Lucian Buzdugan: ”Absolut, pe baza testelor făcute, recomand erbicidul Akris® fermierilor”
25.04.2017
Ce spune fermierul despre performanța erbicidului de la BASF și cum îi sfătuiește pe fermieri să atingă cele mai mari recolte
Lucian Buzdugan este unul dintre cei mai respectați fermieri din România. Cu ani mulți de experiență la bază, fermierul poate da sfaturi oricui vrea să aibă succes în agricultură. Condiția este să respecte tehnologia. Iar tehnologia este mai importantă ca oricând în cazul culturii de porumb, așa cum spune domnul Buzdugan. Anul acesta, agricultorul se bazează pe culturile de floarea soarelui, soia și porumb. Pe cea din urmă o va înființa în 2017 pe o suprafață de aproape 12.000 de hectare.
Domnule Buzdugan, ce importanță are cultura de porumb pentru ferma dumneavoastră?
Porumbul este una dintre cele mai importante culturi. Din două puncte de vedere: în primul rând, trebuie să ții cont de cerința asolamentului pe care-l practici. În al doilea rând, de faptul că porumbul este o cultură care are cerere mare la export. Iar, dacă prețul mondial se menține, producția medie pe care noi o realizam ne asigură și un nivel bun de profitabilitate.
Aș putea spune că pentru România porumbul rămâne cultura de bază. Aș adăuga chiar că vorbim de o cultură cu tradiție la noi, având în vedere că porumbul este cultivat pe scară largă, de la marii deținători de terenuri până la cei mai mici cultivatori. Nu cred că în România există cineva care să aibă măcar un hectar de teren și măcar pe o parte din el să nu cultive și porumb. De asemenea, o mai consider cultură de bază pentru România și deoarece ocupă cea mai mare parte din suprafața agricolă, cam un sfert.
Cum influențează tehnologia pe care o aplicați calitatea și producția culturii de porumb?
Porumbul este o plantă care reacționează direct proporțional cu calitatea tehnologiei pe care o aplici. Dintre toate plantele de cultură, probabil porumbul răspunde cel mai spectaculos la intervenția tehnologică. Și anume, dacă folosești cei mai buni hibrizi, ai sigur o producție mare. Dar, bineînțeles, cu condiția să respecți absolut toate elementele tehnologiei.
Conform unui cunoscut principiu, nivelul minim de producție este dat de minimul unei verigi tehnologice respectate. Dacă respecți toate verigile tehnologice în proporție de 100%, cu excepția uneia, a cărei nivel de execuție este de doar 50%, atunci producția realizată va fi tot de 50%. Tocmai de aceea, ești obligat să depui un maxim de efort pentru a realiza 100% toate verigile tehnologice, ca să te asiguri că obții și producția maximă.
Să vă dau un exemplu: să spunem că ai cel mai bun hibrid, cea mai bună combatere a buruienilor, bolilor și dăunătorilor, ai tot ce trebuie, dar nu ai apă. Atunci producția va fi redusă la nivelul la care ai asigurat apa în anul respectiv. De aceea, spun că tehnologia culturii porumbului influențează în mod direct și spectaculos producția obținută. În România se pot realiza ușor 13-15 tone de porumb boabe pe hectar, cu condiția să respecți tehnologia. Eu, de exemplu, am obținut o producție medie de porumb boabe de 13.150 kg/ha (de pe o suprafață totală de 10.000 de hectare).
Dar v-ați confruntat și cu pierderi de recoltă la porumb?
Sigur că ne confruntăm și cu pierderi. Iar acestea pot surveni din multe cauze. De exemplu, așa cum spuneam, poți avea pierderi inclusiv din cauza hibridului pe care l-ai ales, preconizând că anul va fi favorabil din punct de vedere al factorilor climatici. Dar ai, în schimb, arșiță sau lipsă de umiditate, factori care ușor te pot pune în dificultate, pentru că automat și producția va fi puternic influențată. Desigur, în mod negativ.
Iată un exemplu. Este bine știut că soarta producției de porumb se hotărăște atunci când acesta are între 8-10 frunze. Dacă în momentul acela nu ai îngrășământul, nu doar administrat, ci nu îl ai acolo unde el poate fi consumat, adică la nivel radicular, nu vei obține rezultate. Degeaba îl dai la suprafață, dacă el în acel moment critic nu se află la nivel radicular. De asemenea, degeaba ai îngrășământ la nivel radicular, dacă nu ai soluția solului bine aspectată. Adică nu este suficientă apă în sol, pentru ca planta să poată prelua nutrienții respectivi. Planta de porumb consumă forma ionica a îngrășământului administrat, pe care nu o poate lua decât din soluția solului. Aceasta, soluția solului, este dată de cantitatea de apă și de sărurile din solul respectiv. Cea mai bună soluție a solului se realizează când apa se găsește la nivelul capacității de câmp a solului respectiv și îngrășămintele sunt la nivel optim, sau solurile au un grad foarte mare de fertilitate naturală. Atunci, sistemul radicular va putea absorbi cantitatea maximă de elemente fertilizante, necesare pentru a hotărî soarta producției viitoare.
Este adevărat că buruienile pot provoca pagube mari culturii de porumb încă de la început? Cât de importat este, pentru dumneavoastră, un start excelent al culturii de porumb, fără presiunea buruienilor?
