Revysol® - substanța cu cel mai bun efect curativ împotriva bolilor la culturile de grâu și orz
22.04.2020
Importanța culturilor de grâu și orz în România necesită mereu protecția adecvată
Grâul și orzul sunt două dintre cele mai importante plante cultivate în România, cu suprafețe ce depășesc 2,5 milioane hectare în fiecare an. Boabele de grâu sunt utilizate îndeosebi pentru producerea făinii, fabricarea pastelor făinoase, precum și ca materie primă pentru produse industriale foarte diferite (amidon, gluten, alcool etilic, bioetanol utilizat drept carburant). Și orzul are întrebuințări multiple: în alimentația omului, în furajarea animalelor, dar și în industrie.
Culturile de grâu și orz sunt foarte importante și din punct de vedere agronomic, deoarece: au avantajul de a fi integral mecanizate, sunt premergătoare foarte bune pentru majoritatea culturilor pentru că părăsesc terenul devreme și permit efectuarea lucrărilor solului încă din vară. Mai mult de atât, având rădăcini fasciculate care se răspândesc în partea superficială a solului, extrag elementele nutritive din straturile mai puțin profunde ale acestuia și se pot introduce în rotații cu leguminoasele pentru boabe și plantele tehnice (floarea-soarelui, rapiță etc.) care-și procură hrana din straturile mai adânci ale pământului.
Combaterea integrată a bolilor la culturile de grâu și orz
Combaterea bolilor este una dintre cele mai importante lucrări de îngrijire pentru culturile de grâu și orz. Conceptul de combatere integrată a bolilor presupune combinarea metodelor ce țin de sămânță (cultivarea de soiuri rezistente la boli), sol (lucrările solului), asolament (rotația culturilor), fertilizare (fertilizare echilibrată), cu cele chimice (aplicarea de fungicide).
Cele mai frecvente boli care apar la aceste culturi de cereale păioase sunt:
- La nivelul frunzelor: făinarea, septorioza (Septoria tritici), rugina brună, rugina galbenă, rugina neagră, pătarea reticulară, arsura frunzelor de orz
- La nivelul spicului: fuzarioza, septorioza (Septoria nodorum)
Aceste boli au perioade diferite de incubare, ce pot fluctua de la 5-6 zile cum este în cazul făinării și până la 10-11 zile cum este în cazul ruginilor și septoriozei. De aici vine și recomandarea de aplicare preventivă a fungicidelor, deoarece la momentul aplicării, chiar dacă nu se văd semnele caracteristice atacului de boli pe frunze, acestea pot fi prezente, iar când se manifestă petele de boală pe frunze, deja nu mai discutăm despre combatere preventivă a bolilor, ci despre combatere curativă. Și este cunoscut de către agronomi faptul că puține sunt substanțele, produsele care acționează bine împotriva bolilor chiar și curativ.
Mai mult de atât, condițiile climatice din primăvară sunt foarte schimbătoare, mai ales în ultimii ani când iernile au fost blânde, am avut parte de alternanțe mari de temperaturi între zi și noapte, iar nopțile reci cu temperaturi negative s-au manifestat pe tot parcursul lunii martie. La rândul lor precipitațiile, sunt foarte imprevizibile și încurcă planurile de tratamente ale multor fermieri.
Vremea imprevizibilă poate da peste cap calculele fermierilor
Să luăm, de exemplu, ferma domnului Popescu care cultivă în fiecare an aproximativ 600 hectare de grâu și orz. În mod normal, dotarea tehnică din fermă îi permite domnului Popescu sa efectueze tratamentul întregii suprafețe de 600 hectare în 5 zile. Dar, din cauza precipitațiilor și a condițiilor climatice nefavorabile, timp de 3 zile nu poate aplica tratamentul, așa că în final, întreaga operațiune durează 8 zile.
Concluzia? Domnul Popescu a dorit sa țină cont de bunele practici agricole aplicând fungicidul preventiv, așa cum este recomandat, fiind modul cel mai eficient de control al bolilor. Însă, din cauza precipitațiilor și a condițiilor climatice nefavorabile, 3 zile a trebuit să aplice fungicidul curativ deoarece, chiar dacă ploile au venit și tratamentul nu s-a mai putut efectua, bolile au continuat să evolueze, iar când domnul Popescu a reluat tratamentul, primele pete erau deja apărute.
Acesta este un exemplu care justifică cu atât mai mult necesitatea ca substanțele fungicide să aibă o eficacitate foarte bună și curativ, deoarece nu de fiecare dată fermierii reușesc să aplice produsele preventiv.
Revysol® - cel mai bun control curativ împotriva bolilor la grâu și orz
BASF a dezvoltat Revysol ®, primul izopropanol-azol din grupa chimică a triazolilor, grupă chimică ce are mult de suferit în urma deciziei Uniunii Europene de a interzice utilizarea multor substanțe active din această grupă. Lansarea Revysol® este cu atât mai importantă, fiind cunoscut faptul că pentru o combatere foarte bună a bolilor pe o perioadă lungă de timp, substanțele active trebuie alternate și trebuie să aibă moduri diferite de acțiune.
Pe lângă controlul excelent al bolilor, Revysol® are și un profil toxicologic favorabil, fiind prietenos cu mediul înconjurător, motiv pentru care substanța a fost aprobată în Europa mai devreme decât era preconizat.
Un alt avantaj pe care doresc să îl detaliez mai pe larg, este controlul foarte bun al bolilor în situații de combatere curativă, Revysol® excelând la acest capitol care devine din ce în ce mai important în contextul condițiilor climatice foarte schimbătoare. Dar cum este acest lucru posibil?
Datorită formulării absolut revoluționare, Revysol® este absorbit de către frunze aproape complet într-o oră de la aplicare, pe când alți triazoli au nevoie chiar și de 24 ore pentru a ajunge în plante. Așadar, Revysol® ajunge în plante de 24 ori mai repede decât alte substanțe. Odată ajunsă în plante, substanța activă Revysol® are o concentrație atât de mare încât domină agenții patogeni, care nu rezistă și sunt combătuți excelent chiar și în condiții curative. În plus, Revysol® protejează plantele pentru o perioadă lungă de timp, uneori chiar și de 5 săptămâni, datorită depozitelor de substanță activă care sunt accesate constant și sistematic pentru controlul bolilor.
În 2021, BASF va lansa fungicide pentru cereale ce conțin noul triazol revoluționar Revysol®.
Articol scris de: Silviu Roșca, Crop Manager BASF Agricultural Solutions România