Volbura: Cum recunoști și cum elimini această buruiană
20.02.2018
Deși are un aspect plăcut, volbura este o buruiană care sufocă rapid plantele din jurul ei. Află cum poți scăpa de ea
Dacă printre plantele pe care le cultivi și-au făcut peste noapte apariția niște flori frumoase așezate pe niște tulpini agățătoare, ar trebui să îți faci probleme serioase și să iei măsuri imediat. Cel mai probabil, culturile tale sunt invadate de o buruiană foarte invazivă, cunoscută sub numele de volbură.
Ce este volbura și unde se întâlnește
Volbura sau rochița-rândunicii (Convolvulus arvensis) este o plantă erbacee, perenă, cățărătoare sau târâtoare. Volbura este nativă Europei și Asiei, însă mai târziu s-a răspândit și în America de Nord (începând cu secolul al XVIII-lea). Poate fi găsită în orice tipuri de sol, dar planta preferă solurile ușoare (care conțin mai mult nisip și permit o permeabilitate sporită a apei), în special pe cele uscate și calde.
Aspectul volburii și varietăți
Deși florile plantei sunt ușor de recunoscut, o descriere completă a acesteia te poate ajuta să o depistezi în mod eficient și să îți protejezi mai bine culturile.
Rădăcina este pivotantă (pătrunde adânc în sol), în formă de fir. Rizomul (tulpina subterană) este acoperit de muguri care determină înmulțirea rapidă a plantei.
Tulpina aeriană este ușor de recunoscut deoarece ea fie se târăște pe sol, fie se agață de garduri, araci sau alte plante. Tulpina este subțire și ramificată și poate ajunge la o lungime de 120 cm.
Cotiledoanele sunt lipsite de perișori de suprafață și susținute de pețioli lungi. Asemenea cotiledoanelor, frunzele adevărate sunt lipsite de perișori (glabre), cu pețioli de 1-3 cm. Ele sunt distribuite în spirală, de-a lungul tulpinii și au o lungime de maximum 5 cm.
Forma frunzelor este foarte importantă pentru a determina varietatea de volbură. Astfel, frunzele late înseamnă că planta face parte din varietatea arvensis, iar frunzele înguste definesc varietatea linearifolius.
Florile sunt ușor de recunoscut datorită formei lor de trompetă și a culorii care poate varia de la alb la roz. Exteriorul prezintă cinci striații de culoarea roz închis. Diametrul florii este de maximum 3 cm.
Pentru mai multe informații despre volbură și alte buruieni poți consulta și ghidul nostru .
De ce este dăunătoare volbura
Deși florile produse de ea au o frumusețe deosebită, volbura are un ritm accelerat de creștere și poate sufoca plantele cultivate. Din această cauză, ea este considerată o buruiană foarte periculoasă. Înmulțirea ei rapidă (o singură plantă poate produce și 500 de semințe) și tendința ei de a concura cu alte plante pentru lumină, apă și substanțe nutritive duc la scăderea biodiversității.
Ce culturi afectează volbura
Volbura este una dintre cele mai periculoase buruieni pentru agricultura din zonele de climă temperată. Nu afectează doar câmpurile cultivate, ci și livezile, vița de vie sau grădinile.
Infestările cu volbură pot distruge producția unei culturi de cereale cu 20-50%, iar culturile de legume pot fi reduse cu 50-80%. Pagubele se reflectă și în costurile suplimentare necesare îndepărtării buruienii, dar și în scăderea costului de vânzare al terenului.
Când este întâlnită volbura
Volbura înflorește din luna mai până în septembrie. Din nefericire, ea doar atunci devine vizibilă, în acel moment cultura fiind deja afectată. Seceta sau înghețul pot ucide planta la suprafață, dar semințele ei puternice pot persista în adâncul solului până la 50 de ani, așteptând condițiile prielnice pentru a răsări din nou.
Cum se combate volbura
Deși volbura este o buruiană persistentă, erbicidele s-au dovedit eficiente împotriva ei. Neaplicate corespunzător, aceste substanțe pot fi dăunătoare pentru plantele pe care încerci să le crești. Este foarte important să alegi substanța potrivită pentru tipul tău de cultură.
Erbicide folosite pentru combaterea volburii
Aceste erbicide se aplică postemergent, conform dozei omologate și a indicațiilor de pe etichetă:
- Acidul 2,4 D este unul dintre cele mai vechi erbicide din lume. Se găsește de obicei în combinație cu o altă substanță activă, dicamba. Deși plantele monocotiledonate (precum grâul și porumbul) pot metaboliza aceste substanțe, în cazul plantelor dicotiledonate (cum sunt majoritatea buruienilor) cele două substanțe produc fitotoxicitate.
- BIATHLON® 4D este un erbicid care combină în mod eficient două substanțe active: tritosulfuron și florasulam. Fiind independent de condițiile meteo, acest produs combate rapid buruienile cu frunză lată, stopându-le creșterea în doar câteva ore după aplicare. Este omologat pentru folosire în culturile de grâu, orz de toamnă, ovăz și triticale.
- CAMBIO® este un erbicid bazat pe două substanțe active puternice: bentazon și dicamba. După aplicare, durează aproximativ 4-5 ore până când este absorbit de buruieni. Cambio® este recomandat pentru a combate plantele dicotiledonate din culturile de porumb.
- PULSAR® 40 face parte din grupa imidazolinonelor, având ca substanță de bază imazamoxul. Erbicidul este absorbit de către buruieni atât prin frunze cât și prin rădăcină, dar reușește și să prevină apariția noilor valuri de buruieni datorită activității sale reziduale de la nivelul solului. Produsul poate fi folosit în culturi de floarea-soarelui, orez și soia.
- PULSAR® PLUS este tot un erbicid pe bază de imazamox, creat special pentru cultura de floarea-soarelui Clearfield® Plus.
Așadar, reține că volbura este o buruiană care poate sufoca rapid plantele din jurul ei și scurta viața recoltelor tale. Trebuie să acționezi imediat după ce o depistezi, folosind erbicidul potrivit pentru cultura ta.