Recomandările experților BASF pentru culturile horticole în perioada următoare
30.06.2016
Ce tratamente trebuie să efectuați în aceste condiții de presiune ridicată a bolilor
Recent, pe aproape tot teritoriul României, ne-am confruntat cu precipitații abundente în luna mai și la începutul lui iunie. Acestea au fost urmate, așa cum simțim cu toții, de temperaturi maxime de peste 30°C și vreme caniculară. Spre finalul lunii, așa cum se poate vedea și din prognoza meteo pentru agricultură de pe site-ul BASF, se vor semnala și ploi sporadice.
Pe scurt, acestea sunt condițiile cele mai favorabile pentru apariția bolilor. Umiditatea relativă și temperaturile ridicate au creat condiții favorabile pentru agenții patogeni și au făcut ca acest an să fie unul dintre cei mai dificili în ceea ce privește presiunea bolilor. În aceste condiții, specialiștii BASF recomandă o serie de soluții pentru protejarea culturilor horticole.
Combaterea principalelor boli la vița de vie
Fungicidele BASF recomandate pentru protecția culturii de viță de vie:
FORUM® GOLD : pentru combaterea eficientă a manei la vița de vie. Fungicidul conține două substanțe active (ditianon şi dimetomorf) şi are trei moduri diferite de acțiune: preventiv, curativ și antisporulant. Astfel, Forum® Gold asigură protecție sporită pentru cultura de viță de vie în condiții de presiune ridicată, are efect multi-site și beneficiază de rezistență sporită la spălare. Fungicidul Forum® Gold pentru vita de vie se poate aplica până la începutul intrării în pârgă, în doza de 1,56 kg/ha.
CABRIO® TOP : oferă o eficacitate ridicată pentru a combate mana la vița de vie, putregaiul negru, făinarea şi escorioza. Fungicidul de la BASF conține două substanţe active complementare, metiram şi piraclostrobin și are acţiune de contact şi translaminară.
Unul dintre produsele din gama AgCelence®, fungicidul Cabrio® Top beneficiază și de un efect fiziologic, vitalizant asupra plantelor de viță de vie, având o influență pozitivă asupra producției. Astfel, planta poate lupta mult mai bine cu factorii de stres precum grindina și ajută totodată la creșterea ulterioară, refacerea lăstarilor și a frunzelor. Rezultatele testelor BASF arată că frunzele tratate cu Cabrio® Top produc cu până la 80% mai puțină etilenă (“hormonul de stres”) și au activitate fotosintetică prelungită. Recomandăm aplicarea preventivă, până în perioada de creștere a boabelor, în doza de 1,5 - 2 kg/ha.
Vivando® : un fungicid lansat de BASF recent în România, oferă un control de lungă durată asupra făinării la viţa de vie. Conţine 500 g/l metrafenonă, are sistemie locală, acţiune sub formă de vapori, precum şi rezistenţă ridicată la spălare. Fungicidul Vivando® se aplică preventiv, la avertizare, în doză de 0,2 l/ha.
Cantus® : performanță deosebită în combaterea putregaiului cenuşiu la vița de vie, prin substanţa activă boscalid. Se recomandă un singur tratament cu fungicid Cantus® pe sezon, într-unul din următoarele stadii ale viței de vie: sfârșit de înflorit, înainte de închiderea (compactarea) ciorchinelui, sau la începutul intrării în pârgă, în doză de 1-1,2 kg/ha. Mai mult, fungicidul Cantus® reduce nivelul lacazei din must și protejează calitățile strugurilor și ale vinului.
Kumulus® DF : este fungicid pe bază de sulf cu acţiune multi-site, are o aderenţă foarte bună pe frunză, fiind eficient în combaterea făinării la vita de vie. Se poate aplica până la începutul coacerii, în doză de 3 kg/ha.
Combaterea dăunătorilor la viţa de vie
Pentru combaterea moliei verzi a strugurilor şi moliei brune se poate aplica insecticidul Fastac® Active , în doză de 0,02% (0,2 l/ha, calculat pentru un volum de apă de 1.000 l/ha).
