România a obținut cea mai bună producție de grâu din ultimii 10 ani
23.08.2016
Randamentul a depășit pragul de 4 tone la hectar, cu 7% mai mult ca anul trecut
În 2016, fermierii din România au recoltat 8,413 milioane de tone de grâu. Este cea mai bună recoltă din ultimii 10 ani, cu o producție de peste patru tone la hectar. Și cultura de rapiță a avut parte de rezultate excelente . S-au obținut 1,266 milioane de tone, de pe 455.388 de hectare. Producția de floarea soarelui se estimează că va fi de aproximativ 1,7 milioane de tone, în ciuda secetei.
”Culturile recoltate până acum nu au fost afectate de secetă. Dacă ne luăm după ce zic fermierii, în primăvară chiar a fost un aport prea mare de ploi în sudul țării”, spune ministrul agriculturii, care a dat și cifrele exacte. ”Anul acesta s-au cultivat 2,075 milioane de hectare cu grâu și secară. S-a obținut o producție medie de 4,054 tone la hectar, deci 8,41 de milioane de tone de grâu, față de 7,85 milioane de tone obținute anul trecut”, a declarat șeful MADR, citat de north_east Capital .
Până acum, în ultimii 10 ani, cea mai bună recoltă de grâu s-a obținut în 2011. Producția medie a fost atunci de 3,84 tone la hectar. Cifrele sunt destul de bune și pentru cultura de floarea soarelui. Tehnologiile noi aplicate, fertilizările sau tratamentele cu erbicide sau fungicide pentru floarea soarelui și-au spus cuvântul, în ciuda secetei. ”La floarea soarelui se estimează o producție de 1,74 milioane de tone. Porumbul și floarea soarelui sunt cele mai afectate culturi de secetă. La floare s-a mai ajuns la maturitate, dar la porumb e o mare problemă. Am fost în Ardeal. Porumbul arăta foarte bine. A plouat și mai mult acolo, dar în sud, Dobrogea și nordul Moldovei seceta a afectat puternic culturile. Datele noastre arată că 350.000 de hectare sunt calamitate între 30% și 70%” a mai declarat ministrul Irimescu.
Chiar dacă seceta îi pune pe jar pe fermieri, recolta estimată de floarea soarelui din 2016 nu este semnificativ diminuată față de anul trecut, când s-au recoltat 1,75 milioane de tone. Aceasta, în condițiile în care România a fost pe primul loc în Uniunea Europeană la producția și suprafața pe care s-a cultivat floarea soarelui.
Producții-record la cereale pentru România și Bulgaria
Ministerul Agriculturii a publicat și datele pentru celelalte culturi recoltate. Astfel, până la ora actuală au fost recoltate peste 1,33 milioane de tone de orz, 314.000 de tone de ovăz, 308.000 de tone de triticale, peste 288.000 de tone de orzoaică de toamnă și 334.000 de tone de orzoaică de primăvară și 107.000 de tone de mazăre.
Și vecinii de mai jos de Dunăre au obținut randamente mari la hectar pentru culturile de iarnă. Potrivit prognozei Comisiei Europene, Bulgaria și România devin o forță pe piața grâului, datorită randamentelor mari. Cu toate acestea, autoritățile americane preconizează că UE va pierde în 2016 locul de lider mondial la exportul de grâu, din cauza recoltelor slabe raportate de Franța și Germania. Fermierii francezi au obținut cea mai slabă producție din ultimii 30 de ani.