Dintre toate plantele de cultură mai cunoscute, cea mai sensibilă la îmburuienare este porumbul. Pierderile la o cultură de porumb îmburuienată, mai cu seamă în zonele favorabile creșterii buruienilor, respectiv pe soluri fertile, pot ajunge până la 80—90%, sau chiar până la compromiterea totală a culturii.
Pentru mine, este vital să am un start bun al porumbului. Dacă vrei să faci cultură bună de porumb, este absolut necesar să nu ai buruieni. Pentru aceasta, în strategia pe care o aplică fiecare cultivator de porumb, este vital în primul rând sa aibă o răsărire explozivă, într-un lan total lipsit de buruieni.
Ați folosit erbicidul Akris®, de la BASF. Ce beneficii vă aduce acest produs?
La ora aceasta, testăm acest erbicid, îl comparăm cu un alt erbicid pe care îl foloseam în ultimii ani, dar care va fi scos de pe piață în anul care vine. Din ce vă pot spune, în urma testelor de anul trecut, erbicidul Akris® ne satisface și poate deveni un înlocuitor de încredere în schema noastră de combatere a buruienilor. De fapt, cred că putem schimba deja termenul ”înlocuitor” cu ”preluat”. Este o soluție pentru noi, având în vedere rezultatele bune pe care ni le-a confirmat.
Când aplici un erbicid preemergent, el ce face? Formează, de regulă, o peliculă, pe care ulterior tu trebuie să o spargi prin lucrările care urmează. Sau, de multe ori administrezi erbicidul și ești în uscăciune, sau urmează secetă. Riști, astfel, ca acesta să nu aibă efectul scontat. De aici rezultă și avantajul unui erbicid ca Akris®, care poate fi aplicat atât preemergent, cât și postemergent. În postemergență, în funcție de buruieni, de înălțimea lor, știind că efectul maxim este în faza de rozetă, de stadiul de dezvoltare al culturii, iei cea mai buna decizie pentru a obține maximul de efect cu costuri minime. Prinzând momentul optim de aplicare, se poate maximiza profitul.
Este erbicidul Akris® soluția optimă în condiții de infestare mixtă? Atât cu buruieni dicotile, cât și monocotile?
Credem că da, Akris® este soluția optimă pentru condiții de infestare mixtă. Dacă și anul acesta ne confirmă efectul bun pe care îl are asupra buruienilor monocotile și buruienilor dicotile, cu atât mai mult va câștiga în aprecierile noastre.
Unul din atributele erbicidului pentru porumb Akris® este că e mereu activ, datorită substanței active DMTA-P, cu efect rezidual. În cazul dumneavoastră a reușit să combată și valul doi de buruieni?
Da, pot spune că Akris® a combătut și valul doi de buruieni. Faptul că, după aplicarea erbicidului Akris®, terenul rămâne curat de buruieni, ce înseamnă? Că a combătut și valul 1, și valul 2, și valul 3. Valurile acestea de buruieni vin din anumite motive.
De exemplu, să spunem că ai erbicidat porumbul. Apoi bagi o mașină care mobilizează solul, pentru prășit, de exemplu. În acel moment, tu ai mobilizat sau, mai bine zis, ai activat rezerva de semințe de buruieni, care pornesc și germinează imediat, deși se aflau într-o stare latentă. Și iată cum ți-ai produs singur un "val" de buruieni.
Sau, se spune că după ploaie ai un nou val de buruieni. Din experiența proprie de 15 ani, am eliminat complet această lucrare de prășit. Noi practic nu mai prășim nicio cultură, pentru a nu activa rezerva de semințe de buruieni. Aici mă deosebesc eu de colegii mei, în faptul că am altă abordare asupra acestei teorii a valurilor de buruieni. Cred că cei care au valuri de buruieni în cultură ori n-au erbicidat cum trebuie, ori n-au folosit cel mai bun erbicid.
Le-ați recomanda fermierilor să utilizeze erbicidul Akris®?
Akris® este un produs selectiv pentru porumb. Nici nu l-aș putea numi erbicidul pentru cultura de porumb dacă nu ar fi selectiv. Absolut, pe baza testelor făcute, le recomand Akris® fermierilor. Mai mult, în general, îi sfătuiesc pe toți fermierii să nu folosească nici un produs până nu îl testează pe terenul lor, măcar pe o jumătate sau un sfert de solă. Să pună alături produsul pe care l-au folosit înainte și produsul folosit acum și să compare rezultatele. Iar, din acest punct de vedere, pot spune că Akris® este un erbicid de perspectivă.
În plus, sfatul meu pentru fermieri este să încerce să asigure acestei culturi minunate, care se cheamă porumbul pentru boabe, condițiile cele mai bune, respectând toate verigile tehnologice în aceeași proporție de 100%, pentru a-i da voie să se manifeste la adevăratul său potențial. În categoria tehnologiei de performanță a porumbului, eu cred că în perioada următoare, erbicidul Akris® va ocupa o poziție importantă.
Rezultatele obținute pot varia in funcție de condițiile meteorologice, temperatura la care sunt aplicate tratamentele de protecție a plantelor si utilajele de aplicare a acestor tratamente.