Ce spun fermierii: Ionuț Maxim
08.04.2020
Vezi ce părere are legumicultorul din zona Moldovei despre actuala situație
În cadrul campaniei noastre am stat de vorbă și cu fermieri despre care putem spune că sunt de ambele părți ale baricadei. Domnul Ionuț Maxim este și fermier, dar și administratorul unei fitofarmacii din județul Iași.
Ce cultivați anul acesta, pe ce suprafață și care este starea culturilor la acest moment?
În momentul de față lucrez 1 hectar. Culturile înființate acum sunt: tomate, castraveți, vinete, țelină și conopidă, iar din categoria culturilor de primăvară avem: ridichi, ceapă verde, spanac, salată și așa mai departe.
Ce activități derulați acum în fermă și cu ce produse vă pregătiți să ieșiți pe piață?
Activitățile pe care le derulăm acum în fermă sunt plantatul la tomate și legatul. Ne pregătim să ieșim pe piață cu primele recolte de tomate și castraveți. Asta înseamnă că tot ceea ce presupune cultură de primăvară a fost deja livrat. A fost și perioada când a început pandemia, nu mergeau piețele deloc. Am fost nevoiți să mai frezăm un pic de spanac, de salată, de ceapă, pentru că veneau plantele celelalte din urmă.
Ionuț, tu ești o persoană foarte importantă pentru Târgu Frumos. Cum simți tu că este situația actuală, care este rolul fermierilor?
Este un pic mai greu cu desfacerea din cauza faptului că autoritățile ne recomandă să stăm în casă și piețele sunt moarte. La piețe ieșeau mai mult pensionarii și mai făceau cumpărături, iar la supermarket-uri nu prea avem intrare. E mai greu.
Cunoști platforma pe care au pus-o la dispoziție cei de la Ministerul Agriculturii?
Da, am auzit de ea. Eu ce am mai livrat a fost către Carrefour. E vorba de ridichi. Chiar ieri, ultima livrare a fost către acest magazin. E ok ideea acestei platforme dar nu știu ce să spun mai multe acum. Am urmărit la televizor și am văzut o emisiune despre platforma online a celor de la Ministerul Agriculturii. Își doresc și ei să vină în sprijinul fermierilor. Trebuie să se creeze un cont de utilizator, în baza căruia fermierii specifică ce cantități ar putea livra către retaileri, iar aceștia să fie, de fapt, cei care să vină în sprijinul fermierilor mici și mijlocii.
Care este piața ta de desfacere?
Acum, ultima livrare a fost către un magazin din Botoșani. În mod normal, piața mea de desfacere este piața en-gros din Suceava. Acolo, cumpărătorii erau și din piață, și de la numeroase aprozare din zonă. Dar acum situația o știm cu toții, autoritățile au pus întreaga zonă în carantină.
Fiecare fermier și-a format piața. Sunt legumicultori care duc produsele la Iași, o parte din ei duc la Bacău, o parte la Piatra Neamț, o parte la Suceava, deci suntem împărțiți, fiecare pe unde a apucat să-și formeze clienții și piața. Noi nu avem o piață locală, să se adune totul la un loc și să plece de acolo.
Cum vezi consumul de legume românești în perioada următoare și ce le-ai spune consumatorilor români în aceste momente?
Nu știu ce să zic. Din ce văd eu o să meargă tot mai rău. A fost rău până acum, dar o să fie tot mai rău. Cel puțin, așa văd eu lucrurile. Piețele nu merg. Producători nu mai sunt, pentru că vânzările sunt tot mai proaste. Dacă nu se termină pandemia asta mai repede, o să fie tot mai greu.
În general, consumatorii se duc la hipermarket-uri, acestea acum se mai protejează și acolo încă se aduc produse din afară. Nu cred că o să ajute nimeni niciodată producătorul local român. Trebuie să aduci alimente ieftine, să aduci cantități mari. Noi cred că nu o să acoperim niciodată cerința. Noi, producătorii din România. Asta este părerea mea.