Protocol de colaborare pentru sectorul de cartof
26.04.2021
Clubul Fermierilor Români și Federația Națională ”Cartoful” din România au încheiat o alianță strategică
Clubul Fermierilor Români și Federația Națională ”Cartoful” din România au semnat un protocol de colaborare pentru susținerea și relansarea sectorului de producție de cartofi.
Este o alianță strategică pentru dezvoltarea acestui sector, iar ”semnarea protocolului cu Federația reprezintă pentru Club prima relație de colaborare cu o asociație a fermierilor din România. Urmărim ca împreună cu Federația Națională „Cartoful” să susținem și să promovăm cât mai bine interesele fermierilor producători de cartof în fața autorităților, pentru ca acestea să înțeleagă cât mai bine ce se întâmplă în acest domeniu, cum se desfășoară activitatea și ce nevoi are acest sector pentru a se dezvolta. Scopul nostru este să sprijinim fermierii să le meargă mai bine, iar poporul român să mănânce cât mai multă hrană sănătoasă produsă în România”, a declarat președintele Clubului Fermierilor Români, Nicușor Șerban.
”Suntem onorați să colaborăm cu Clubul Fermierilor Români și apreciem susținerea acordată Federației de către Club în cadrul consultărilor care au avut loc până acum și a demersurilor comune la minister. Acest parteneriat este important pentru ambele organizații pentru că ne va oferi forță și vizibilitate care, sperăm, va genera rezultate pentru producătorii de cartof. Avem în față provocări și consider că le putem face față, apreciez eficiența Clubului în a organiza aceste întâlniri cu factorul politic și susținerea punctelor de vedere ale fermierilor. Este momentul să avem o voce unitară și văd în semnarea acestui protocol un prim pas pozitiv, care vine în sprijinul fermierilor pe care îi reprezentăm”, a spus și președintele Federației Naționale „Cartoful” din România, Romulus Oprea.
Cele două organizații vor constitui un grup de lucru format din reprezentanți ai Clubului și Federației, care va încerca să identifice și să elaboreze proiecte în cadrul Planului Național Strategic. Ulterior, propunerile agreate de cele două organizații vor fi transmise și promovate către autorități.
De asemenea, organizațiile semnatare vor face demersuri comune pentru susținerea sprijinului cuplat în cuantumul notificat către fermierii producători de cartofi pentru sămânță și timpuriu pentru industrializare pe baza cererilor actuale și viitoare, construcția mai multor depozite specializate, care să ajute fermierii să-și poată depozita producția de cartofi, implementarea Planului Strategic al Cartofului, crearea de branduri locale și naționale în sector‚ precum și implementarea unor eco-scheme aplicabile cartofului (cum ar fi refacerea humusului din sol).