Cele mai bune vinuri românești au fost premiate la marea gală organizată de BASF
29.10.2020
Câștigătorii concursului național “Povești cu vinuri românești”, ediția a V-a
Miercuri, 28 octombrie 2020, au fost aleși marii câștigători ai concursului național „ Povești cu vinuri românești ”, care vor primi recunoaștere și promovare pentru vinurile obținute, precum și premii în valoare de 84.900 de lei din partea BASF Agricultural Solutions România.
Premierea a avut loc în cadrul galei finale de la Sinaia.
Juriul a fost format din degustători experți, membri ai north_east Asociației Degustătorilor Autorizați din România (ADAR). Le mulțumim pentru profesionalism președintelui Georgel Costache și membrilor juriului Lorena Deaconu, Petre Badea, Gabriel Lăcureanu, Dorin Popa și Ion Vlădoi.
„Viticultorii de pretutindeni s-au confruntat în această perioadă cu nenumărate dificultăți. Sincopele apărute uneori în aprovizionarea cu inputuri sau închiderea sectorului HORECA, ce a afectat în mod dramatic vânzările de vin, sunt doar câteva dintre acestea”, explică Mario Tomsic, Country Manager Agricultural Solutions BASF România. „Vinul românesc a crescut în topul preferințelor românilor, iar prin acest concurs, care face o selecție extrem de riguroasă și de profesionistă, BASF dorește să susțină în fiecare an producătorii locali și să încurajeze consumul de vin românesc. Ne bucurăm să vedem, de la an la an, vinuri tot mai bune și mai complexe, demonstrând investițiile continue care s-au făcut în acest sector în ultimii ani și profesionalismul producătorilor de vin”.
Dintre cele 340 de probe de vin înscrise de 130 de crame în cadrul etapelor regionale, au fost selectate cele mai bune 27 care să participe în marea finală și apoi au fost desemnați cei 3 mari campioni naționali, câte unul pentru fiecare categorie de vin: alb, roșu și roze.
IATĂ VINURILE CÂȘTIGĂTOARE:
- CEL MAI BUN VIN ALB: Chardonnay, 2019, sec, de la Crama Viișoara
„Vinul are o aromă florală inconfundabilă, o aromă care amintește de fânul proaspăt cosit, iar din punct de vedere gustativ, am simțit cașeul acela de unt proaspăt. Este un Chardonnay veritabil.”, a comentat Georgel Costache, Președintele Juriului.
Alexandru Procovanu, reprezentantul Cramei Viișoara, a apreciat ieșirea din cotidian după o campanie lungă și grea cum a fost în acest an. „La Viișoara am reușit să facem un Chardonnay special, prin care am încercat să aducem o complexitate, ca aromă și gust, acestui rege al vinurilor albe”, a completat acesta.
- CEL MAI BUN VIN ROȘU: Fetească Neagră + Cabernet Sauvignon, 2017, sec, de la Crama Dan Corbuț
Iată cum l-a descris Președintele Juriului: „Este un vin de o culoare roșie rubinie intensă, un vin foarte corpolent. Eu l-am asemănat cu o vegetație plină de sevă, sălbatică, dar care în timp a evoluat foarte bine, a devenit foarte elegant, a avut arome de nucșoară, rodii, afine, coacăze negre, Este un vin catifelat, un vin amplu, complex.”
Câștigătorul a participat prin Skype și s-a declarat încântat și bucuros pentru recunoaștere și premiu.
- CEL MAI BUN VIN ROZE: Fetească Neagră, 2019, sec, Crama Alira
Georgel Costache a descris vinul roze câștigător astfel: „Un vin de o culoare rose deschis, de ceapă uscată. (…) Avea atât arome florale, delicate și fine, cât și arome de fructe, care duceau spre prună uscată, dar și către mirodenii. Sunt, de fapt, niște arome care se găsesc la strugurii din Fetească Neagră. Din punct de vedere gustativ, vinul a fost acid, vioi, proaspăt, datorită acidității ridicate și a taninurilor foarte fine”.
