Care sunt soluțiile BASF pentru cultivatorii de tomate
03.05.2017
Ce produse fitosanitare poți folosi pentru o cultură de tomate de calitate
Compania BASF a dezvoltat una dintre download cele mai bune tehnologii pentru protecția culturilor de tomate . În primele faze de vegetație, este important ca buruienile să fie combătute, pentru ca plantele să beneficieze de toți nutrienții din sol. Pentru aceasta, se pot aplica erbicidele Stomp® Aqua (pentru buruieni monocotile și unele dicotile, produsul se aplică înaintea transplantării), sau Stratos® Ultra (pentru buruieni monocotile anuale și perene, aplicare postemergentă).
Pentru combaterea eficientă a manei, BASF recomandă aplicarea fungicidului Acrobat® MZ 69 WG . Acesta este un fungicid care combină acțiunea sistemic-translaminară cu cea de contact. Dimetomorful din compoziția fungicidului Acrobat® MZ 69 WG acționează în mai multe stadii ale ciclului biologic al patogenilor, inhibând sporularea și germinația sporilor. Astfel, dimetomorful se remarcă prin efectul său preventiv, curativ şi antisporulant, pătrunde rapid în interiorul plantei având acțiune sistemică şi asigură protecția tuturor părților plantei. Cealaltă substanță activă, mancozeb, completează acțiunea produsului manifestând o activitate de contact prin formarea unei bariere de protecţie.
Produsul Acrobat® MZ 69 WG se aplică la cultura de tomate în doza omologată de 2 kg/ha. Fereastra de aplicare este flexibilă, de la apariția primei frunze, până la coacere (stadiile BBCH 11-89). Se pot efectua 1-3 tratamente pentru combaterea manei pe sezon la un interval de 7-14 zile.
Legumicultorii care doresc o soluţie complexă care să protejeze cultura de tomate împotriva atacului mai multor agenţi patogeni pot folosi fungicidul Cabrio® Top , de la BASF. Acesta conține două substanțe active, 5% piraclostrobin + 55% metiram și poate combate simultan mai multe boli la tomate, precum: mana, făinarea, pătarea albă, pătarea cafenie sau alternarioza. De altfel, este un produs care combină spectrul extrem de larg şi durata lungă de combatere a bolilor.
Cabrio® Top, fungicid sistemic, cu proprietăți de contact, poate distruge sporii în doar șase minute, totodată împiedicând germinarea eventualilor spori rămai în viață. Totodată, produsul crează un depozit la suprafața frunzei, care este redistribuit odată cu reumezirea vegetației, asigurând astfel o protecție uniformă și de lungă durată.
Este important de precizat faptul că produsul Cabrio® Top este rezistent la spălare. Protecția este asigurată în cel mai scurt timp, o oră de la aplicarea tratamentului. De asemenea, Cabrio® Top beneficiază de tehnologia AgCelence®, având astfel puternice efecte fiziologice asupra plantelor (plante mai verzi, fotosinteză îmbunătăţită). La cultura de tomate, produsul se aplică în doza de 1,5 – 2 kg/ha, Se recomandă aplicarea produsului după ce fructele au început să se formeze.
Putregaiul cenușiu la tomate poate fi combătut cu succes folosind fungicidul Signum® . Cu 26,7% boscalid și 6,7% piraclostrobin, produsul are moduri complementare de acțiune Fungicidul Signum® are o mișcare dublă în plantă: acropetală – sistemic locală și translaminară, împiedicând germinația, dar și sporularea.
Mai mult, folosind Signum® puteți beneficia de un spor semnificativ de recoltă, precum și de creșterea calității tomatelor, datorită efectelor fiziologice AgCelence®. Veţi obţine tomate mai ferme, cu durată de păstrare mai lungă. Pentru această cultură puteți aplica maximum 3 tratamente, respectând un interval de pauză de 7 zile între ele. Fereastra de aplicare este de la apariția inflorescenței până la apariția a 30% din culoarea tipică de coacere a roșiilor (stadiile BBCH 50-85). Signum® se aplică în doza omologată de 1,5 kg/ha.
Pentru combaterea dăunătorilor precum omida fructelor (Helicoverpa armigera) , molia minieră la tomate (Tuta absoluta) , BASF recomandă aplicarea insecticidului Alverde®. Acesta se poate folosi atât la tomatele de câmp, cât și la culturile de tomate din sere și solarii. Alverde® se aplică la cultura de tomate în doza de 1 l/ha. Tratamentul se aplică la eclozarea primelor larve.
Rezultatele obținute pot varia in funcție de condițiile meteorologice, temperatura la care sunt aplicate tratamentele de protecție a plantelor si utilajele de aplicare a acestor tratamente.