tot sub această formă putem pune pe picioare mici fabrici de procesare pentru a conserva producția ce nu poate fi vândută proaspătă. Altfel, vom privi lung la rafturile pline cu castraveți la oțet din Taiwan, la pasta de tomate din China, la ardeii copți din Ungaria timp în care consumatorii și-ar dori să simtă savoarea produselor autohtone.
Avem resurse, avem „virusul agriculturii” în sânge, trebuie doar să scoatem visele, ideile și voința din buzunare și să ne unim. Românii au nevoie de noi și ne îmbrățisează cu drag!
Ce mesaj ați transmite consumatorilor români în aceste momente?
Dragi consumatori, vă asigur că-mi voi da toată silința astfel încât în vară să aveți pe masă legume gustoase și sănătoase chiar și în aceste condiții dificile. Sunt convins că vom trece cu bine peste această perioadă și ne vom bucura împreună de roadele ce le vom culege din acest pământ care nu ne-a lăsat niciodată la greu. Vă mulțumesc pentru ca sunteți alături de noi!