Gândacul din Colorado - origine, răspândire și metode eficiente de combatere a acestuia
31.03.2018
Gândacul din Colorado este principalul dăunător al culturilor de cartofi, dar și al celor de tomate sau vinete. Vezi care sunt cele mai eficiente metode de combatere.
Gândacul din Colorado este un dăunător care produce numeroase pagube atât în culturile de cartofi, cât și în cele de vinete sau tomate. Pentru combaterea lui eficientă este nevoie de tratamente cu insecticide care să protejeze culturile și care să prevină distrugerea lor pe suprafețe mari.
De unde a apărut gândacul din Colorado, cum se înmulțește și care e modalitatea în care atacă acesta culturile agricole? Care sunt cele mai eficiente metode de combatere a acestui dăunător? Am pregătit răspunsurile la aceste întrebări în articolul de mai jos.
- Gândacul din Colorado - de unde provine și cum s-a răspândit
- Aspecte biologice, înmulțire și modul în care dăunează culturilor agricole
- Culturile cele mai expuse daunelor provocate de gândacul din Colorado
- Cum afectează gândacul din Colorado culturile de legume
- Metode eficiente pentru combaterea gândacului din Colorado
Încă de la apariția gândacului din Colorado și de la primele daune provocate culturilor agricole, acesta a reușit să se răspândească pe mai multe continente, atacând în special culturile de cartof.
Originea gândacului din Colorado
Gândacul din Colorado provine din America de Nord, specie descoperită pentru prima dată în anul 1824, în podișurile înalte din Colorado. În această perioadă, gândacul din Colorado era întâlnit destul de rar, pe diferite plantații de cartof sălbatic precum Solanum demissum, Solanum rostratem sau Solanum carolinense.
Răspândirea gândacului din Colorado
După ce se adaptează culturilor de cartof cultivate în anii 1845 - 1850, începe răspândirea speciei pe suprafețe din ce în ce mai mari, astfel că în anul 1876 este descoperit pentru prima data în Europa, mai exact în Germania, în portul Bremen, ajuns aici prin importurile de cartofi din America.
Deși de fiecare dată focarele au fost lichidate, răspândirea gândacului din Colorado a cunoscut o perioadă de creștere după Primul Război Mondial și se instalează definitiv în Europa în anul 1920. În prezent, el este răspândit în America de Nord, câteva țări din America de Sud, Nordul Africii și în toată Europa.
În România, gândacul din Colorado a fost întâlnit pentru prima dată în anul 1952, în comuna Săpânța în Maramureș, apoi în 1955 în Banat, iar din anul 1956 a început să se extindă treptat către zonele de vest și apoi în toată țara, continuând să facă pagube mari la culturile de cartof și legume solanacee (roșii, cartofi, vinete).
Aspecte biologice, înmulțire și modul în care dăunează culturilor agricole
Gândacul din Colorado poate fi recunoscut cu ușurință după câteva trăsături și aspecte biologice specifice. Află mai jos care sunt aceste caracteristici, dar și care este modul în care se înmulțește și ajunge să afecteze culturile.
Cum arată gândacul din Colorado
Gândacul din Colorado are corpul oval, bombat în partea din spate și capul lat. Gândacul adult are o lungime de 9-12 mm, iar femele sunt puțin mai mari decât masculii. Capul are o culoare de galben-roșcat, cu o pată triunghiulară în zona de mediană, de culoare neagră. Antenele sunt negre, iar la bază au culoare galbenă.
Pe abdomen prezintă 3-4 rânduri de dungi negre, dispuse longitudinal, masculii având un posterior trunchiat, în timp ce femele au posteriorul rotunjit, uneori chiar ascuțit.
Aripile posterioare sunt subțiri și membranoase, iar la insectele tinere acestea sunt transparente. Odată cu dezvoltarea gândacului, aripile capătă o nuanță ruginie, iar după 30 de zile de la ieșirea din sol, aripile devin roz, apoi roșu-închis și câteodată chiar brune.
Picioarele sunt de culoare roșcată, mai deschise la culoare decât corpul, cu tarsele (labele piciorului) negre.
Oul gândacului din Colorado are formă alungită, cu dimensiuni între 1.2-1.8 mm, de culoare portocalie sau galbenă. Exteriorul oului este lipicios, rezistent la factori chimici și fizici.
După eclozare, larva are o culoare galben-portocalie, cu o dimensiune de aproximativ 1.5 mm lungime și 0.5 - 0.6 lățime. Până la stadiul de împupare, larvele năpârlesc de 3 ori, iar larva complet dezvoltată are corpul de 12-15 mm lungime.