Urmărește înregistrarea video a evenimentului
PREMIU SPECIAL: Cea mai frumoasă etichetă de vin
Tot în cadrul marii finale am putut cunoaște câștigătorul competiției pentru Cea mai frumoasă etichetă de vin: Pandora Stories, Sauvignon Blanc, din 2019, Crama Cotești. Peste 3.000 de iubitori de vin și design au votat pe Facebook în concursul organizat online, iar aproape 1.000 au ales această etichetă ca fiind preferată. Câștigătorul a fost premiat de partenerii galei, iar 3 dintre cei care au votat au primit câte un tirbușon electric pentru următoarele lor degustări de vinuri românești.
EDIȚIA A CINCEA
Concursul național „Povești cu vinuri românești” s-a desfășurat și anul acesta în 3 faze regionale, organizate în funcție de marile regiuni viticole ale țării, urmate de marea finală națională.
În cadrul fiecărei faze regionale, membrii comisiei de jurizare, degustători experți, membri ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România (ADAR) au desemnat câte 3 vinuri finaliste pentru fiecare categorie (vinuri roșii, albe și roze). În total, în finala națională desfășurată în luna octombrie, s-au calificat 27 de probe de vinuri, din totalul de 340, câte au fost înscrise anul acesta.
Selecția vinurilor finaliste a urmărit trei criterii, cu sisteme de punctare diferite – cel vizual (limpiditate și aspect), cel olfactiv (care măsoară tipicitatea, intensitatea și calitatea aromei) și cel de gust (care este și cel mai important și măsoară intensitatea, tipicitatea, persistența gustativă și calitatea), completate de o evaluare globală.
Asociația Degustătorilor Autorizați din România, din care fac parte membrii juriului care a desemnat câștigătorii din acest an, este recunoscută ca organizație profesională reprezentativă în analiza senzorială a vinurilor și băuturilor alcoolice din România. ADAR reunește 138 de specialiști din domeniul viti-vinicol din toată țara și selectează permanent cei mai buni degustători autorizați pentru participarea în comisiile de jurizare ale concursurilor de profil. Încă din 2016, ADAR a colaborat cu BASF în efortul organizării concursului „Povești cu vinuri românești”, asigurând o evaluare obiectivă a calității vinurilor înscrise în concurs și o perspectivă corectă asupra potențialului de dezvoltare a afacerii.
Comisia de jurizare a concursului „Povești cu vinuri românești” utilizează normele sistemului internațional de evaluare stabilite de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIVV), norme folosite la toate concursurile internaționale de profil.
„Am venit întotdeauna în întâmpinarea acestui concurs, cred foarte mult în el, deoarece compania BASF a făcut ceva mai mult decât un simplu concurs. Pe lângă aprecierea profesionistă a vinurilor de către jurați, compania BASF a sprijinit, de fapt, producătorul român prin premiile pe care le-a oferit, prin comunicarea pe care a făcut-o, prin încrederea pe care a acordat-o ulterior vinurilor care au câștigat. Recomand ca în fiecare an să se transmită probe la acest concurs” declarat Gabriel Lăcureanu, oenolog și membru ADAR și al comisiei de jurizare a concursului „Povești cu vinuri românești”.
Planificată inițial pentru luna mai, faza națională a avut loc în luna octombrie, cu respectarea tuturor normelor de siguranță și distanțare pentru reprezentanții juriului și pentru participanți.
Fiecare câștigător va primi câte un premiu la alegere, constând într-un echipament de stropit sau produse BASF pentru protecția viței de vie. Alte premii oferite de partenerii BASF în concurs (Agri Ionica, COMAGRIMPEX B&B, Agra Asigurări și Loredo) constau în echipamente și servicii necesare vini-viticulturii, de la barrique-uri la dopuri și filtre specializate.