VOX POP: Fermierii români nu accesează fonduri europene de frica birocrației
24.02.2016
Am stat de vorbă cu mai mulți fermieri despre starea agriculturii românești și posibilitatea de a folosi bani europeni
Fondurile europene sunt bune, sunt binevenite, dar e greu să le accesezi. Asta gândesc cei mai mulți fermieri cu care am stat de vorbă la evenimentele organizate de BASF la începutul anului. Indiferent de zona din care provin, majoritatea fermierilor spun că fondurile SAPARD au fost cel mai ușor de accesat. Spre deosebire de acestea, procedurile pentru accesarea fondurilor europene din ultimii ani s-au complicat foarte mult, iar timpul scurs de la depunerea primelor documentații a crescut foarte mult.
Ce ar trebui să facem ca să ajungem la nivelul agriculturii din Occident?
Constantin Scarlat este unul dintre fermierii care activează în Iași. E convins că marea problemă o constituie fermele mici. ”Eu cred că noi avem ferme care sunt mult peste cele din Europa de Vest. Ce ne trage în jos cred că sunt micii fermieri care nu aplică o tehnologie adecvată. În schimb, fermele specializate cred că obțin producții mai mari ca în Europa”, spune Scarlat. Și Ioana Condruț e destul de optimistă, chiar dacă nu mai speră că asta se va întâmpla prea curând: ”Dacă nu noi, care avem o vârstă, cel puțin copiii noștri vor ajunge la nivelul asta”.
”Trebuie să formați tehnicieni agricoli”
Alți fermieri dau vina pe legislație, politică și climă. ”Lucrurile sunt complicate. Legislația europeană și cea națională nu sunt corelate”, e de părere Gheorghe Sburlan. Îi dau dreptate și alții. ”Noi am vrea! În schimb problema vine de sus, de la subvenții”, spune domnul Titu, inginer agronom la o fermă din Cârcea.
Transilvănenii se confruntă și cu alte dificultăți: ”Noi suntem puțin defavorizați. Și din cauza climei și a distanței până la port. Mai ales cei din vestul țării sunt defavorizați, pentru că sunt departe toate porturile și se taxează mult până acolo”, spune Peter Balogh. Străinii, în schimb, văd altfel lucrurile. ”Ar trebui să formați tehnicieni agricoli. Inginerii agricoli și tinerii fermieri care au nevoie de tehnologie ar trebui să fie mai bine școliți. Și, bineînțeles, e nevoie de ajutorul unui sistem de irigații ca să puteți depăși nivelul de randament din Europa”, e sfatul lui Jean Batis, consultant francez în agricultură, stabilit de 15 ani în România.
Ați folosit fonduri europene? Le-ați mai accesa din nou?
Nu am ratat ocazia de a-i întreba pe interlocutorii noștri despre fondurile europene. Majoritatea au avut de-a face cu ele. Din păcate, cei mai mulți fug acum de banii europeni, din cauza dificultăților procesului de finanțare. ”Am folosit SAPARD, pe vremea când se dădeau aceste fonduri. Acum ne lovim de o problemă destul de ciudată. Suntem nevoiți să facem parte dintr-o cooperativă. Suntem depunctați că nu livrăm producția la firme specializate, dar în același timp noi suntem obligați să livrăm producția printr-o cooperativă. Și atunci nu prea mai avem cum să accesăm fondurile europene pe agricultură. Undeva trebuie lucrat, pentru că unele chestii se bat cap în cap”, spune doamna Condruț despre situația cu care se confruntă în Brăila.
Și Constantin Scarlat a folosit fonduri europene, de două ori. ”În 2006 am avut un proiect cam de 200.000 de euro. A fost foarte ușor finanțat. Probleme mai mari au fost pe noul program, în 2008, când nu am trecut pentru că depusesem un dosar. Am rezolvat până la urmă un an mai târziu. Acum nu prea intenționez să mai accesez fonduri europene, pentru că birocrația e foarte mare. Dacă am nevoie de un utilaj, trebuie să mă gândesc cu doi ani înainte, ca să pot intra în posesia lui. Mai bine fac un leasing, îl plătesc la timp și îl iau fără probleme”, se plânge și fermierul din Iași. Îi dă dreptate și domnul Enache, fermier în Argeș: ”Până când lucrurile nu se clarifică puțin, nu mai accesez fonduri europene. Am accesat un program SAPARD, de două ori FADR-ul și de la program la program a fost mai dificil”.
”Mai bine fac un leasing și iau utilajele la timp”
Banii de care are nevoie un fermier sunt o alta problemă invocată. ”E foarte greu. Pentru a accesa fonduri, mai ales pentru livezi, îți trebuie bani foarte mulți. Poate vreun tânăr de 30-35 de ani, cu câteva zeci de milioane de euro ar putea să le acceseze”, comentează ușor ironic situația și Gheorghe Sburlan, managerul unei ferme din Seimeni. Alți fermieri se tem să nu fie nevoiți să returneze sumele finanțate din cauza unei erori administrative, poate chiar minoră. „În 2006 am achiziționat utilaje noi, tractoare, remorci erbicidator, prin fonduri europene. A fost un start foarte bun pentru fermă”, spune clujeanul Peter Balogh. ”Acum m-am mai interesat și în anii ulteriori. E greu, tot mai greu și parcă îmi e frică să mai încerc, mai ales că se aude că unii trebuie acum să dea banii înapoi”, completează fermierul din Salonta.