Fungicidele BASF pentru vița de vie – rezultatele obținute în 2018
22.03.2019
Vezi experiența viticultorilor profesioniști. Ce tehnici și produse folosesc pentru a preveni bolile viței de vie
Programele de protecție a viței de vie trebuie să fie minuțios analizate. Este nevoie să se țină cont de cspecificul zonei geografice, de fcondițiile climatice care determină presiunea agenților patogeni, dar și de rezultatele vizibile obținute în câmp, în sezonul anterior. De aceea, pentru a evita producerea infecțiilor în plantație, se impune folosirea unor produse cu eficacitate ridicată, capabile să asigure nu doar o prevenire și combatere a bolilor pe termen lung, dar să fie totodată instrumente de încredere în managementul rezistenței și de ce nu, al activității în fermă, în general.
Colegii noștri au stat de vorbă cu viticultori cu experiență, din toată țara, pentru a vedea care sunt problemele cu care s-au confruntat în 2018, ce provocări le-au dat cele mai mari bătăi de cap și ce beneficii le-au adus produsele integrate în schemele de tratament.
În zona de sud a țării, există dovezi care atestă practicarea viticulturii încă din secolul VIII îHr. Specialiștii spun că aici găsim condiții foarte favorabile cultivării viței de vie, de la așezarea geografică, până la climă și compoziția solului. Am stat de vorbă cu Justin Urucu, directorul tehnic al Vinarte SA, despre provocările specifice acestei zone. ”Noi avem trei puncte de lucru, la Mehedinți, Sâmburești și Dealu Mare. Cultivăm în cele trei locații o suprafață de 350 de hectare plantate cu viță de vie pe rod. Luna iulie a fost foarte ploioasă. A fost total diferit de ceea ce eram obișnuiți. Asta ne-a pus probleme, deoarece perioadele de avertizare au fost destul de dese și am avut timpi de reacție destul de mici pentru a interveni cu tratamentele potrivite”, spune domnul Urucu.
Ploile și temperaturile variabile le-au dat bătăi de cap viticultorilor
Probleme cu ploile abundente au fost și în cealaltă parte a țării, la Iași, povestește Bogdan Rădeanu, inginer la SC Cotnari SA. ”Compania are aproximativ 180 de hectare de viță de vie. A fost un an cu multe excepții de la reguli, cu foarte multe precipitații. În lunile iunie și iulie am avut, cred, 375 de litri căzuți pe metru pătrat - ceea ce este enorm”, spune acesta.
În Transilvania, la Turda, nu ploile, ci temperaturile ridicate au pus probleme. Domnul Alin Orian, inginer al cramei La Salina, descrie condițiile climatice cu care s-a confruntat. ”Ne aflăm într-o podgorie relativ nouă, din Turda. Avem în patrimoniu o suprafață de 42 hectare, cultivate cu 8 soiuri. În luna mai au fost temperaturi foarte ridicate, care au favorizat și plecarea în vegetație a viei. Cultura a fost înaintată cu cel puțin 20 de zile față de un an normal.”
Făinarea poate cauza pierderi imense
Mana, făinarea și putregaiul cenușiu sunt bolile care produc cele mai mari pagube în plantațiile de viță de vie. Fără tratamentele preventive adecvate, pierderile pot ajunge chiar și la 100%. Viticultorii profesioniști nu-și permit asta și iau toate măsurile de prevedere pentru a asigura recolte stabile cantitativ și de calitate – condiție esențială pentru vinuri bune.
Sofia Ispas, cercetător științific principal la SCDVV Pietroasele, jud. Buzău, descrie modul în care vița de vie este afectată de făinare: ”Ciuperca Uncinula necator se dezvoltă în condiții de secetă, iernează în mugurele plantei, acolo unde rezerva biologică este ridicată, evoluează treptat, trece în lăstar, chiar înmugurește cu el și produce pierderi. Echilibrul plantei este afectat, întrucât ciuperca împânzește tot mugurele și lăstarul crud, când are primele 4-5 frunzulițe nedezvoltate. Ulterior, patogenul evoluează treptat, afectând în special strugurele. Evoluția sa se poate suprapune cu evoluția putregaiului cenușiu. Pierderile pot fi imense”, explică Sofia Ispas.
Soluții folosite de viticultori pentru combaterea făinării
Făinarea este o amenințare deosebită în special în podgoria Dealu Mare. Pentru cei de la Viile Budureasca, protejarea întregii suprafețe viticole a fost însă o sarcină ușoară, grație produselor inovatoare. ”Dintre produsele BASF, pentru combaterea făinării am folosit Vivando® pe întreaga suprafață, pentru 275 de hectare, în doza de 0,2 litri/ha, imediat după înflorit. Am ales produse de ultimă generație, care ne-au asigurat un control total asupra făinării. Pot spune că, la ora actuală, nu avem boabe cu făinare în întreaga plantație viticolă”, spune Nelu Cojocaru, directorul tehnic al cramei Budureasca.
