Inovațiile în protecția culturilor și măsurile integrate
05.02.2025
![episodul 2 podcast camp deschis basf](/Pictures/Imagini-articole/2025/02-februarie/podcast-camp-deschis-episodul-2_360x203.jpg?1738741027392)
Agricultura în fața provocărilor moderne: soluții și perspective
Importanța agriculturii este acum mai pronunțată ca niciodată. Observăm că nevoile de consum sunt dintre cele mai diverse, populația este tot mai numeroasă, iar condițiile climaterice sunt din ce în ce mai aspre. Toate aceste aspecte amplifică necesitatea de a identifica noi metode de producție care să determine rezultate cantitative și calitative îmbunătățite. În north_east episodul 2 din Câmp Deschis, podcastul dedicat fermierilor români, am stat de vorbă cu Silviu Roșca, Crop Manager BASF pe segmentul de păioase și porumb. Ne bucură că am demarat această inițiativă, acest format ne permite să abordăm o tematică vastă și să oferim conținut util pentru toți cei care activează în domeniul agriculturii.
Adaptarea la contextul economic, social și de mediu implică eforturi de ordin tehnologic, inovativ și structural, iar măsurile agronomice care se impun le includ și pe cele biologice și chimice. Având în vedere factorii expuși anterior, fermierii sunt puși în fața unei provocări extrem de mari: productivitate mare, grad ridicat de calitate, impact diminuat asupra mediului înconjurător. Practic, agricultorul dispune de resurse limitate și trebuie să hrănească o populație aflată în creștere, pe fondul unei micșorări a suprafeței de teren arabil. Așadar, condițiile nu sunt tocmai prielnice, însă există soluții pe care le putem aplica. Protecția plantelor are o sferă largă de acțiune, este un mijloc prin care se asigură randamentul culturilor și securitatea alimentară.
![silviu rosca podcast camp deschis basf](/Pictures/Imagini-articole/2025/02-februarie/podcast-cotea-rosca-episodul-2_360x203.png?1738741028132)
Din discuțiile cu invitatul episodului doi au reieșit și informații legate de protejarea resurselor plantelor prin eliminarea buruienilor. Spre exemplu, cerealele păioase, din cauza rădăcinii lor superficiale, sunt predispuse la pierderea nutrimentelor prin invadarea zonei de extracție a plantei de către rădăcinile mai viguroase ale buruienilor, acestea din urmă consumând chiar și din rădăcina plantei de cultură. Soluția optimă este erbicidarea din toamnă, când buruienile nu sunt dezvoltate, iar astfel lucrările din primăvară nu vor necesita și alte intervenții cu substanțe mai puternice care să lupte cu buruienile mature. Este de luat în calcul această procedură, mai ales că investiția nu este mare, iar beneficiile se vor putea cuantifica în producție. Desigur, erbicidarea din toamnă trebuie realizată în anumite condiții, iar ele trebuie stabilite împreună cu specialiștii.
Printre efectele schimbărilor climatice se numără fenomenul de migrație a buruienilor graminee dinspre Vest spre Sud-Vest, ba chiar și în perimetrul Moldovei se pot regăsi buruieni precum Iarba Vântului sau Firuța. Aceste modificări determină și nevoia unei reacții din partea fermierilor, care trebuie să acționeze în funcție de schimbările care apar și să ia măsuri pentru a reuși să-și crească productivitatea la hectar și să mențină un nivel calitativ ridicat. Tot un rezultat al schimbărilor climatice în reprezintă și toamnele mai lungi, care sunt în general secetoase și mai călduroase.
În cadrul dialogului purtat au fost oferite exemple de practici de la fermieri din Marea Britanie, care în proporție de 90% utilizează erbicid pe suprafețele arabile toamna. În țara noastră, cu privire la hectarele erbicidate în timpul toamnei, procentul este momentan la 23%.
Întotdeauna trebuie căutate soluții, pentru că altfel nu putem ține pasul cu natura. Este nevoie de inovații în agricultură și, la capitolul protecția plantelor, există variante din segment. Agricultura performantă, prin rezultatele obținute la hectar și valorificarea corespunzătoare a lor, creează contextul potrivit pentru procesul de dezvoltare a fermei, de demarare de investiții în dotări tehnice și produse inovatoare care să contribuie decisiv la obținerea unor producții ridicate.
