Peste 2.500 de fermieri au regizat ”Viața la fermă”
16.02.2016
Evenimentele organizate de BASF au atras interesul fermierilor din cele mai mari orașe din țară
- BASF a organizat seria de simpozioane ”Viața la fermă” în 8 orașe din țară
- Evenimentele au beneficiat de un format inovator și interactiv, de tipul unei emisiuni TV
- Peste 2.500 de fermieri au avut ocazia să afle ce înseamnă să regizezi o emisiune TV
- Rubricile principale au expus problemele cu care fermierii din țară se confruntă zilnic
- Specialiștii BASF au prezentat fermierilor cele mai noi tehnologii de protecție a culturilor
- Invitații au avut ocazia să adreseze întrebări specialiștilor și autorităților
Peste 2.500 de fermieri au avut ocazia să afle cum e să regizezi propria emisiune TV. BASF România a organizat în perioada ianuarie - februarie 2016 seria de simpozioane ”Viața la fermă” în 8 mari orașe din țară. Evenimentele au stat sub semnul unui concept inovator de tipul unei emisiuni TV.
Formatul interactiv le-a permis fermierilor nu doar să afle soluții la problemele specifice activității, ci să și pună întrebări specialiștilor, care au prezentat avantajele celor mai noi tehnologii BASF de protecție a culturilor. Evenimentele BASF ”Viața la fermă” au avut loc în: Constanța, Brăila, Călărași, Giurgiu, Craiova, Timișoara, Oradea și Iași.
Conceptul dinamic, de eveniment interactiv, s-a pliat excelent pe nevoile fermierilor, iar experții invitați în studioul BASF TV au propus soluții viabile pentru problemele cu care se confruntă cei ce practică cea mai importantă meserie din lume.
”Am ales conceptul interactiv «Viața la fermă» pentru a găsi împreună soluții. Este o rețetă de succes, care continuă tradiția BASF în colaborarea cu cercetătorii și partenerii noștri, fermierii. Ei sunt cei care își doresc recolte de calitate, de care să fie mândri. Și tot ei sunt cei care sunt perfect conștienți de responsabilitatea de pe umerii lor. Cea de a asigura producția de hrană pentru întreaga omenire. Prin natura lor, fermierii sunt protectori ai mediului. Așa că, atunci când vorbesc despre recolte mai mari și mai bune, fermierii nu se gândesc doar la ziua de azi, ci la generațiile viitoare. În 2015 am contribuit împreună la evoluția agriculturii. Și vom continua să facem asta și în 2016”, a spus în deschidere JORG Jörg Polzin, Country Manager al Diviziei BASF pentru Protecția Plantelor.
Fiecare eveniment BASF a cuprins patru sesiuni principale, dedicate celor mai importante culturi agricole: grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță. Temele s-au axat atât pe principalele probleme cu care se confruntă fermierii din România, expuse cu ajutorul interviurilor filmate în diverse locații din țară, cât și pe discuții între fermieri, specialiștii BASF și reprezentanți ai autorităților.
Fermierii au intrat în rol și și-au pregătit scaunul de regizor în cadrul celor opt evenimente, care au propus soluții concrete și eficiente în funcție de fiecare cultură. Cei care au cultivat porumb în 2015 s-au confruntat cu numeroase probleme care au diminuat producția. Pe lângă lipsa precipitațiilor, buruienile au fost al doilea factor de scădere a producției.
Soluțiile propuse de BASF au fost erbicidele FRONTIER® FORTE și Link către_AKRIS® . Primul folosește dimetenamid-P și are o acțiune sistemică asupra buruienilor graminee anuale sau dicotiledonate. FRONTIER® FORTE are o selectivitate excelentă, se dispersează foarte bine în sol și oferă un efect rezidual capabil să combată și valul doi de buruieni.