Combaterea principalelor boli la pomii fructiferi
Bellis® : este un fungicid polivalent cu acțiune preventivă și curativă prin cele două substanțe active: piraclostrobin şi boscalid. Fungicidul Bellis® este eficient împotriva făinării și rapănului la măr şi păr şi se poate aplica până la creşterea intensității culorii specifice soiului, BBCH 85.
Fungicidul Bellis® combate şi bolile de depozit la cele două specii (Gloeosporium spp.- putregaiul amar, Penicillium spp. – putrezirea umedă, Botrytis spp. – putregaiul cenuşiu, Alternaria - putrezirea amară). Se recomandă efectuarea tratamentelor în perioada de dinainte de recoltare cu respectarea timpului minim de pauză (7 zile). Doza: 0,8 kg/ha. Prin utilizarea fungicidului Bellis®, puteți obține fructe sănătoase, așa cum ați visat!
POLYRAM® DF : este un fungicid care conţine metiram şi are acţiune multi-site. Produsul se poate aplica în tratamente preventive pentru combaterea rapănului la măr şi păr, în doza omologată de 0,25%.
Signum® : un produs inovator din gama AgCelence®, care conţine boscalid și piraclostrobin - substanță activă renumită din grupa strobilurinelor. Fungicidul Signum® are eficacitate deosebită în combaterea moniliozei la prun . În perioada următoare, îl recomandăm în faza maturării fructelor (pentru combaterea moniliozei fructelor). Doza recomandată este de 0,5 kg/ha.
Un beneficiu important al utilizării fungicidului Signum® pentru stropirea pomilor fructiferi îl reprezintă posibilitatea valorificării superioare a producţiei datorită calităţii sale ridicate. Signum® contribuie la creşterea conţinutului de zahăr în fructe, sporeşte consistenţa şi fermitatea acestora şi prelungeşte perioada de păstrare a fructelor.
Combaterea bolilor la culturile de legume
Cabrio® Top: este o soluție pentru combaterea simultană a mai multor boli. Astfel, la tomate combate mana, făinarea, pătarea albă, pătarea cafenie, alternarioza. Se recomandă aplicarea produsului după ce fructele au început să se formeze. Doza recomandată este de 1,5-2 kg/ha.
Signum®: combate putregaiul cenuşiu (Botrytis cinerea) la tomate şi se poate aplica în perioada formării fructelor sau la primele simptome de atac. Doza: 1,5 kg/ha. Signum® determină atât sporuri semnificative de recoltă, cât și vandabilitatea producţiei.
Acrobat® MZ 69 WG : combate mana în culturile de tomate, praz, salată, mazăre pentru conservare, pepene. Fungicidul Acrobat® conţine două substanţe active: dimetomorf şi mancozeb, având acţiune sistemică-translaminară şi de contact. Aplicat foliar, fungicidul de la BASF are o bună activitate preventivă, curativă şi antisporulantă, oferind protecţie rapidă şi de lungă durată. Pentru tomate, intervalul dintre tratamente este de 7-14 zile, și se aplică 1-3 tratamente/an, de la apariția primei frunze până la coacere, BBCH 11-89. Timpul de pauză este de 7 zile. Doza este de 2 kg/ha.
Combaterea manei la cultura de cartof
De asemenea, Acrobat® MZ 69 WG combate mana în culturile de cartof pe toată perioada de vegetaţie. În funcţie de evoluţia şi severitatea atacului, se pot aplica de la 1 la 5 tratamente/an la un interval de 7-14 zile.
Combaterea dăunătorilor la cultura de cartof
Pentru combaterea gândacului din Colorado se poate aplica insecticidul Fastac® Active, în doză de 0,25 l/ha. Insecticidul piretroid de sinteză este rezistent la lumină, are un efect de șoc, acțiune rapidă și combate atât adulții, cât și larvele.
Georgiana Bebeșelea, Crop Manager culturi horticole.