Protejează-ți rapița din timp de primele atacuri ale gărgăriței tulpinilor!
19.02.2016
S-au semnalat deja primele atacuri ale Ceutorhynchus napi, unul din primii dăunători ai culturii de rapiță.
Principalul dăunător de primăvară al rapiței este gărgărița tulpinilor (Ceutorhynchus napi). Apariția acesteia a fost favorizată și de temperaturile peste medie de săptămâna trecută, ceea ce a dus la intensificarea activității acestor dăunători.
Fermierii care au cultivat rapiță trebuie să fie foarte atenți la primele semne de apariție a gărgăriței tulpinilor la rapiță. Insecta e unul dintre cei mai periculoși dăunători, iar tratamentele trebuie făcute preventiv, sau până la depunerea pontei în tulpina de rapiță. Dacă se trece de această fază, acțiunile de combatere a dăunătorului sunt sortite eșecului, iar recolta de rapiță e ca și pierdută.
Cum atacă Ceutorhynchus napi culturile de rapiță
Gărgărița tulpinilor preferă rapița, conopida sau varza. Adulții care au iernat în sol își depun ouăle primăvara, la temperaturi de peste 10°C, după o perioadă de cateva zile de hranire. Femelele pot depune până la 100 de ouă, preferând vârfurile lăstarilor. Dezvoltarea larvelor începe în aprilie și durează aproximativ o lună de zile. Adulții au o lungime de 4-5 mm și pot fi recunoscuți după culoarea neagră-albăstruie, cu pilozitate ușor cenușie. Larvele dezvoltate au cam 3-4 mm, sunt gălbui și au perișori.
Larvele de Ceutorhynchus napi produc pagube enorme, de 30-40% din recoltă, deoarece sapă galerii în tulpinile de rapiță. Tulpinile încep să dezvolte inflamații sub formă de gogoașă, crăpături și curbări în forma literei S. Plantele de rapiță atacate de gărgărița tulpinilor ramifică foarte mult, se opresc din creștere, se pot frânge foarte ușor, iar puținele silicve care se mai formează au semințe slab calitative. Deseori, tulpinile atacate putrezesc din cauza pătrunderii apei. Pe lângă pierderile de recoltă, formarea tulpinilor secundare slabe duce la dezavantaje suplimentare, fiind favorizate și infecții cu putregaiul negu sau alți agenți patogeni.
FASTAC® ACTIVE combate eficient gărgărița tulpinilor (Ceutorhynchus napi)
Poți verifica existența dăunătorilor din cultura de rapiță cu ajutorul capcanelor galbene, montate toamna sau primăvara devreme. Acestea au forma unor vergele galbene, cu boluri semirotunde la capăt. Se înfig în pământ în câmpul de rapiță și se pune apă în ele. Dacă în boluri găsești peste 10 adulți înseamnă că ai atins pragul economic de dăunare. Orice depășire impune aplicarea de urgență a tratamentelor.
Aplicarea de insecticid trebuie să se facă înainte de depunerea ouălor. BASF recomanda pentru combaterea acestui dăunător specific, produsul FASTAC® ACTIVE , in doza de 0,3 L/ha, aplicat la avertizare, respectiv la depășirea pragului economic de dăunare.
FASTAC® ACTIVE este un insecticid de contact cu acțiune imediată, de șoc. Produsul are un spectru foarte larg de combatere și poate fi aplicat la mai multe culturi, dovedind eficacitate de durată. Vezi și alte tehnologii pentru protecția culturilor .