Importanța tăierilor la vița de vie și combaterea bolilor lemnului printr-un sistem inovator
14.12.2020
VIDEO: Descoperă un nou sistem pentru prevenirea bolilor lemnului la vița de vie
Ne aflăm în perioada în care viticultorii își planifică lucrările de tăiere a viței de vie. Acestea sunt lucrări esențiale, premise ale modului în care se vor dezvolta lăstarii, dar și ale cantității și calității recoltei din sezonul următor. Neefectuarea tăierilor la timpul potrivit va duce la o creștere dezechilibrată a viței de vie. Resursele plantei vor fi direcționate spre frunze și tulpini, în dauna formării strugurilor. Puținii struguri care se vor forma vor fi mici, cu puțin zahăr.
O tăiere efectuată corect dă viței de vie o formă mai simplu de îngrijit, care se poate preta la mai multe tipuri de lucrări mecanizate. De asemenea, pe lângă obținerea unei producții superioare, butucul se va dezvolta mai bine, devenind mai rezistent în fața factorilor de stres sau agenților de dăunare.
Un astfel de factor îl reprezintă bolile lemnului, care se pot instala prin rănile rezultate în urma tăierilor. De altfel, în Europa, bolile lemnului au devenit o problemă majoră pentru viticultori. Principalele boli ale lemnului la vița de vie sunt:
- Eutipoza viței de vie (Eutypa lata)
- Phaeomoniella chlamydospora
- Apoplexia viței de vie (Phaeoacremonium aleophilum)
- Înnegrirea și moartea brațelor (Botryosphaeria dothidea)
Pentru a oferi viticultorilor mai multe instrumente eficiente de protecție a plantelor s-au făcut cercetări minuțioase în scopul de a găsi soluții de prevenire a acestui tip de boli ce duc la debilitarea viței de vie.
Viile Budureasca și BASF Agricultural Solutions România au fost gazdele unui eveniment de interes pentru viticultori, unde s-au prezentat o serie de noutăți. Pe lângă cele mai moderne tehnologii de protecție a viței de vie și noutățile așteptate de domeniul viti-vinicol în 2021, gazdele de la Viile Budureasca au avut amabilitatea de a oferi celor prezenți un training interesant cu privire la sistemul de tăiere a viei.
Directorul tehnic al societății Viile Budureasca, domnul Nelu Cojocaru, a fost cel care a efectuat demonstrația, prezentând noi tendințe de tăiere la vița de vie. Este vorba despre un nou sistem modern de tăiere la vița de vie. Completat de aplicarea unui produs de protecție de la BASF, pe bază de boscalid și piraclostrobin, acest sistem oferă premisele unei recolte de calitate superioară în sezonul următor.
De asemenea, pe rănile de tăiere, în viitor, se va putea interveni cu un fungicid de la BASF, care conține boscalid și piraclostrobin, ce se aplică cu un sistem special de stropire, pentru a garanta o precizie optimă. Detalii despre acest sistem de aplicare puteți vedea în video-ul de mai sus.
Vom reveni cu mai multe informații pe acest subiect.