Focul bacterian la măr, păr și gutui

Află totul despre metodele de prevenție și tratare a pomilor fructiferi împotriva acestei boli care poate afecta ireversibil mărul, părul sau gutuiul.

Focul bacterian poate fi răspândit de insecte și păsări, iar anumite condiții climatice favorizează proliferarea bacteriei.

Focul bacterian este o boală cauzată de agentul patogen Erwinia amylovora și afectează în mod preponderent pomii fructiferi precum mărul, părul sau gutuiul. Focul bacterian atacă frunzele, florile, fructele, lăstarii, frunzele, trunchiul și se răspândește cu ușurință. Boala poate fi virulentă, ducând rapid la uscarea pomului sau chiar a întregii plantații.

Printre mijloacele de transmitere a bolii se numără folosirea acelorași unelte de tăiat sau transportul plantelor contaminate. De asemenea păsările migratoare și insectele polenizatoare pot contribui la proliferarea bacteriei. De aceea, formele de combatere pot varia de la aplicarea tratamentelor până la eliminarea plantelor bolnave.

  • Informații generale despre focul bacterian la pomii fructiferi
    • Ce este focul bacterian și cum se manifestă
    • Metode de transmitere a focului bacterian
  • Cum se poate preveni și cum se poate combate focul bacterian la măr, păr sau gutui
    • Igiena culturală
    • Tăierea și arderea ramurilor afectate de focul bacterian
    • Aplicarea tratamentelor contra focului bacterian

Informații generale despre focul bacterian la pomii fructiferi

Erwinia amylovora este agentul patogen responsabil de apariția focului bacterian, boală care poate afecta integral livezile de pomi fructiferi. Focul bacterian se manifestă cu precădere în lunile mai și iunie, stagnează în perioadele de caniculă și revine în lunile septembrie și octombrie.

Ce favorizează apariția bolii și cum se manifestă

Focul bacterian atacă toate organele pomilor fructiferi (dar nu trebuie confundat pe flori cu atacul de monilioză) .

Factorii climatici care favorizează apariția infecției sunt umiditatea, ploile, vântul și temperatura ridicată.

Printre simptomele timpurii ale focului bacterian se numără aspectul pălit sau ars al inflorescențelor, observabil la începutul primăverii. O floare sau întreaga inflorescență capătă un aspect ofilit, în nuanțe roșiatice sau brun închis.

Bacteria se extinde apoi către frunze și lăstari, unde pot apărea ulcerații de diferite nuanțe, de la alb și galben la roșu închis și brun. Se poate observa și apariția unui mucus bacterian la nivelul scoarței.

Următoarele organe afectate sunt fructele verzi, pe care apar zone necrotice.

La păr, petele negre au un contur verde; ulterior, culoarea neagră cuprinde întreg fructul. La măr, petele apar odată cu înroșirea prematură a zonelor din jurul lor. Ulterior, fructele se brunifică în totalitate.

Leziunile, ulcerațiile sau exsudările sunt frecvente în rândul pomilor mai sensibili. Leziunile sunt adâncite și pot avea forme variate.

Dacă se găsesc doar pe șarpanta pomului, aceste leziuni pot provoca moartea părții superioare a acestuia, însă atunci când se extind către trunchi pot compromite definitiv viața pomului.

Cum se transmite focul bacterian

Uneltele care au fost folosite pentru tăierea pomilor bolnavi pot transmite bacteria către pomii sănătoși atunci când sunt refolosite. De aceea, este foarte important să dezinfectezi foarfecele și fierăstraiele la fiecare utilizare.

Păsările migratoare, insectele și vântul pot contribui, de asemenea, la răspândirea bacteriei care cauzează focul bacterian.

Printre insectele care reprezintă un pericol pentru răspândirea focului bacterian se numără: albinele, viespile, muștele și furnicile. Tocmai de aceea, este important ca stupii de albine să fie poziționați la distanță față de livezile afectate, pentru a nu răspândi boala și către alți pomi fructiferi din vecinătate.

