Cum va fi vremea în această iarnă
23.11.2016
Vezi prognoza meteo pentru următoarele trei luni și ce ai de făcut în următoarea perioadă
Centrul European pentru Prognoze pe Durată Medie din Reading, Anglia, a dat publicității estimările meteo pentru România, în următoarele trei luni. Astfel, în decembrie, temperaturile vor fi apropiate în general de normele climatologice în cea mai mare parte a țării. Este posibil să fie mai ridicate local, în sud și sud-est. Precipitații vor cădea mai mult în aproape toată țara, cu excepții locale în vest, nord-vest și sudul țării, unde precipitațiile se vor încadra în normele climatologice.
În ianuarie 2017 va fi mai frig decât normalul perioadei, mai puțin în sudul, sud-estul și vestul țării, unde temperaturile medii lunare se vor apropia de normele pentru această perioadă. Și precipitațiile se vor încadra în mediile climatologice, cu excepția estului și sud-estului României, unde vor depăși normele.
Pentru februarie, ECMWF estimează temperaturi medii apropiate de norme în aproape toată țara. În vest și centru, precipitațiile vor avea tendințe spre excedent. În ansamblu, România ar putea avea o iarnă cu temperaturi mai ridicate și perioade fără precipitații. Per total, în estul Europei se anunță o iarnă blândă. Vor fi însă și valuri de aer rece, mai ales în cea de-a doua parte a iernii, iar căderile de zăpadă vor fi sub media normală.
Cum arată prognoza pentru următoarele două săptămâni
În următoarele două săptămâni, temperaturile vor scădea vertiginos. Scăderea temperaturilor se va face simțită începând cu 27-28 noiembrie, când ne vom apropia de pragul înghețului pe timpul zilei, iar noaptea se vor înregistra temperaturi minime între -5 și -7°C. Se va mai încălzi însă puțin în majoritatea zonelor în intervalul 2-4 decembrie, când și probabilitatea de apariție a precipitațiilor va crește.
În această perioadă se încheie ultimele lucrări de recoltare, în special acolo unde fermierii au fost împiedicați de precipitații să intre pe câmp. Majoritatea agricultorilor se află însă în etapa pregătirii terenului pentru campania de primăvară și efectuarea ultimelor arături și fertilizări în vederea pregătirii patului germinativ. Legumicultorii efectuează acum recoltarea fasolei și a mazărei, a rădăcinoaselor și vărzoaselor. Tot acum se efectuează și arăturile de toamnă, pregătirea resturilor vegetale pentru compost.
Pomicultorii finalizează recoltarea gutuilor, a nucilor și a perelor târzii, strâng resturile vegetale pentru a limita sursele de infecție cu agenți patogeni și încep primele toaletări de toamnă la semințoase. Dacă pomii au intrat în perioada de repaus vegetal, se pot îndepărta ramurile uscate sau rănite, precum și cele care se intercalează și se poate începe acțiunea de îmbăiere a trunchiului și ramurilor pentru combaterea dăunătorilor peste iarnă. În viticultură, spațiile pentru depozitarea vinului trebuie să fie curățate și pregătite. La fel și vasele sau butoaiele. Tot acum se pot efectua fertilizarea cu fosfor sau potasiu, protejarea butucilor împotriva înghețului, completarea golurilor din plantație și desfundarea terenului pentru plantarea noilor vițe.
Te-ar putea interesa și:
Prognoza meteo detaliată pentru următoarele 8 zile
Ce performanțe poți obține folosind tehnologia BASF
Managementul rezistenței în combaterea septoriozei cerealelor