Pupa se formează doar în pământ, la o adâncime de 2-10 cm, și are o formă ovală, lată de 6-7 mm și lungă de 9-12 mm.
Perioada de hibernare a gândacului din Colorado
În România, gândacul din Colorado are 1-2 generații pe an, iar în anii călduroși poate ajunge și până la 3 generații. Aceste două generații apar în lunile mai-iunie și în lunile iulie-august.
Gândacul din Colorado adult iernează în sol, iar în funcție de tipul solului și de umiditate, poate ajunge la o adâncime mai mare sau mai mică. Spre exemplu, în solurile umede, acesta intră până la 10-20 cm adâncime, iar în solurile nisipoase și uscate, poate ajunge până la 1 m. perioada în care se retrage începe cu a doua jumătate a lunii septembrie și se termină la sfârșitul lunii octombrie.
Acesta începe să iasă din sol primăvara, atunci când temperatura medie trece de 12 grade Celsius, iar temperatura maximă ajunge până la 17 grade. Asta înseamnă că, la noi în țară, perioada ieșirii din hibernare este cuprinsă între începutul lunii aprilie și până la începutul lunii mai. Gândacii din Colorado încep să iasă din sol în special după-amiază, atunci când temperatura solului este mai mare de 15 grade.
Trebuie menționat că aceștia se deplasează în medie, în mers, în jur de 20-25 m pe oră, lucru important atunci când este identificat un nou focar.
Perioada de înmulțire
După perioada de hrănire, gândacii din Colorado se maturizează și încep procesul de împerechere, care se poate repeta de mai multe ori pe zi, de obicei în perioadele mai călduroase ale zilei. Uneori, femelele se pot întoarce în pământ pentru hibernare, fără să depună ouăle, iar în primăvara următoare pot depune ouăle, fără să se mai împerecheze.
Femele depun ouăle din luna mai până la sfârșitul verii, acestea fiind depuse pe dosul frunzelor, uneori și pe tulpină, în grămezi de câte 20-30 sau chiar 100 de bucăți. Depunerea unui singur pachet durează până la o oră, timp în care femela poate depune 400-500 de ouă, chiar și până la 1.000 de ouă.
Perioada de incubație diferă în funcție de temperatura și umiditatea aerului. La o temperatură de 15 grade și cu o umiditate în parametri normali, larvele apar după 14-20 de zile. La o temperatură de 20- 22 grade, după 15 zile, iar la 24-26 grade, după 5-6 zile. Apoi, după câteva ore sau 1-2 zile de la eclozare, larvele încep să se hrănească cu frunze și rod țesutul de pe dosul frunzei, însă fără să o găurească. Treptat, ele se îndepărtează pe frunzele mai tinere de la vârful tufei și încep să le roadă făcând găuri de diferite dimensiuni.
După 2-3 zile, acestea ajung pe dosul frunzelor unde năpârlesc și trec în a doua vârstă larvară. Apoi, după 4 zile de hrănire intensă, larvele năpârlesc din nou și trec în cea de-a treia vârstă larvară. Acesta este momentul în care consumă nu doar nervurile subțiri ale frunzei, ci și pe cele groase.
După 5 zile, larvele năpârlesc pentru a treia oară și ajung în cea de-a patra vârstă larvară. Acesta este stadiul în care încep să consume frunzele în întregime, iar câteodată chiar și tulpina. Treptat, se mută de pe o frunză pe alta, se hrănesc atât ziua, cât și noaptea (dacă temperatura este potrivită) și încep să facă pagube din ce în ce mai mari în culturile de cartofi.
Gândacul din Colorado este considerat un real pericol pentru culturile de cartofi, dar și pentru cele de solanacee precum tomate, vinete, ardei. Acesta este greu de combătut și, totodată, reușește să se răspândească rapid și pe distanțe mari, iar în cazul în care nu se intervine la timp, poate distruge culturi întregi.
Culturile de cartofi
Culturile de cartofi sunt principalele plante atacate de gândacul din Colorado. Atunci când nu se mai găsesc plante verzi pentru hrană, gândacii din Colorado pot ataca și tuberculii de cartofi, în special cei care se află la suprafața solului.
Culturile de vinete
În lipsa plantelor de cartof, gândacii din Colorado își iau zborul către alte plante, iar una dintre acestea poate fi cultura de vinete. În afară de frunzele plantelor, gândacii din Colorado pot ataca și fructele de vinete. Un singur adult poate consuma întreaga suprafață a unei frunze de vânătă în numai 2-3 zile, imediat după înființarea culturii.