AKRIS® este noul erbicid lansat de BASF pe piața din România. Acesta combină două substanțe active, care permit culturii de porumb să beneficieze de un start bun și asigură un control excelent al buruienilor. Erbicidul performant AKRIS® a fost prezentat de Matthias Horsch, Director pentru Culturile de Porumb și Cereale, BASF Europa Centrală: ”În cazul unor infestări puternice cu buruieni sau în cazul unui conținut ridicat de humus în sol, recomandăm dozele maxime de 3,5 – 4 l/ha. AKRIS® oferă fermierilor un beneficiu valoros și anume flexibilitatea în aplicare. Așadar, acest erbicid poate fi aplicat preemergent sau postemergent timpuriu, până la stadiul de 3-4 frunze ale porumbului și stadiul de 1-2 frunze ale buruienilor. Utilizat în cadrul mai multor loturi demonstrative, AKRIS® a avut o eficacitate deosebită împotriva unui spectru larg de buruieni monocotiledonate anuale, dar și dicotiledonate.”
Reprezentanții BASF au tratat și problema făinării la grâu. Favorizat de lipsa de combatere a samulastrei, agentul patogen poate supraviețui iarna, dezvoltarea acestuia fiind stimulată de temperaturile de primăvară, excesul de azot sau densitatea mare la semănat. Specialiștii BASF au propus fungicidul de nouă generație CAPALO® , cu formulare de tip ”stick and stay”. Substanțele active garantează eficacitatea împotriva bolilor din culturile de cereale păioase, în special făinarea.
Niciun format de emisiune informativă nu ar fi posibil fără un segment dedicat vremii, mai ales în domeniul agriculturii. Tocmai de aceea, reprezentantul BASF Georgiana Bebeșelea a ales acest format de rubrică Meteo pentru a prezenta avantajele erbicidului BIATHLON® 4D . ”Erbicidul BIATHLON® 4D combate buruienile din toate zonele țării, indiferent de condițiile meteo. La finalul acestei ierni se estimează o răcire a vremii, iar la început de primăvară temperaturile vor rămâne scăzute și nu vor depăși 10°C. Însă, vă puteți baza pe erbicidul BIATHLON® 4D care este rezistent și eficient chiar și la temperaturi mai scăzute, începând cu 3°C. În această primăvară se vor semnala și ploi locale, pe alocuri însemnate cantitativ, însă vă puteți baza pe BIATHLON® 4D pentru că acesta este eficient chiar și după o ploaie ce apare la o oră după aplicarea produsului”.
Nici rapița nu a fost ocolită de probleme specifice, așa cum au mărturisit fermierii intervievați din toată țara. Rozătoarele, buruienile sau bolile au fost principalele probleme enumerate. Pentru a le face față cu succes, rapița are nevoie de un fungicid eficient. CARAMBA® TURBO este primul produs destinat culturii de rapiță care combină substanța activă metconazol cu un regulator de creștere. Folosind fungicidul CARAMBA® TURBO, fermieri precum Biță Racman au cultivat cu succes peste 600 de hectare cu rapiță. Avantajele fungicidului CARAMBA® TURBO au fost prezentate și de reprezentanții BASF, Liviu Chira și Ciprian Ionescu. Aplicat în primăvară, CARAMBA® TURBO ajută la obținerea unei producții mai mari de rapiță.
Am avut totodată privilegiul de a obține un interviu cu directorul BASF pentru culturi oleaginoase in Europa Centrală, Maria Valtin. Aceasta a prezentat un nou erbicid BASF pentru rapița de tip Clearfield®. Erbcidul CLERAVO® face parte din a doua generație de produse Clearfield® pentru rapiță, dedicat aplicării în toamnă. ”Principalele avantaje ale utilizării erbicidului CLERAVO® sunt: posibilitatea de a combate buruienile în primăvară, spectrul foarte larg, inclusiv buruienile greu de combătut cum sunt cruciferele și samulastra de cereale, flexibilitatea produsului, nu doar legată de momentul aplicării, dar și independența față de condițiile climatice. Consider că acestea sunt cele mai importante beneficii ale aplicării erbicidului CLERAVO® în cultura de rapiță Clearfield®”, e recomandarea făcută de Maria Valtin.
