Ce spun fermierii: Gabriel Bercea "Culturile nu stau după coronavirus. Agricultura e vitală, dar suntem la mâna lui Dumnezeu"
28.04.2020
La ce soluții au apelat proprietarii cramei Gabai pentru a trece cu bine de această perioadă dificilă
Gabriel Bercea este vinificatorul și unul dintre proprietarii north_east Cramei Gabai . Cultivă o suprafață de 3 hectare, produce vinuri apreciate și premiate, inclusiv în cadrul concursului ”Povești cu vinuri românești” și, la fel ca mulți alți fermieri, a fost afectat de epidemie. Am stat de vorbă cu domnul Bercea, în cadrul campaniei noastre #MulțumimFermierilor, pentru a afla cum face față situației actuale.
Tot mai mulți jucători din domeniul agricol se plâng de această criză. În ce măsură v-a afectat situația actuală activitatea și piața de desfacere?
Am fost destul de afectați și noi, în foarte mare măsură. Noi ne desfășurăm activitatea mai ales în HoReCa și, odată ce toate restaurantele au fost închise, noi am fost blocați. Atunci, ne-am văzut obligați să găsim alte mijloace de a ne desface produsele. Noi mai țineam și degustări la cramă. A trebuit să întrerupem și acest lucruri. Singura variantă a fost să ne îndreptăm spre mediul online momentan. Mai exact, către magazinele online de specialitate.
Ce măsuri ați luat pentru a vă asigura supraviețuirea afacerii în această perioadă?
Deocamdată, pe partea de plantație am continuat lucrările. Vița de vie nu stă, nu e condiționată de coronavirus. Lucrările au trebuit făcute la timp, totul trebuie pregătit pentru perioada de vară. Oamenii trebuie să îi păstrăm. Ne descurcăm cu greu să îi plătim, dar mergem înainte.
Cum vi se pare evoluția cererilor venite din mediul online?
Noi avem și un north_east magazin online . Am constatat o ușoară creștere din mediul online, dar nu spectaculoasă. Încercăm în perioada aceasta să lucrăm mai mult pe partea de marketing online și să dezvoltăm promovarea produselor în acest mediu. Sperăm ca în următoarele săptămâni să observăm o creștere substanțială aici.
Eu sunt de părere că internetul va rămâne important pentru fermieri și consumatori inclusiv după ce lucrurile vor reveni la normal. Poate că înainte de această criză erau mulți reticenți la comenzile online. Așa, poate se vor obișnui și va rămâne în continuare un mijloc preferat de achiziție.
Credeți că internetul poate fi un amplificator de business pentru fermieri în această perioadă și chiar pe viitor, comparativ cu canalele obișnuite de desfacere?
Da, bineînțeles, mai ales că acum au văzut cu toții importanta acestui mediu și toată lumea s-a îndreptat spre achizițiile online. Poate exista o creștere, iar vânzările se pot regla astfel puțin. Sperăm ca astfel să reușim să vindem în mediul online măcar 30-40% din producție.
Sigur, internetul este o bună alternativă și pentru ceilalți fermieri. Inclusiv eu am comandat online produse legumicole cu livrare la domiciliu. Totul a fost foarte ok, iar asta poate fi un lucru bun în acest domeniu.
Care este secretul unei crame capabile să supraviețuiască acestei lupte acerbe?
Mi-e greu să spun. Noi ne-am văzut obligați să susținem activitatea din domeniul viti-vinicol aducând bani din alt domeniu în care activăm, dar dacă am fi trăit doar din viticultură, ar fi fost o mare problemă.
Poate că diversificarea, activitățile din mai multe domenii, nu neapărat agricole, ar putea fi o bună soluție de protejare a afacerii. Atunci când o linie de business nu mai funcționează, o poți susține cu alta.
Exporturile pot fi o soluție salvatoare pentru fermieri?
Noi nu exportăm. Avem o suprafață de 3 hectare, producem anual cam 30.000 de sticle de vin, pe care le distribuim doar în HoReCa, magazinele de specialitate și cele online. Acum trebuie să creștem în online, suntem destul de afectați și de sezonul care urmează, avem și alte necunoscute, de exemplu nu știm dacă va fi sau nu activitate estivală pe litoral. Nu luăm momentan în calcul exporturile.
Dar mai e o problemă. Toți producătorii se chinuie în țările lor. E o problemă internațională, țările încearcă să își localizeze producțiile. Nu știu câți vor importa vin, de exemplu, din alte țări. Poate cu timpul vor fi, sau poate unele țări, cu consum mai mare de vin, vor face asta. Românii nu sunt mari consumatori, așa cum sunt italienii, spaniolii sau nemții. Poate că în astfel de țări va fi nevoie de import și atunci vom avea încă o soluție bună la această criză.
Ce rol au fermierii români în condițiile crizei de coronavirus?
Este un rol vital. Agricultura este vitală, nici noi nu ne-am oprit, având și o parte de cultură mare. Doar că suntem la mâna lui Dumnezeu și ultima perioadă, cu această secetă accentuată ne-a cauzat pierderi semnificative. Dacă nu va ploua în perioada imediat următoare toată recolta de grâu și orz e compromisă. La fel și culturile semănate în primăvară.
Putem spune că ne paște un dezastru în agricultură?
E foarte posibil, se întrunesc multe condiții, dar să ne ferească Dumnezeu. Avem această pandemie, forța de muncă e afectată, sectorul HoReCa, livrările, exporturile de cereale vor fi afectate, e și secetă severă. Dar să sperăm că nu vom ajunge într-o astfel de situație.
Ce sfaturi aveți pentru colegii fermieri, că să treacă cu bine de aceste vremuri nesigure?
Să continue în activitatea lor, sa facem lucrurile la fel de bine ca și înainte și să ne păstram speranța că această situație neplăcute se va debloca în curând.