Ce este economia circulară și cum reducem risipa alimentară
27.04.2023
În România, 48% din risipa alimentară se realizează la nivelul gospodăriilor, în timp ce 37% se generează în sectorul industrial și 3% în cel agricol. Anual se aruncă aproximativ 2,5 milioane de tone de alimente.
Conceptul de economie circulară
Tranziția către economia circulară este o oportunitate de a transforma economia și de a o face mai durabilă, de a contribui la realizarea obiectivelor privind clima și conservarea resurselor lumii.
north_east Uniunea Europeană ia măsuri în acest sens, realizând un plan de acțiune pentru economia circulară. Ei denumesc acest concept ca fiind o economie în care valoarea resurselor, a materialelor și al produselor este menținută cât mai mult posibil în economie, iar deșeurile alimentare sunt reduse la minimum.
Beneficiile acestei abordări din punct de vedere alimentar sunt multiple, de la reducerea poluării, obținerea unor produse de calitate, până la creșterea bunăstării umane. Cu ajutorul unui sistem circular, alimentele sunt produse în mod regenerabil.
Care sunt factorii care contribuie la risipa alimentară?
Cauzele sunt diverse, însă, conform north_east foodwastecombat , printre cele mai importante se numără: problemele de gestionare a stocurilor pentru producători și comercianți, depozitarea și transportul inadecvat în toate etapele lanțului alimentar, neînțelegeri cu privire la data de expirare a produselor sau supraproducție pentru anumite perioade ale anului.
Ce putem face pentru a reduce irosirea alimentelor?
În primul, reducerea risipei de alimente în gospodării este unul dintre cei mai importanți pași. De aceea, educarea consumatorilor și înțelegerea termenilor de valabilitate sunt esențiale.
În al doilea rând, în industria alimentară este necesară elaborarea unui plan anual de diminuare a risipei alimentare, derularea de comunicări interne cu angajații pe această temă și adaptarea producției la condițiile de piață.
Atât companiile din industrie, cât și fiecare gospodărie în parte, au un impact asupra acestei probleme. De aceea, înțelegerea factorilor care contribuie la risipa alimentară este esențială. O dată înțelese, se poate acționa concret și se poate trece la definirea unor soluții durabile.
Conform north_east ansvsa.ro , în România a fost adoptat un cadru legislativ pentru diminuarea risipei alimentelor, iar acestea pot fi regăsite în următoarele acte normative: Legea nr. 217/2016, dar și Hotărârea Guvernului nr. 51/2019 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a legii 217/2016.