Trei companii germane și-au dat mâna pentru cea mai bună soluție în cazul culturii de rapiță
27.05.2016
La Galeriile Rapiței, peste 200 de fermieri au avut ocazia de a vedea în acțiune portofoliul de produse pentru protecția acestei culturi
A fost o zi fructuoasă pentru fermierii care au dat curs invitației la Galeriile Rapiței. Evenimentul a fost primul de acest gen unde trei companii germane au prezentat portofoliul de produse dedicate culturii de rapiță și s-a desfășurat în incinta fermei SC Agrozootehnica Mihăilești din Prunaru, județul Teleorman, a domnului Gheorghe Nițu. Fermierii au avut ce vedea: 20 de variante de hibrizi de rapiță, două tehnologii inovatoare de tratament, efectul îngrășămintelor foliare, dar și cum se compară rezultatele față de variantele martor, netratate.
Organizatorii evenimentului au fost companiile germane Rapool, BASF și Lebosol (semințe, pesticide și îngrășăminte foliare). Împreună, acestea au expus în fața a peste 200 de fermieri și distribuitori atât tehnologia convențională de protecție, cât și tehnologia Clearfield®, prin hibrizii de rapiță Rapool, foliarele Lebosol și produsele de protecția plantelor BASF:
- Erbicidul Butisan® 400 SC, care s-a aplicat în postemergența timpurie, pentru combaterea buruienilor anuale graminee și dicotiledonate
- Erbicidul Stratos® Ultra , care s-a aplicat pentru a combate samulastra de cereale
- Fungicidul și regulatorul de creștere Caramba® Turbo , aplicat toamna, la stadiul de șase frunze ale rapiței, pentru a da posibilitatea formării unei bune arhitecturi a tufei, pentru creșterea rezistenței la iernare prin dezvoltarea optimă a rădăcinilor și a coletului, dar și pentru a asigura un bun control asupra bolilor.
- Caramba Turbo a fost aplicat și în primăvară, înaintea alungirii tijei de rapiță, pentru îmbunătățirea arhitecturii tufei, cu scopul de a conferi uniformitate, ramificare bogată și rezistență crescută la cădere.
- Pictor® s-a aplicat primăvara, pentru o eficacitate excelentă împotriva bolilor. Și efectul AgCelence, care a permis rapiței să păstreze masa foliară încă verde. Fermierii prezenți au văzut necesitatea aplicării unui fungicid eficace, precum Pictor după ce au remarcat la varianta martor, netratată, atacul masiv de Sclerotinia sclerotiorum (putregaiul alb)
- Aceleași produse de prevenire a bolilor s-au folosit și la tehnologia Clearfield®. La acestea s-a adăugat și Cleranda® , aplicat în toamnă, când rapița avea 4-6 frunze adevărate (buruienile erau la stadiul de 2-4 frunze, iar samulastra 1-3 frunze).
Reprezentanții BASF au prezentat fermierilor și noul erbicid pentru tehnologia Clearfield® la rapiță . Acesta este recomandat în cazul în care, din orice motive, nu se poate erbicida cu Cleranda® în toamnă. Este vorba de Cleravo® , care se aplică primăvara, după pornirea în vegetație, când plantele de rapiță se află la faza de rozetă (începutul elongării stemului), până la apariția primilor boboci florali. Doza omologată este de 0,8 – 1 litru la hectar.
Pentru cultura de floarea soarelui, recomandarea experților BASF este ca fermierii să țină cont de aplicarea fungicidului Pictor® în doză de 0,5 l/ha de la începutul diferențierii calatidiului, până la înflorirea deplină. La fiecare aplicare de produse de protecție a plantelor s-a adăugat și insecticidul Fastac® Active și la nevoie un insecticid sistemic.
”A fost un eveniment la care cele trei companii organizatoare au prezentat tot ce au mai bun în portofoliul lor pentru cultura de rapiță. Am observat o colecție de 20 de hibrizi de generație nouă, atât pe sistem clasic, cât și Clearfield®, care au fost foarte bine protejați și stimulați de produsele BASF și Lebosol. Am remarcat două lucruri foarte vizibile la Galeriile rapiței: efectul erbicidului Cleranda®, aplicat toamna trecută, care se mai observă și la această dată, comparativ cu martorul netratat, dar mai ales efectul fungicidului Pictor®, aplicat în perioada înfloritului maxim al rapiței, care a asigurat o protecție excelentă împotriva principalelor boli. Iar acestea au afectat într-o foarte mare măsură martorul netratat. Recomand cu toată convingerea, tuturor cultivatorilor de rapiță care fac tehnologie și așteaptă o producție de cel puțin 2.500 kg/ha indiferent de condiții, să utilizeze produsul Pictor® pentru un spor de producție garantat de minim 10-12%”, spune reprezentantul BASF, Daniel Daia.
Diana Albu inginer agronom face parte din echipa de vânzări BASF din zona de sud a României.