Cea de-a patra rubrică a evenimentelor BASF s-a axat pe tehnologiile de protecție a culturilor de floarea soarelui. Fermierii intervievați au mărturisit că principalele cauze ale rezultatelor slabe din 2015 au fost bolile specifice, seceta și gradul mare de scuturare. Directorul pentru culturi oleaginoase BASF, Liviu Chira, a venit în întâmpinarea acestora cu o propunere mai eficientă: Link către_PICTOR® . ”Acesta are acțiune preventivă, curativă și eradicativă, împiedică germinarea sporilor și creșterea miceliului ciupercilor, cu efect asupra dezvoltării tuburilor germinative și sporulării. Produsul se aplică într-un program preventiv. Astfel, la floarea soarelui, în funcție de boala țintă, tratamentele se aplică începând cu faza de 6-8 frunze și până la înfloritul deplin. De reținut că, prin dubla sa acțiune, determinată de cele două substanțe active, fungicidul PICTOR® este unul dintre cele mai eficace produse pentru combaterea putregaiului alb.”
Fermierii care au participat la evenimentele organizate de BASF au aut și ocazia să afle perspectivele cultivării de soia direct de la reprezentantul Asociației Donau Soja, Dragoș Dima. Alături de Liviu Chira, acesta a evidențiat avantajele Link către_CORUM® , care acționează prin contact si prezintă eficacitate ridicată datorită celor două substanțe active: bentazon și imazamox.
Fiecare dintre participanți și-a putut expune apoi problemele și a putut discuta cu reprezentanții autorităților în cadrul ultimei rubrici, ”De vorbă cu fermierii”. Aceștia au dezbătut probleme legate de subvenții, finanțare europeană sau cadastru.
Prin aceste evenimente, BASF a încercat să creeze cadrul necesar pentru ca fermierii să își expună problemele cu care se confruntă zi de zi pe câmp. Formatul a fost apreciat de majoritatea fermierilor invitați, care și-ar dori să participe și pe viitor la evenimente similare, organizate de BASF. Cei mai mulți au găsit extrem de utilă atât prezența autorităților, cât și modul de prezentare a informațiilor și interacțiunea cu ceilalți fermieri.
Despre divizia BASF de protecție a plantelor
Cu vânzări de circa 5,4 miliarde EUR în 2014, divizia BASF pentru protecţia plantelor oferă soluții inovatoare de protecție a plantelor, tratament pentru semințe și control biologic, precum și soluții inovatoare de management al nutrienților și factorilor de stres al plantelor. Portofoliul BASF include, de asemenea, produse pentru gazon și plante ornamentale, pentru controlul dăunătorilor și sănătate publică. Divizia BASF de protecție a plantelor este un inovator de vârf care sprijină cultivatorii să-și optimizeze producția agricolă, ajutându-i să producă hrană de bună calitate în mod eficient. Furnizând tehnologii noi și know-how, Divizia BASF de protecție a plantelor ajută cultivatorii să-și îmbunătățească eficiența economică și calitatea vieții lor, a familiilor lor și a comunității. Informații suplimentare pot fi obținute pe web la adresa www.agro.basf.com sau accesând conturile noastre de pe reţelele de socializare.
Despre BASF
La BASF, noi creăm chimie, şi facem acest lucru de 150 de ani. Portofoliul nostru include o gamă largă de produse, de la substanţe chimice de bază, produse pentru industria materialelor plastice, produse de performanţă şi produse pentru protecţia plantelor până la petrol şi gaze. Ca lider în domeniul industriei chimice, combinăm succesul economic cu protecţia mediului şi responsabilitatea socială. Cu ajutorul ştiinţei şi inovaţiei, ne ajutăm clienţii din aproape toate industriile să facă faţă cerinţelor curente şi viitoare ale societăţii. Produsele şi soluţiile noastre contribuie la conservarea resurselor, asigurarea nutriţiei şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii. Am rezumat această contribuţie în obiectivul nostru global: Creăm chimie pentru un viitor sustenabil. În anul 2014 BASF a realizat vânzări de aproximativ 74 miliarde EUR şi a avut peste 113.000 angajaţi la sfârşitul anului. Acţiunile BASF sunt cotate la bursele din Frankfurt (BAS), Londra (BFA) şi Zurich (AN). Informaţii suplimentare despre BASF sunt disponibile pe internet la adresa north_east www.basf.com .