Există și la nivel de ecosistem modificări: boli care au apărut sau se dezvoltă acum sau dăunători noi. Pe lângă aceste aspecte, intervin uneori restricționări în perioade de aplicare, iar provocările sunt din ce în ce mai mari pentru fermieri. Ca să poată face față schimbărilor, fermierii au nevoie de produse conforme în termeni de calitate și flexibilitate. Flexibilitatea în aplicare este deosebit de importantă, ajută la respectarea organizării lucrărilor în fermă și oferă posibilitatea de a fructifica condițiile meteo favorabile. Dacă, spre exemplu, erbicidul poate fi aplicat și în perioada de pre-emergență, și în cea de post-emergență timpurie, atunci grâul și orzul din toamnă deja pleacă cu un avans mineral bun.
Silviu Roșca a mai evidențiat și faptul că BASF se află într-un proces permanent de cercetare pentru dezvoltare de produse noi, inovatoare și eficiente, care să fie un sprijin real pentru fermierii de pretutindeni. În urma acestui proces apar produse care au în componență substanțe noi, cum este, de pildă, și cazul substanței active Luximo®, care are un mod de acțiune total diferit față de toate erbicidele existente actualmente pe piață, inhibând membrana celulară a buruienilor și eliminându-le într-un timp rapid. Momentan substanța se află în stadiul de cercetare și dezvoltare, însă, atunci când va fi creat și omologat produsul care o conține, va fi disponibil și în România.
Pe fondul unei utilizări constante a acelorași tipuri de substanțe active și prin intermediul acelorași moduri de acțiune, dăunătorii au căpătat rezistență, iar bolile plantelor au devenit din ce în ce mai complexe. La acest fapt și adaugă și reglementările de ordin legislativ care au determinat o diminuare a numărului de soluții combative pentru protejarea culturilor de către agricultori. Astfel, nevoia de a crea substanțe noi a devenit stringentă. Procesul de dezvoltare este unul îndelungat, pe o perioadă de 10 ani se desfășoară numeroase teste efectuate pe culturi, pe diferite plante, pentru a determina dozajul potrivit și a-l reglementa.
O grupă chimică afectată de rigorile Uniunii Europene este cea a triazolilor. Cu toate acestea, fermierii care utilizau în mare parte produse pe bază de triazoli au la dispoziție o soluție care să îi ajute în activitățile lor în mod eficient. Aici, invitatul podcastului a făcut referire la Revysol® , destinat utilizării la cerealele păioase sub forma a două produse Revycare® și Revystar® Flex. Succesiv, a fost lansată și substanța activă pentru vița de vie, pomi fructiferi sau culturi oleaginoase, în alcătuirea produsului Revyona®.
Deși reglementările legislative au scos și vor continua să scoată de pe piață anumite produse, cu toții putem privi partea plină a paharului: aceste măsuri provoacă și o motivație de a evolua prin inovație, de a elabora produse noi pentru sănătatea plantelor și a oamenilor, performanța culturilor și cu impact minim asupra mediului înconjurător. Dacă atunci când ne referim la calitatea produselor, obiectivele sunt cât mai înalte, în momentul în care menționăm aspecte legate de ecosistem cuvântul de bază este echilibrul. Întotdeauna am fost și vom rămâne adepții consumului ponderat de resurse, ai responsabilității și profesionalismului în agricultură. De aceea am făcut demersuri susținute pentru ca fermierii să urmeze întocmai indicațiile de pe etichete produselor. Este important ca toate îndrumările prezente pe ambalaje să fie respectate cu exactitate, astfel se asigură eficiența, protecția plantelor și a mediului și obținerea unei recolte în conformitate cu standardele de calitate și siguranță, valorificabilă în totalitate.
Episodul 2 al podcastului Câmp Deschis a reliefat și o analiză per ansamblu a activității la nivel național în ceea ce privește utilizarea substanțelor active. Astfel, a reieșit concluzia că România utilizează substanțe active (kg/ha) sub media europeană, fapt care pregătește terenul pentru strategia Farm to Fork destul de bine. Implementarea acestei strategii va însemna și reducerea cantității de substanțe active pe hectar. Așadar, folosirea unor produse cu un grad de eficiență superior și conținut diminuat de substanță activă va fi imperativă.
Inovațiile în mecanizare și digitalizare aduc îmbunătățiri semnificative în derularea activităților agricole. BASF a dezvoltat împreună cu Bosch un sprayer inteligent, dotat cu camere, componente hardware și senzori care aplică erbicidul pe întreaga suprafață. Tehnologia aflată în alcătuirea sa îi permite diferențierea plantelor de cultură de buruieni și stropește numai pe ele. În urma unor teste efectuate, s-a constatat că această precizie determină economie de substanță de 87%.
Toate aceste subiecte de interes, dar și multe altele, au fost dezbătute pe larg în dialogul purtat de către cei doi protagoniști, pe care te invităm să-l urmărești în întregime, chiar north_east AICI .