Regulatorul de creștere Medax® Top le-a adus beneficii importante fermierilor
28.01.2019
Ce spun agronomii de top despre importanța aplicării regulatorilor de creștere la cultura de cereale păioase
Metoda optimă prin care poți evita căderea plantelor de cereale este aplicarea regulatorilor de creștere. Față de alte produse de pe piață, regulatorul de creștere Medax® Top , de la BASF, are o serie de avantaje importante, fiind singurul produs de acest gen din România care dezvoltă sistemul radicular. Modul de acțiune al Medax® Top se traduce, financiar, în profituri semnificativ mai mari pentru fermierii care aplică tehnologia ca la carte. Iată ce spun unii dintre agricultorii care au folosit Medax® Top.
Mihai Budai, manager tehnic SC Agroind Cauaceu SA, Bihor
În condițiile în care produci sămânță, interesul este să ai o producție de calitate, o producție mare și, de aceea, vreau să spun că aplicarea regulatorilor de creștere este foarte importantă. Nu neapărat cum se cunoaște la modul general, că un regulator reduce talia plantei, fiindcă implicațiile asupra fiziologiile plantei sunt mult mai complexe.
Regulatorul de creștere de calitate, precum Medax® Top, de la BASF, este un regulator care, pe lângă faptul că reduce talia, determină și o scurtare a internodiilor, implicit o îngroșare a paiului, astfel având o dezvoltare mai bună, fără riscuri de cădere a plantelor în cazul vântului puternic, vijeliilor sau ploilor abundente și, mai mut, am constatat, folosindu-l în ultimii ani, că nu afectează dezvoltarea sistemului radicular.
Rădăcinile plantelor continuă să se dezvolte normal, astfel că avem o arhitectură frumoasă a plantei, o talie controlată și, ca atare, putem obține producții de calitate și sporite. Referitor la aplicarea regulatorilor de creștere, nu multă lume face acest lucru în țară. Poate cel mai mult la soiurile tardive și cu talie înaltă. Dar important este să se aplice inclusiv la soiurile de cereale cu talie joasă, deoarece reechilibrează arhitectura plantei și vom obține o dezvoltare normală, evitând o creștere luxuriantă, în detrimentul obținerii unei producții mari. Referitor la aplicarea regulatorului de creștere Medax® Top aș vrea să fac câteva precizări. În primul rând, nu este bine și nici corect să fie aplicat împreună cu îngrășăminte foliare minerale, din cauza faptului că se creează un efect antagonic. Îngrășmintele aplicate foliar determină o dezvoltare și o creștere mai rapidă, pe când regulatorul vine și îi reduce viteza de creștere și talia, astfel că efectele celor două produse se pot anula.
Este foarte important să ținem cont de faptul că azotul nu trebuie aplicat în priză unică, primăvara, gen 100 – 120 kg/hectar substanță activă, fiindcă planta nu are nevoie, în prima fază, la pornirea în vegetație, decât de 40, maxim 60 kg substanță activă la hectar, datorită faptului că planta își continuă înfrățirea atunci. Așa trebuie stimulată dezvoltarea egală a fraților, să avem o cultură uniformă.
Cum spuneam, referitor la aplicarea etapizată a azotului, foarte importantă este a doua fertilizare, în faza de 1-2 internodii, când consumul este maxim la cultura de cereale păioase, fiindcă atunci are loc diferențierea organelor de reproducere, respectiv în funcție de hrana pe care planta o are la dispoziție, azotul, apa. Planta își reglează nivelul de producție în funcție de acești factori, care au influență mare asupra numărului de spiculețe și a numărului de boabe formate în spiculetețe. Dacă avem cantități suficiente de apă și nutrienți, vom avea și o producție bine reglată la un nivel superior.
Dar, în acest moment, regulatorul de creștere trebuie să fi fost deja aplicat, deoarece ajută foarte mult la o stabilire mai bună a producției, în sensul că favorizează dezvoltarea organelor de producție în detrimentul creșterii luxuriante.
În ceea ce privește densitățile de semănat, este clar. Obligatoriu, la soiurile românești, ele trebuie să fie înfrățite din toamnă, deoarece nu își desăvârșesc înfrățirea în primăvară. În ceea ce privește soiurile străine, care, chiar dacă în toamnă au rămas pe plantă simplă, în primăvară, în condiții normale formează încă 3-4 frați, iar în condiții de primăvară secetoasă formează doar 2-3 frați, dar îi formează și astfel își reglează producția, chiar dacă condițiile sunt vitrege.
