Războiul comercial dintre SUA și China: Când giganții planetei se luptă, toată lumea va avea de suferit
12.07.2018
EDITORIAL România va trebui să-și joace foarte bine cărțile pentru a limita daunele. Fermierii vor fi afectați
Când izbucnește un conflict comercial între cele mai importante două economii ale planetei, știi că asta nu poate ajuta economia globală. Apariția unor tensiuni majore în economia globală afectează, în primul rând, piețele mai puțin dezvoltare, aflate într-un proces accelerat de creștere, precum România. Economiile mari, stabile, cu legături comerciale solide și cu putere mare de negociere, vor suferi mai puțin.
Războiul comercial dintre SUA și China, cele mai mari economii ale planetei, are un uriaș potențial de a schimba radical harta schimburilor comerciale la nivel global, iar România nu are cum să fie în afara jocului. Fermierii s-ar putea număra și ei printre cei afectați.
Tarife de 50 de miliarde de dolari. Și este doar începutul
Președintele american Donald Trump a anunțat tarife de circa 50 miliarde de dolari pe importurile chinezești, din care 34 miliarde de dolari au intrat deja în vigoare în 6 iulie. China, a doua economie a planetei, nu a rămas mai prejos și a anunțat măsuri asemănătoare.
Mai mult de atât, președintele american a sugerat că, în viitor, valoarea totală a tarifelor ar putea depăși 500 de miliarde de dolari, ceea ce, în opinia multor economiști, ar avea efecte devastatoare asupra economiei mondiale. Măsuri luate în numele acoperirii deficitelor comerciale.
În acest război comercial au fost angrenate Uniunea Europeană (UE), Mexic și Canada, care au răspuns și ele, într-o măsură asemănătoare, tarifelor de miliarde de dolari impuse de Statele Unite. Astfel, ceea ce părea a fi o economie globală, care promovează circulația cât mai liberă a mărfurilor dintr-o parte în alta a globului, tinde să se întoarcă în trecut, într-o epocă în care măsurile protecționiste excesive și-au dovedit ineficiența.
Cineva va trebui să achite costul
Aceste tarife vor scumpi majoritatea importurilor de oice fel, de la utilaje și oțel, până la cereale. Prețul va trebui plătit, în ultimă instanță, de consumatori, dar este clar că tot lanțul de producție și distribuție va trebui să achite costuri mai ridicate, ca în cazul oricărei taxe suplimentare. O măsură care, teoretic, ar trebui să protejeze producătorii locali și să reducă deficitele comerciale, va ajunge, practic, să scumpească produsele la raft, să reducă profiturile producătorilor și să oblige consumatorul să-și regândească bugetul.
În plus, comercianții vor trebui să găsească alte legături comerciale, în condițiile în care prețurile au crescut peste noapte pe actualele rute. Totodată, producătorii, inclusiv fermierii, vor trebui să reducă prețurile. Scumpirea importurilor chinezești are loc, în mod ironic, după ce, în ultimii aproape 20 de ani, cele mai mari companii ale planetei și-au mutat masiv fabricile în China tocmai în ideea de a produce mai ieftin.
Unde se află România
China și Statele Unite nu se află printre primii cinci parteneri comerciali ai României, nici din punct de vedere al importurilor, nici ai exporturilor. Aceștia sunt Germania, Italia, Ungaria, Polonia și Franța la importuri și Germania, Italia, Franța, Ungaria și Marea Britanie la exporturi.
Practic, România este legată ombilical de UE, jumătate din schimburile comerciale fiind cu state din această zonă. Însă, indirect, impactul războiului comercial SUA-China se va simți cu siguranță în țară: cele două state sunt cei mai importanți parteneri comerciali ai UE atât la nivel de exporturi (31% din total) cât la nivel importurilor (34% din total).
Vestea aparent bună este că o parte din mărfurile chinezești și europene, cu destinația SUA, vor trebui să găsească alte piețe de desfacere, la prețuri mai mici.
Fermierii români ar putea fi afectați
Dar aceasta este o veste bună doar în aparență. Să ne amintim cum, într-o perioadă, merele din Polonia destinate Rusiei au umplut magazinele din România, la prețuri mici, după ce Bruxelles-ul a aplicat sancțiuni Moscovei. Una din măsurile luate în acest război ne dă indicii despre cum vor fi afectați fermierii din România. În urma măsurilor dure luate de SUA, China a decis să impună tarife pe importurile de soia din Statele Unite.
Măsura îi va afecta semnificativ pe mulți fermieri de pe continentul american, în condițiile în care, pe zona cerealelor, soia este cel mai exportat produs din SUA în China, cu o valoare de circa 12,7 miliarde dolari anul trecut. Această măsură a dus deja la scăderea rapidă a prețului. Toți, de la fermieri la comercianți, vor trebui să suporte o parte din costuri.
Este doar un exemplu care arată ce se va întâmpla, la scară largă, în condițiile în care tarifele vor afecta o gamă largă de cereale și produse alimentare. Am putea asista la o invazie de produse alimentare, cereale, fructe, legume, aduse din import, mai ieftine, care vor pune o presiune și mai mare pe fermierii români. Să sperăm că nu va fi cazul.
Dinu Boboc
Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 14 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. În prezent, Dinu semnează articole pentru agenția News.ro. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.