Diversificarea dăunătorilor de sol și intensificarea atacurilor asupra plantelor de cultură
16.08.2022
Editorial: Ce arată studiile efectuate de cercetătorii români asupra evoluției dăunătorilor culturii de floarea-soarelui în ultimii ani
Pe fondul creșterii numărului de ani agricoli secetoși și al scăderii numărului de ani agricoli normali sau ploioși, atât fermierii, cât și cercetătorii științifici de specialitate, atrag atenția asupra sporirii diversității factorilor limitativi în realizarea producțiilor agricole și a intensificării manifestării acestora. Un aspect deosebit de important, în contextul disputelor din jurul deciziei de a fi permisă efectuarea tratamentului semințelor cu insecticide sistemice la principalele culturi agricole de interes economic, este cel referitor la evoluția populațiilor de insecte dăunătoare și amploarea atacurilor asupra plantelor de cultură.
În mod concret, în zona Moldovei, de exemplu, în ultimii 5 ani agricoli, respectiv în perioada 2016-2021, s-au înregistrat modificări semnificative ale datelor climatice, comparativ cu valorile medii multianuale, ceea ce a condus înclusiv la crearea unor condiții prielnice creșterii densității unor populații de dăunători ai plantelor de cultură și a frecvenței atacurilor acestora.
Din punct de vedere termic, în ultimii 5 ani, s-a observat o creștere a temperaturilor lunare și anuale cu 0,2 grade Celsius, respectiv de la 9,9 grade Celsius media temperaturilor perioadei 2011-2016, la 10,1 grade Celsius media perioadei 2016-2021. Referitor la regimul pluviometric, în Podișul Central Moldovenesc, suma medie anuală a precipitațiilor din perioada 2016-2021 a fost de 486,6 mm, prezentând o abatere cu 50,4 mm față de media multianuală din perioada 1962-2021, situată la nivelul de 537,0 mm.
Cum au evoluat densitatea dăunătorilor și intensitatea atacurilor în ultimii ani
Dintre cei 5 ani agricoli analizați, anul 2019-2020 a fost cel mai secetos, cu o abatere de 161 mm, media anuală a precipitațiilor fiind de 376 mm. ”Pe acest fond pedo-climatic, în cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni, județul Neamț, am cercetat inclusiv evoluția dăunătorilor de sol și a atacurilor produse la anumite culturi agricole de interes economic, precum și unele metode de prevenire și de combatere. Timp de 5 ani, de exemplu, am monitorizat și experimentat aspecte tehnologice legate de cultura de floarea soarelui, al cărei areal de producere s-a extins, datorită perioadei de vegetație relativ reduse, capacității de adaptare la oscilațiile de temperatură, rezistenței la secetă, asociate multiplelor sale utilizări.
Entomofauna colectată în perioada 2015-2018 a fost alcătuită din 12 specii, a căror densitate a fost cuprinsă între 0,3 exemplare/mp la specia Anoxia villosa și 102 exemplare/mp la Crepidodera ferruginea. Densități ridicate, peste pragul de dăunare, s-au înregistrat la Chaetocnema aridula, Crepidodera ferruginea, Agriotes sp., Opatrum sabulosum, Tanymecus palliatus și Tanymecus dilaticollis., specii la care s-au înregistrat și cele mai ridicate valori ale frecvenței atacului (între 1,1 – 15%). Frecvența medie a plantelor atacate a variat între 1,85% (produs de specia Anoxia villosa) și 31% (produs de specia Chaetocnema aridula)”, explica Dr.ing. Elena Trotuș, Director al Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni, județul Neamț.
În cadrul cercetărilor științifice desfășurate de către specialiștii SCDA Secuieni-Neamț, în perioada 2019-2021, s-a constatat o diversificare a entomofaunei dăunătoare culturii de floarea soarelui, numărul speciilor de insecte dăunătoare specifice și polifage crescând de la 12 la 16, cu o creștere a densității acestora. ”Pentru reducerea populației și a atacului produs, de exemplu, de specia Tanymecus dilaticollis, s-au experimentat în tratamentul chimic al seminței insecticide sistemice din grupa neonicotinoidelor și s-a constatat faptul că densitatea dăunătorului a înregistrat valori cu mult mai scăzute față de martorul netratat (0,9-1,98 exemplare/mp în cultura tratată față de 7,0-8,14 exemplare/mp în martorul netratat). Frecvența plantelor atacate în intervalul dintre răsărirea plantelor și formarea a 5-7 frunze a fost cuprinsă între 8,8-20,1% la variantele tratate, față de 53-96% la martorul netratat. Prin tratarea seminței cu insecticide neonicotinoide, au fost obținute rezultate bune și în cazul celorlalte specii dăunătoare culturii de floarea-soarelui”, se notează în volumul omagial ”60 de ani de cercetare-dezvoltare la SCDA Secuieni-Neamț, 1962-2022”.
În același volum științific, echipa de cercetători care a efectuat determinările experimentale, alcătuită din Elena Trotuș, Paula-Lucelia Pintilie și Roxana-Georgiana Amarghioalei, arăta că, spre deosebire de neonicotinoide, tratamentele chimice ale seminței de floarea soarelui cu insecticide din grupa piretroizilor și a celor biologice nu au scăzut populațiile de insecte sub pragul economic de dăunare, o anumită reducere a atacurilor realizându-se prin aplicarea tratamentelor pe vegetație. În schimb, prin tratarea seminței de floarea soarelui cu insecticide cu acțiune sistemică din grupa NEO, s-au obținut rezultate mai bune în ceea ce privește reducerea nivelului populațiilor și a atacurilor speciilor de dăunători ai culturii studiate.
Rămâne de văzut cât de mult vor cântări argumentele științifice în ecuația viitoarelor decizii europene și naționale privitoare la efectuarea tratamentului chimic al semințelor cu insecticide sistemice, pentru salvarea culturilor și pentru limitarea pierderilor de recoltă, inclusiv în contextul provocărilor climatice tot mai complexe care, asociate intervenției discrete pentru combaterea dăunătorilor, creează condiții prielnice diversificării acestora și creșterii frecvenței atacurilor asupra plantelor de cultură.
Petronela Cotea Mihai este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști români pe teme agricole. Cu un master obținut la USAMV Iași, stagii de pregătire la BBC și o experiență de peste 24 de ani în presa agricolă, doamna Cotea a obținut numeroase premii la concursurile de specialitate. Începând din 2013 este membru fondator și vicepreședinte al Asociației Presei Agricole din România. Petronela Cotea Mihai este realizatorul Matinalului Agrar , din fiecare duminică la Radio România Iași , al rubricii ”Fermier European”, colaborator al televiziunii Telemoldova Plus, dar și colaborator al revistei agricole Ferma.