Ce spun fermierii: Florin Stoian
02.04.2020
Vezi cum se descurcă și ce sfaturi au fermierii pentru colegii lor în această perioadă nesigură
Domnul Florin Stoian, de la Ferma Stoian (Big Land Company, Constanța), deschide seria interviurilor cu fermierii din România, în încercarea de a le oferi o platformă de prezentare și comunicare în această perioadă.
Ce suprafață lucrați?
La ferma noastră cultivăm 550 ha de legume rădăcinoase și bulboase în câmp deschis și alte suprafețe necesare rotației culturilor.
Care este starea culturilor la acest moment? Ce activități derulați acum în fermă? Cu ce produse vă pregătiți să ieșiți pe piață?
În acest moment avem pe stoc 2000 de tone de morcov, 800 de tone de păstârnac și 600 tone de sfeclă roșie. Pe câmp avem răsărite culturile de morcov și ceapă (acestea vor fi recoltate între 15 iunie – 1 iulie 2020). De asemenea, mai putem furniza și: păstârnac, pătrunjel rădăcină, ridiche neagră, sfeclă roșie. În privința stării culturilor, pot spune că acestea au înregistrat întârzieri de 7-10 zile, din cauza înghețului de acum două săptămâni, dar acest lucru nu reprezintă o problemă.
Cum vedeți situația actuală și rolul fermierilor români în aceste condiții?
Marii fermieri din România cu care noi ținem legătura sau cu care avem contact sunt cu toții pregătiți pentru noua cultură, toți lucrează, nu știu pe nimeni care să fie în carantină.
La rândul nostru, am luat masuri, astfel încât să continuăm activitatea în condiții de siguranță. În cadrul societății am asigurat materiale de protecție tuturor angajaților. Ferma funcționează la capacitate normală, într-un procent de 80-90%. Deficitul apare din cauza lipsei zilierilor, deoarece aceștia nu pot fi transportați în microbuze, dată fiind situația actuală.
În rest, tot personalul permanent este la serviciu și lucrează. Nu avem niciun caz de infectare cu Covid-19. Singurul lucru care ne încetinește este lipsa zilierilor. Capacitatea noastră de stocare este de peste 12.000 de tone și putem asigura livrări timp de 8-10 luni pe parcursul unui an.
Cum vedeți consumul de legume românești în perioada următoare?
Ca urmare a valului mare de cumpărături haotice, vânzările au scăzut deoarece hypermarketurile sunt pline de marfă, însă cumpărătorii nu mai sunt acum la fel de mulți.
Trebuie să înțelegem faptul că legumele sunt organisme vii, care în urma spălării și ambalării nu pot fi păstrate în casă pentru un timp mai îndelungat, deoarece sunt perisabile.
Ce mesaj ați transmite consumatorilor români în aceste momente?
Sfătuiesc consumatorii să-și facă aprovizionarea cu fructe și legume pentru cel mult 7-10 zile, pentru că noi, fermierii din gama noastră de produse, avem stocuri suficiente, transportatorii specializați pe zona de food funcționează în regim normal, astfel încât oamenii nu au de ce să se îngrijoreze.
Important este ca oamenii să stea în casă, să iasă pentru cumpărăturile necesare cât mai rar posibil, dar nici să nu înceapă să își facă provizii prea mari de produse perisabile, care să se strice înainte de a fi consumate.
Vă asigurăm că depunem toate eforturile și că puteți găsi în continuare produsele noastre!