Presiunea mare de făinare în podgoria Dealu Mare o poate confirma și Justin Urucu, directorul tehnic Vinarte SA: ”Presiunea a fost pe făinare în plantațiile din Dealu Mare, dar ne-am luat măsuri preventive. Noi folosim preventiv un produs de contact, împotriva făinării, anume fungicidul Kumulus® DF. Îl folosim cu succes de ani de zile. E un produs care nu ne-a dezamăgit. Îl folosim în fiecare an, drept una dintre componentele de bază ale fiecărui tratament. Pot spune că fungicidul Kumulus® DF este unul dintre produsele care ne-au asigurat liniștea.
În anumite perioade critice am utilizat și Vivando®, ca produs alternativ. L-am utilizat chiar din anul în care a fost lansat în România și am observat imediat că este un produs care acționează așa cum trebuie, mai ales în Dealu Mare, unde se știe foarte clar că presiunea de făinare este mult mai mare decât în celelalte zone. Este foarte indicat să folosim produse în alternanță, tocmai de aceea, căutăm an de an noi produse pe care le putem folosi.”, spune Justin Urucu.
În cazul lui Vivando®, având o substanță chimică, metrafenona, din clasa benzofenonelor, avem de-a face cu o acțiune sub formă de vapori, asigurând o protecție de lungă durată pentru a preveni atacurile de făinare.
Sercadis®: flexibil pentru nevoile viticultorilor și eficient în combaterea făinării
Kumulus® DF și Vivando® nu sunt singurele produse din portofoliul BASF adresate combaterii făinării. Recent, compania BASF a lansat Sercadis® , un fungicid inovator, care are o eficacitate deosebită împotriva făinării. Sercadis acționează împiedicând creșterea tubului germinativ al patogenului, implicit sporularea, asigurând astfel o protecție îndelungată a viței de vie.
Sercadis® conține substanța activă inovatoare fluxapiroxad, având un mod unic de acțiune și o structură moleculară optimizată. Fluxapiroxad face parte din grupa SDHI, inhibitori ai enzimei succinat dehidrogenază. Substanța activă blochează producerea de energie a agentului patogen, mai specific, întrerupe funcționarea normală a enzimei succinat dehidrogenază, întrerupând lanțul respirației mitocondriale. Ca urmare, agentul patogen este distrus.
Substanța activă inovatoare fluxapiroxad reușește să acționeze rapid și eficient, într-un mod unic. Molecula de fluxapiroxad poate lua diferite conformații, lipofile sau hidrofile, fiind astfel mobilă în ambele medii. Se adaptează foarte repede și trece de toate barierele membranare, pentru a ajunge la enzima țintă, succinat dehidrogenază. Datorită puternicei sale acțiuni, fluxapiroxad are o eficacitate ridicată și o acțiune de lungă durată.
Ce spun fermierii despre rezultatele Sercadis®
După aplicarea fungicidului Sercadis®, moleculele se fixează puternic pe stratul ceros al frunzelor, datorită proprietăților lipofile, iar apoi încep să se unească. Rezultă formarea unor cristale care aderă ferm la stratul ceros. Acest fapt explică performanța foarte bună a produsului Sercadis® în condiții de umiditate. Roua sau precipitațiile mobilizează o parte din substanța activă din depozitele create și activează redistribuirea intensă pe suprafața frunzei, asigurând protecția continuă a plantei pentru o perioadă lungă de timp.
Produsul Sercadis® a fost folosit cu succes și în crama La Salina. ”Fiind un produs nou pe piață și, mai mult, având acțiune translaminară, am încercat și fungicidul Sercadis®. M-a determinat să-l folosesc și noul său mod de acțiune. Sunt mulțumit, nu avem nicio pată de făinare pe niciun bob de strugure, nu este nicio problemă”, arată Alin Orian. Rezultate excelente a obținut și Nelu Cojocaru: ”Am aplicat Sercadis® anul acesta pe lotul experimental, pe o suprafață de 2 hectare, la soiul Pinot Gris. Rezultatele sunt foarte bune. Nu avem atacuri, nu avem nici urme de făinare în întreg lotul experimental”, povestește directorul tehnic al cramei Budureasca.
Mana viței de vie ocupă un loc fruntaș în topul bolilor de care se tem viticultorii
Mana viței de este o boală foarte periculoasă la , din cauza răspândirii și a pagubelor pe care le poate produce în cultură. ”Plasmopara viticola iernează de obicei sub frunză. Din cauza infecțiilor primare care se produc în luna mai, conidioforii trec prin explozie pe primele frunze ale plantei, infectează planta de la sol către vârful de creștere al lăstarului, iar atunci când mana viței de vie găsește condiții optime, apar succesiuni de infecții secundare. Acestea pot infecta permanent planta, în condițiile în care, bineînțeles, nu se aplică tratamentele preventive”, explică Sofia Ispas, cercetător SCDVV Pietroasele.
Cum procedează viticultorii de top în lupta contra manei la vița de vie? Simplu: iau măsuri preventive, aplicând produse de încredere.
