Se apropie recoltarea merelor și perelor. Cum trebuie depozitate
26.07.2016
Vezi ce trebuie să faci pentru a controla bolile de depozit
La fel cum în timpul vegetației este necesar să asigure toate condițiile de protecție a livezilor de măr sau păr, pomicultorii trebuie să ia toate măsurile necesare pentru păstrarea îndelungată a recoltei în depozite. De aceea, se impun tratamentele cu fungicid împotriva bolilor de depozit. Scopul acestora este, în principal, să asigure păstrarea fructelor până la valorificare, într-o cantitate cât mai apropiată de cea depozitată inițial, cu pierderi cât mai mici.
În România există mai multe soiuri care pot fi păstrate mult timp, excepție făcând cele provenite din plantații tinere, soiuri de toamnă cu capacitate mică de păstrare, fructele foarte mari sau cele care au stat timp de mai multe zile la temperatura ambientală după recoltare. Pentru păstrarea în cele mai bune condiții, pomicultorii trebuie să se asigure că vor depozita mere sau pere dintr-o singură grupă de soiuri în aceeași celulă. Este important totodată ca încărcarea unei celule să se facă în cel mult cinci zile.
Înainte de a începe depozitarea merelor sau perelor, ambalajele și spațiile se dezinfectează, după care se efectuează tratamente de dezinsecție. Dacă beneficiază de condiții optime, fructele pot fi păstrate până la 7 luni în depozite. Pentru aceasta e însă nevoie ca merele și perele destinate valorificării să intre în depozit sănătoase, ferite de boli precum rapănul sau făinarea.
Unul dintre produsele recomandate de BASF pentru combaterea Venturia spp., Podosphaera leucotricha sau a bolilor de depozit precum (Gloesporium spp., Alternaria, Peniciulium sau Botrytis) este Bellis®. Acesta conține două substanțe active extrem de eficiente, boscalid și piraclostrobin. Boscalidul are distribuție translaminară și mișcare acropetală, în timp ce substanța activă piraclostrobin beneficiază de mișcare translaminară și sistemie locală, formând depozite legate de cuticula frunzei, care eliberează treptat substanța activă.
Fungicidul Bellis® are o fereastră flexibilă de aplicare, putând fi folosit în perioada de vegetație, de la stadiul de urechiușe de șoarece (BBCH 54) până la coacerea avansată (BBCH 85). Este recomandat să nu se facă mai mult de 4 tratamente pe sezon, cu o perioadă de pauză de 7 zile între stropiri. Bellis® are o formulare sub formă de granule dispersabile în apă, putând fi folosit într-un volum de 300 - 1.500 litri la hectar în funcție de înălțimea pomilor.
Aplicat preventiv împotriva Botrytis cinerea, fungicidul Bellis® are efecte atât curative, cât și de eradicare a ciupercii. Fungicidul BASF are eficacitate sporită chiar și în caz de precipitații abundente. Conform testelor efectuate la Limburgerhof, stropirea pomilor cu Bellis® a dus la o scădere la 4% a frecvenței infecției cu rapăn la măr, în cazul unei irigări de test cu 20 mm de precipitații și la 12% în cazul a 50 mm de precipitații. Testele au demonstrat totodată că Bellis® are rezistență la spălare, oferind o persistență îndelungată și o protecție completă a plantelor.
Avantajul noului fungicid Bellis® este însă faptul că se poate folosi și pentru controlul bolilor de depozit la păr sau măr. Dacă loturile netratate au cunoscut o incidență de peste 30% a bolilor de depozit precum Alternaria, Rhizopus, Botrytis sau Penicilium, perele și merele tratate cu Bellis® în doza recomandată de 0,8 kg/ha au avut o incidență de infestare de sub 5%. În cazul făinării merelor, aceasta s-a situat sub 3% pentru loturile care au beneficiat de protecția fungicidului de la BASF, comparativ cu prdusele pe bază de triadimenol sau penconazol. Astfel, se poate realiza un management eficient al rezistenței la atacurile agenților patogeni, ceea ce înseamnă că Bellis® poate fi aplicat din martie (împotriva făinării și rapănului) până în luna septembrie (pentru controlul bolilor de depozit).