Ca atare, am observat că, dacă aplicăm regulatorul de creștere Medax® Top, am avut o dezvoltare echilibrată a plantei, chiar dacă precipitațiile abundă în primăvară și, așa cum a fost mai târziu, venind perioade cu vânt și vijelii, problemele cu căderea plantelor nu au apărut deloc.
Pentru beneficiile pe care Medax® Top le aduce în dezvoltarea plantei, în arhitectura ei echilibrată, în reducearea taliei, ar fi foarte bine să fie folosit de fermeri. De fapt, peste tot, în țările din Occident, precum Franța sau Germania, unde sunt suprafețe mai mari cu cereale păioase, fermierii folosesc mereu regulatorii de creștere și nu au probleme cu deprecierea producției din cauza căderii.
Moțoc Irimia, SC Comcereal SA, jud. Vrancea
Căderea plantelor este o problemă pentru cerealele păioase. Având în vedere că în fiecare an încercăm să aplicăm o cantitate mai mare de azot pe unitatea de suprafață și atunci plantele cresc mai mult și apare inevitabil căderea cerealelor. De aceea este necesar să folosim un regulator de creștere.
Noi am folosit regulatorul de creștere Medax® Top, de la BASF. L-am folosit atât la cultura de orz, cât și la cultura de grâu. În primul rând, produsul a făcut ca plantele să aibă o talie mai mică. Reducerea a fost considerabilă. Apoi, a dus la îngroșarea paiului și crearea unei rezistențe mult mai mari la cădere. În același timp, a ajutat și la o înrădăcinare mai puternică a plantelor de orz și grâu. Iar toate acestea au contribuit la o producție mult mai bună, pentru că substanțele nutritive au fost dirijate către bob.
Folosim Medax® Top de doi ani de zile și îl vom folosi în continuare. Este un produs foarte bun, are o perioadă de aplicare mult mai mare față de alți regulatori de creștere pe care i-am folosit până acum, de la începerea alungirii paiului, până la frunza stindard.
Adrian Ignat, SC Alcrist, Deveselu, jud. Olt
Folosirea regulatorilor de creștere a devenit o necesitate în ultimul timp, nu un moft sua un lux. O plantă stabilă din punct de vedere al taliei ne asigură nouă, tehnologilor, cele mai mari avantaje. Riscul de cădere este aproape zero, un pai ferm, în cazul cerealelor, plus stabilitatea fizică, atunci când avem vânturi puternice, ploi torențiale, furtuni sau vijelii, ce pot apărea în anumite etape ale procesului de producție. Toate acestea nu vor mai genera pierderi, deci iată un alt avantaj.
În al doilea rând, regulatorul de creștere Medax® Top asigură și o masă mult mai mică la recoltat, care facilitează recoltatul. La grâu, raportul paie-boabe este 1 la 1. Una este, să zicem, să recoltezi 8 tone de paie la hectar, aferent unei producții de 8 tone de boabe, alta este să recoltezi 5 tone de paie la hectar, aferent unei producții de 8 tone de boabe. Asta înseamnă un consum de motorină mai mic, pe suprafață, deci un randament mai mare al combinelor. Și, după părerea mea, niciun tehnolog care se respectă nu ar trebui să excludă in tratamentul cultural regulatorii de creștere.
Eu folosesc regulatorul de creștere Medax® Top la cereale, atât pentru producția de sămânță, unde consider că este obligatoriu, cât și pentru cultura de consum, fie că folosim grâu comun, fie că avem grâu durum.
Raluca Marian, SC Fitomar SRL, jud. Alba
Am aplicat regulatorul de creștere Medax® Top într-o proporție de 10% față de suprafața pe care am cultivat-o cu cereale păioase. Aplicând regulatorul de creștere Medax® Top, am observat o înrădăcinare mult mai puternică, ceea ce a dus la o absorbție mult mai bună a îngrășămintelor și a apei.
Cristian Ivan, SC GUT SRL, jud. Călărași
Regulatorul de creștere pe care l-am aplicat este Medax® Top, în doză de 1 litru. Rezultatele, după cum se poate vedea, sunt foarte bune. Aseară au căzut 60 de litri de apă pe metru pătrat, plus furtună și vijelie. Rezultatul este foarte bun, plantele au rezistat excelent.
Patriciu Feer, SC Pietro Prodcom SRL, jud. Bihor
Medax® Top l-am folosit ca regulator de creștere. A fost aplicat odată cu tratamentul 1, până la al doilea internod, deși intervalul permite aplicarea chiar și până la ultimul internod. Am fost foarte mulțumit. Grâul a avut o stagnare a paiului foarte bună, concentrând foarte mult pe spic.