Cum poți reduce cât mai eficient rezerva biologică a agenților patogeni pentru prevenirea bolilor în culturile de legume
20.02.2024
Cultivarea legumelor, atât în spații protejate, cât și în câmp, se confruntă cu provocări complexe și în continuă evoluție.
Una dintre problemele majore pentru fermieri este gestionarea eficientă a rezervei biologice a agenților patogeni și reducerea riscului de infectare a culturilor. Cu ajutorul noului concept Smart Technology de la BASF puteți lua o serie de măsuri simple, dar a căror planificare poate aduce beneficii importante în fermă. Această nouă abordare poate fi aplicată atât pentru culturile de legume în câmp, cât și pentru cele din spații protejate.
Ce legătură este între rezerva biologică și riscul de apariție a bolilor în culturile horticole
Un element cheie, deseori neglijat în protecția plantelor, este rezerva biologică de patogeni. De multe ori riscul de infecție este direct proporțional cu mărimea și răspândirea acestei rezerve.
Când vorbim de rezerva biologică de patogeni, vorbim de fapt de sursele prin care agenții patogeni, precum bacteriile sau ciuperci patogene, aflându-se în stare activă sau latentă, au potențialul de a realiza infecții pentru o nouă cultură. De exemplu, sursa prin care numeroși patogeni se transmit de la un an la altul, de la o cultură la alta, o reprezintă miceliul de rezistență din resturile de plante atacate, care rămân pe teren după recoltare.
Cât de grave pot deveni consecințele atacului de boli
Infectarea unei culturi horticole are întotdeauna consecințe asupra cantității și, în special, asupra calității producției. Pierderile de recoltă pot varia, în funcție de patogen și gravitatea atacului, de la câteva procente până la 100%. În plus, odată instalată boala, combaterea ei se poate dovedi dificil de realizat și poate implica o serie de costuri mai ridicate.
În cazul culturii de tomate, atacul de mană poate duce la pierderi de producție de până la 80% în lipsa măsurilor de prevenire și combatere a acestei boli.
Ce strategii de reducere a rezervei biologice și măsuri de protecție pe perioada de vegetație poți aplica
Riscul de afectare a culturilor de către boli poate fi diminuat semnificativ dacă se implementează o bună strategie de prevenire și combatere, prin integrarea mijloacelor de protecție. Astfel, printre măsurile agro-fitotehnice enumerăm: efectuarea unei rotații corespunzătoare a culturilor, o foarte bună igienă a culturii pentru a elimina cât mai mult din resturile de plante după recoltare, folosirea semințelor și materialului săditor certificat și liber de boli, dezinfecții, distrugerea samulastrei, etc. Pe lângă măsurile exemplificate mai sus, este necesară aplicarea unui plan bine stabilit de utilizare a fungicidelor în timpul vegetației, în funcție de bolile specifice culturii, pentru a reduce la minimum infectarea plantelor de cultură. În acest sens, portofoliul de produse BASF, precum Dagonis®, Signum®, Polyram® sau Cabrio® Top, reprezintă resurse valoroase pentru punerea în practică a acestor măsuri, fiind, în același timp, garanția unui parteneriat eficient.
Secretul fermierilor de succes stă în abordarea integrată a tehnicilor de prevenire și combatere a bolilor, în cadrul unei strategii bine puse la punct. Beneficiile acestora sunt numeroase, atât pentru fermieri, cât și pentru mediu.
Acest articol face parte dintr-o serie dedicată conceptului Smart Technology.
Pentru a primi aceste articole, abonează-te la: