Cum se manifestă septorioza și rugina galbenă la cereale
10.11.2016
Vezi care e modul de transmitere a bolii și ce tipuri de fungicide trebuie aplicate
Fiecare fermier se mândrește să producă recolte de cea mai bună calitate pe pământul său. Obținerea unor producții ridicate la momentul recoltării este o adevărată împlinire. Din nefericire însă, toate culturile sunt amenințate de boli care pot reduce cantitatea și calitatea recoltelor, precum septorioza sau rugina galbenă. În condiții favorabile, ambele boli se pot dezvolta foarte rapid și pot afecta culturile.
Acesta este triunghiul clasic al bolilor: o gazdă susceptibilă, un agent patogen virulent, într-un mediu favorabil sunt premisele unei epidemii. Bolile ca rugina și septorioza cerealelor amenință culturile de grâu pretutindeni în lume.
Septorioza frunzelor se răspândește prin spori. Aceștia sunt, la rândul lor, răspândiți de la o frunză la alta prin picăturile de ploaie. Se lipesc din nou de suprafața frunzelor, germinează și explorează până când vor găsi porii de respirație (stomatele). Cresc între celulele din interiorul frunzei și, odată fixați, încep să omoare celulele. Conținutul celulelor se scurge și este apoi preluat de către ciupercă, pentru a produce și mai mulți spori. Acest proces ucide frunza, oprește fotosinteza, producând mai puține zaharuri care să contribuie la umplerea boabelor.
Deci, cum poate fermierul să lupte împotriva septoriozei?
Evident, prin aplicarea fungicidelor, dar momentul optim e esențial. Pentru a proteja pe deplin cultura, sunt necesare câteva tratamente cu fungicide: un tratament timpuriu în sezon pentru a preveni dezvoltarea epidemiei, un al doilea tratament cu scopul de a proteja frunzele superioare și un tratament final pentru protecția spicului în curs de dezvoltare și a calității boabelor.
Primul tip de fungicide și cel mai tradițional este cel al fungicidelor de contact. Acestea acoperă suprafața frunzei și împiedică sporii fungici să germineze și să penetreze planta. Cu condiția aplicării unui tratament înainte ca sporii să ajungă pe frunză, cultura va fi protejată și îi va împiedica să penetreze frunza. Cu toate acestea, fungicidele de contact nu asigură protecție împotriva sporilor care deja s-au fixat și au penetrat planta.
A doua categorie a fungicidelor e reprezentată de fungicidele translaminare, adică dintr-o parte în alta a frunzei. Acestea pătrund în țesutul plantelor și astfel pot ajunge la infecția fungică deja instalată. A treia categorie este cea a fungicidelor sistemice. Acestea sunt, de asemenea, translaminare, penetrează țesutul plantei, dar, odată ajunse în plantă, sunt translocate și au acțiune asupra întregii plante pentru combaterea bolii.
Cum se manifestă rugina galbenă
Când vezi un întreg lan de grâu distrus de rugina galbenă, înțelegi cât de importante sunt fungicidele. Pe măsură ce populația globală crește, vom avea nevoie de toată mâncarea pe care o putem produce. Ciupercile care produc rugina se reproduc printr-o cantitate mare de spori care pot fi purtați de vânt pe distanțe mari. Și, dacă începi să observi în cultură simptome ale bolii, este deja prea târziu, după cum vom vedea.
Metoda prin care sporii penetrează frunza este complexă și totodată extraordinară. Când sporul ajunge pe o plantă sănătoasă, mai întâi se fixează bine pe suprafața frunzei cu ajutorul unei substanțe vâscoase, sub formă de adezine. Odată fixat, formează un tub germinativ care caută un punct de intrare pe frunză. Se formează apoi un filament în unghi drept la celulele de suprafață, penetrând frunza prin stomate, porii de respirație ai frunzei. Odată ajuns în interior, caută în plantă celulele care transportă zaharurile.
Hifele miceliene cresc în celulele plantei pentru a-i lua zaharurile și transportă acea sursă de energie pentru a hrăni ciuperca nou dezvoltată, care continuă să crească până când noi spori vor fi eliberați. Așadar, unde la început exista un singur spor, acum sunt milioane. Aceștia vor răspândi în aer infecția la alte frunze și la plantele din apropiere. Ciclul de viață al ciupercii care produce rugina durează între 7-14 zile și, cu milioane de spori formați de fiecare dată, boala se poate răspândi foarte rapid. În scurt timp, va pune stăpânire pe toată cultura.
Fiindu-i luată energia, frunza suferă leziuni striate, specifice infecției provocate de rugină. Boabele se șiștăvesc, astfel încât producțiile pot fi reduse dramatic. Cu fiecare ciclu, norul distructiv al sporilor este răspândit de vânt. În cele din urmă, acesta acoperă zone mari, distrugând culturile și reducând producțiile.
Prin urmare, există o serie de fungicide care vă pot ajuta în protecția culturilor și în creșterea producției, dar trebuie utilizate corect. Gândiți-vă la boala pe care încercați să o preveniți, utilizați fungicidul corespunzător și alegeți momentul optim.