Culturile de tomate
Culturile de roșii sunt atacate mai rar de gândacii adulți din Colorado, iar în unele cazuri au fost găsite pe frunze și larve. Atacul dăunătorilor poate începe de primăvara devreme, când aceștia atacă răsadurile de roșii abia plantate, retezându-le din zona coletului (zona de legătură dintre rădăcină și tulpină). Toamna pot ataca chiar și fructele de tomate.
Atacurile asupra culturilor de legume pot avea loc atât la începutul primăverii, cât și toamna. Gândacul din Colorado afectează aceste culturi în două moduri.
Defolierea plantelor și roaderea frunzelor
Gândacul din Colorado adult roade frunzele, producând găuri cu margini neregulate pe suprafața lor, uneori ajungând chiar și să consume întreaga frunză. În schimb, larvele tinere perforează frunzele doar sub forma unor orificii mici, iar pe măsură ce se dezvoltă, ajung să roadă frunzele în întregime, provocând defolierea plantelor. În unele cazuri, pot consuma și lăstarii.
Pe durata vieții, un singur gândac din Colorado poate ajunge să consume o cantitate de frunze care totalizează o suprafață de aproape 30-40 cm².
Atacarea tuberculilor și fructelor
În lipsa frunzelor, gândacii din Colorado pot ajunge să consume tuberculii de cartofi, când aceștia se găsesc la suprafața solului, dar și fructele de vinete și tomate.
Metode eficiente pentru combaterea gândacului din Colorado
Dacă nu sunt ținuți sub control, gândacii din Colorado pot provoca pagube mari culturilor de cartofi, tomate sau vinete. Deși există unele metode naturale pentru combaterea lor, despre care puteți auzi din diverse surse, precum plasarea plantelor de hrean, coriandru sau a gălbenelelor printre cartofi, stropirea lor cu infuzie de gălbenele și ceai de muștar sălbatic sau chiar metode mecanice (adunarea și strângerea manuală a insectelor), acestea nu sunt la fel de eficiente precum insecticidele. În plus, metodele naturale de combatere a acestor insecte dăunătoare pot fi aplicate doar la suprafețe mici și au o eficacitate redusă.
Aplicarea insecticidelor are cea mai largă utilizare în combaterea acestui dăunător. Avantajele folosirii insecticidelor sunt următoarele:
- o eficacitate ridicată, chiar și atunci când larvele sunt într-o perioadă avansată de dezvoltare
- pot fi aplicate pe suprafețe mari, într-un timp scurt, protejând cultura pe durată mai lungă de timp
Soluțiile BASF pentru combaterea gândacului din Colorado sunt Alverde® și Fastac® Active.
Alverde este un insecticid cu o mare eficacitate împotriva larvelor, dar și a gândacilor din Colorado adulți. Substanța activă metaflumizon acționează asupra insectelor prin inhibarea impulsurilor nervoase și prin apariția unei stări de paralizie, urmată la câteva ore de moartea acestora. Avantajul folosirii acestui insecticid este faptul că are acțiune rapidă și poate fi folosit cu succes și în perioade cu temperaturi ridicate.
Momentul oportun pentru aplicarea tratamentului cu insecticid este la începutul infestării, imediat după ce larvele au eclozat, astfel încât să se evite producerea unor daune foarte mari. În cazul unei infestări normale, produsul poate controla populația de gândaci din Colorado prin aplicarea unui singur tratament. Însă, dacă infestarea este severă, poate fi necesară aplicarea celui de-al doilea tratament cu insecticidul Alverde.
Cum se folosește în funcție de cultură:
- cultura de cartof - 0,25 l/ha
- cultura de vinete - 0,25 l/ha
Fastac Active poate combate atât ouăle, cât și larvele sau adulții și acționează prin ingestia și contactul gândacului din Colorado cu substanța activă a produsului, alfa-cipermetrin. Avantajul folosirii tratamentului cu acest insecticid este rezistența la apă, singura condiție fiind ca produsul să se usuce complet înainte de începerea ploii.
Tratamentul trebuie aplicat astfel încât să acopere uniform plantele cu soluție, iar numărul maxim de tratamente care pot fi aplicate culturii de cartof afectate de gândacul din Colorado este de maximum două aplicări, la intervale de 7-10 zile. Doza care poate fi administrată este de 0,25 l/ha.