În ceea ce privește factorii meteorologici care favorizează proliferarea bacteriei, trebuie să știi că ploaia contribuie cel mai mult la diseminarea patogenului, urmată de temperaturile ridicate și de umiditatea crescută din atmosferă.

Perioade de risc maxim pentru răspândirea focului bacterian la măr, păr și gutui

Rănirile mecanice rezultate în urma tăierilor la pomi favorizează extinderea acestei boli bacteriene .

Așadar, primăvara devreme și toamna târziu, riscul de răspândire a focului bacterian este considerabil mai crescut decât în alte perioade. Însă riscul se menține și în celelalte anotimpuri, din cauza activității crescute a păsărilor și a insectelor în sezonul cald, respectiv din cauza intensității vântului în lunile de toamnă, până la apariția înghețului.

Cum se poate preveni și cum se poate controla răspândirea focului bacterian la măr, păr sau gutui

Focul bacterian poate fi prevenit prin folosirea tratamentelor cu produse pentru protecția plantelor. De exemplu, BASF are omologat produsul Regalis® Plus . De asemenea, este importantă dezinfectarea cu alcool sau clor a uneltelor de tăiat. Pentru că insecte precum albinele contribuie la răspândirea focului bacterian, este important ca cei care practică apicultura să mute stupii la o distanță considerabilă față de livezi. Însă prevenția începe încă de la sădirea pomilor fructiferi, prin respectarea unei distanțe suficiente între aceștia, astfel încât proliferarea bacteriei și a dăunătorilor să fie redusă la minimum.

Igiena culturală

Cultivarea soiurilor mai puțin sensibile poate fi, de asemenea, o metodă eficientă pentru prevenirea focului bacterian. Aceasta nu garantează însă eventualele epidemii, ci doar reduce riscurile de infestare.

La măr, soiurile se împart în trei categorii:

  • sensibile (Vista Bella, Fuji, Idared, Golden Russet, James Grieve, Braeburn, Gala, Jonagold și Banana de iarnă);
  • moderat rezistente (Goldrush, Granny Smith, Golden Delicious și Summered);
  • rezistente (Freedom, Red Delicious, Enterprize și Liberty).

Combaterea insectelor care ar putea contribui la răspândirea focului bacterian este, de asemenea, o metodă eficientă de precauție. Igiena culturală va fi asigurată și prin sterilizarea instrumentelor pentru tăiat atunci când se vor tăia pomii. De asemenea, nu se recomandă fertilizarea în exces cu azot.

Tăierea și arderea ramurilor afectate de focul bacterian

Ramurile afectate vizibil de focul bacterian vor fi îndepărtate pentru vindecarea pomilor și stoparea răspândirii infecției. Tăietura se va face la o distanță de cel puțin 30 de centimetri față de ultimul semn al infecției. Ramurile îndepărtate vor fi arse, împreună cu frunzele, lăstarii și fructele, dacă este cazul, într-un spațiu sigur, pentru a elimina astfel orice pericol de contaminare.

Aplicarea tratamentelor contra focului bacterian

Tratamentele cu diferite produse special concepute pentru protecția plantelor împotriva focului bacterian sunt eficiente și pot preveni apariția bolii.

Alte surse de informații:

www.lccf.ro

Recomandări oferite de Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Bistrita

https://www.apsnet.org/edcenter/intropp/lessons/prokaryotes/Pages/FireBlight.aspx

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4490474/

Regalis® Plus

Regalis® Plus este singurul regulator de creștere omologat în România pentru culturile de măr, păr, prun. Optimizează producția și crește rezistența pomilor.

Vezi beneficiile produsului

Regalis® Plus: primul regulator de creștere pentru pomi fructiferi din România

Regalis® Plus: rezultate, România

Fluxapiroxad – mod de acțiune

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care te confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus