VIDEO Cum poți obține peste 5.000 de kilograme de rapiță la hectar folosind tehnologia BASF
27.06.2016
Vezi rezultatele excepționale obținute de fermierii din Oltenia folosind tratamentele BASF pentru rapiță, chiar și în condiții meteo nefavorabile
Unii dintre cei mai mari fermieri din Oltenia folosesc tehnologia BASF pentru protecția culturilor de rapiță. Fermierii au pariat pe produsele inovatoare BASF în condițiile în care anul acesta s-a arătat extrem de dificil din punct de vedere meteorologic. În Oltenia, fenomenele meteo extreme au făcut ravagii în majoritatea culturilor. La asta se adaugă ploile abundente și temperaturile foarte ridicate, care au crescut presiunea de boli aproape de nivelul maxim.
În aceste condiții se impune folosirea unor tratamente capabile să protejeze plantele de rapiță chiar și în cele mai grele condiții. Fermierii cu care am stat de vorbă s-au convins deja de rezultatele excepționale ale produselor BASF pentru protecția rapiței și nu doar că vor continua să le folosească, dar vor extinde de la anul suprafețele pe care aplică tratamentele recomandate de BASF.
”Stăm bine cu presiunea de boli. E foarte mare. Noroc cu Pictor®…”
Adrian Niculae, administratorul SC NICO ADI SRL, cultivă 230 de hectare de rapiță în județul Teleorman. Nici el n-a fost ocolit de vremea rea. ”Cu presiunea de boli stăm bine, e foarte mare. Avem de toate”, spune râzând domnul Niculae. ”Sperăm să le ținem sub control ca și până acum și să avem o producție bună. Cea mai mare problemă a fost grindina, care a căzut undeva pe 19 aprilie. A provocat daune între 20% și 80%. Fenomenal e că după grindină, rapița a început să înflorească din nou”, mai spune fermierul.
”Înainte de grindină am aplicat Fungicidul Pictor® de la BASF, în doză de 0,5 litri la hectar. Rezultatele tratamentului se văd în tulpinile verzi ale plantei, eliminând și stopând bolile din cultura de rapiță. Tratamentul cu Pictor® a ajutat clar în urma grindinei. Planta are și acum tulpina verde, este un produs foarte bun. De ce am ales produsul Pictor®? Sincer, a fost la sfatul reprezentantului BASF, Liviu Dincă. Mi-a garantat că nu mă va dezamăgi și, într-adevăr, nu m-a dezamăgit. Dar nu numai Pictor®, ci și alte tratamente BASF pentru culturi”, spune Adrian Niculae.
Diferență clară între rapița tratată cu Pictor® și cea netratată
Liviu Dincă, reprezentantul BASF, este unul dintre cei care îi ajută întotdeauna pe fermieri cu sfaturi utile și specifice pentru protecția culturilor lor. Exemplul cel mai bun prin care se pot vedea rezultatele aplicării Pictor® l-a găsit chiar la marginea lanului de rapiță al lui Adrian Niculae, într-o mică porțiune pe care nu a fost aplicat fungicidul Pictor®. ”După grindină, se poate observa atât neînflorirea, cât și un focar de infecție apărut în urma pătrunderii agentului patogen prin leziunile provocate de grindină. Dacă desfacem tulpina, vom avea o surpriză. Este oful cel mai mare la rapiță și floarea soarelui, anume sclerotinia. Se poate vedea clar diferența între plantele de rapiță protejate cu Pictor® și cele neprotejate, atacate imediat de Sclerotinia”, spune Liviu Dincă.
Câteva zeci de kilometri de Ciuperceni l-am găsit pe Claudiu Vezeanu, managerul SC VEZ AGRO SRL. Claudiu cultivă 300 de hectare de rapiță, pe raza comunei Radomirești. Și aici au fost probleme mari în ceea ce privește bolile. Din fericire, folosind tehnologa recomandată de specialiștii BASF, a reușit nu doar să le țină sub control, dar să și obțină, în condiții meteorologice cât se poate de dificile, o producție excepțională, de aproximativ 5.200 kg de rapiță la hectar. ”Am folosit și Pictor® și alte produse. Față de produsele concurente, tratamentul cu Pictor® mi-a adus un spor de recoltă de peste 600 de kilograme la hectar. Sunt foarte mulțumit, spune Claudiu.
”Folosind Pictor® la rapiță, am obținut o recoltă de 5.200 kg/ha”
”De la BASF am folosit două produse, Caramba® Turbo, aplicat în toamnă și primăvară și fungicidul Pictor® pentru al doilea tratament în primăvară. A fost un an foarte dificil din cauza precipitațiilor foarte abundente, dar în același timp, produsele BASF pe care le-am folosit 100% la această cultură de rapiță au făcut față cu brio bolilor.
Am ales Caramba® Turbo datorită eficacității de care a dat dovadă în atâția ani de când cultivăm rapiță. Referitor la fungicidul Pictor®, am făcut un experiment. În această solă, din 60 de hectare am ales Pictor® pentru a trata 30 de hectare, iar pe cealaltă jumate am aplicat un alt produs. Ceea ce vreau să menționez e că pe parcursul vegetației s-a observat clar diferența între Pictor® și celălalt produs. Partea tratată cu fungicidul Pictor® pentru rapiță a fost mult mai verde decât cea în care am folosit produsul concurent”, spune domnul Vezeanu.
”S-a văzut clar diferența între Pictor® și alte produse concurente”
”Sfatul meu pentru fermierii care cultivă rapiță este să încerce, daca nu pe toată suprafața, atunci pe o mica suprafață produsele BASF, în special fungicid Pictor® sau Caramba® Turbo, care e deja renumit. Apoi, fiecare poate să tragă concluziile. În cazul nostru, mai ales îin acest an foarte dificil din cauza bolilor, cu o presiune fenomenală, produsul s-a comportat exemplar, spune Claudiu Vezeanu.
Și Floarea Țăpurică, unul dintre cei mai experimentați fermieri din Teleorman, este mulțumită de rezultatele fungicidului Pictor® pe care l-a folosit la tratamentul celor 200 de hectare de rapiță pe care le cultivă. ”Am folosit fungicidul Pictor® și la cultura de rapiță, care în prezent arată foarte bine, menține planta verde și o protejează foarte bine împotriva Sclerotinia. Astfel, boabele au mai mult timp să se împlinească și să dea un spor de producție mult mai mare față de cele care nu sunt tratate cu Pictor®”, spune doamna Țăpurică, administratorul fermei SC IANCOM SRL, din comuna Nicolae Bălcescu.
La momentul de față, cei de la Iancom se află în plină campanie de recoltare a rapiței. ”Din cum se prezintă lucrurile până acum, estimez o producție clar peste 4.000 de kilograme de rapiță la hectar. Sunt foarte mulțumită”, spune doamna Țăpurică.