Uneori, însă, vremea poate agrava lucrurile, așa cum s-a întâmplat anul trecut în jud. Cluj. ”În prima fază de vegetație, mana nu ne-a pus probleme. Dar după lunile mai și iunie am început să avem probleme. Am utilizat însă Acrobat® 69 MZ , Forum® Gold și Cabrio® Top, pentru combaterea manei. Având ploi foarte multe în luna mai, am aplicat fungicidul Acrobat® 69 MZ chiar înainte de înflorit, pentru a beneficia de o protecție mai mare în perioada înfloritului viței de vie. Ulterior, înainte de compactarea ciorchinilor am folosit fungicidul Forum® Gold”, povestește Alin Orian.
Cum acționează fungicidul Forum® Gold împotriva manei
Carmen Stoica, reprezentantul de vânzări culturi horticole BASF pentru zona de est a țării, descrie performanțele modului de acțiune al fungicidului Forum® Gold . ”Vorbim în acest caz de o combinație de două substanțe active: una sistemică – dimetomorf și o substanță de contact – ditianon. Este o combinație care acționează penetrând în interiorul cuticulei.
Substanța activă dimetomorf acționează în mai multe etape ale dezvoltării agentului patogen din ordinul Peronosporales. Forum® Gold poate fi aplicat atât preventiv, cât și curativ, în primele 36 de ore de la instalarea infecției. Poate răspunde foarte bine la atacul patogenului Plasmopara viticola. De asemeni, poate fi antisporulant. Poate fi aplicat de la apariția celei de-a 5-a frunze pe lăstar, până în apropierea momentului de pârgă.”
Și cei de la cramele Budureasca au integrat și utilizează cu succes Forum® Gold în scopul combaterii manei. ”Primele tratamente la mana viței de vie le dăm cu un produs de contact, iar înainte și după înflorit aplicăm produse sistemice, precum Cabrio® Top și Forum® Gold.
Am folosit în faza de creștere a boabelor produsul Forum® Gold, în doza de 1,56 kg/ha. Este un fungicid foarte bun. Are o eficacitate extrem de ridicată, cum era de așteptat. Și-a făcut treaba foarte bine. Totul este sub control, iar noi ne mândrim cu lucrul acesta. Nu am mai înregistrat niciun fel de manifestări ale manei viței de vie, nici pe frunze, nici pe ciorchini. Producția a fost extrem de curată și cu mari șanse de a obține vinuri foarte bune”, mărturisește Nelu Cojocaru, directorul tehnic al cramei Budureasca.
Delan® Pro: tehnologie proactivă și proprietăți unice în combaterea manei
Al doilea produs recent introdus de BASF în portofoliul de fungicide pentru combaterea bolilor viței de vie este Delan® Pro. Georgiana Bebeșelea, marketing crop manager pentru culture hoticole, în cadrul diviziei BASF Agricultural Solutions România, explică beneficiile acestui produs.
”Utilizând Delan® Pro beneficiați de sinergia celor două substanțe active, cu moduri diferite de acțiune. Ditianonul are o puternică acțiune preventivă și efect multi-site, împiedicând apariția rezistenței. De asemenea, este o substanță activă de contact, lipofilă, ce aderă uniform la suprafața frunzei și astfel are rezistență la spălare.
Cealaltă substanță activă este reprezentantă de fosfonații de potasiu. Aceștia se disting printr-un mod de acțiune diferit în plantă. Pe de o parte, e vorba despre combaterea directă a agentului patogen Plasmopara viticola (mana viței de vie). Pe de altă parte, stimulează mecanismele naturale de apărare a plantei. Această substanță activă are o mobilitate deosebită în plantă. Este preluată rapid, transportată acropetal și bazipetal. Astfel, Delan® Pro protejează și noile creșteri împotriva manei”, spune Georgiana Bebeșelea.
Cum pot fi stimulate mecanismele de apărare ale viței de vie
Delan® Pro , prin intermediul fosfonaților de potasiu, ajută planta să lupte împotriva agenților patogeni, declanșând mecanismele naturale de apărare. Odată ce a recunoscut agentul patogen, planta reacționează mult mai rapid și intră în stare de alertă. Genele defensive sunt activate și au loc diferite procese de apărare. Prin urmare, agentul patogen este distrus, sau dezvoltarea sa este blocată”.
”Recomandăm aplicarea preventivă a fungicidului Delan® Pro. În concluzie, putem spune că Delan® Pro este o soluție nouă în combaterea manei și că are o eficacitate dovedită, atât pe frunze, cât și pe ciorchini. Strugurii sănătoși reprezintă o condiție necesară pentru obținerea unui vin de bună calitate. Delan® Pro are o eficacitate foarte bună în combaterea manei și, prin urmare, puteți obține producții de excepție. Delan® Pro nu afectează calitățile organoleptice ale vinului. Astfel, acest fungicid este o soluție care vine în sprijinul viticultorilor, o soluție nouă, dar și o soluție dedicată artei de a face vin”, recomandă specialistul BASF, Georgiana Bebeșelea.
Produsul a fost folosit cu rezultate excelente în lotul experimental organizat în cadrul cramei Budureasca, în podgoria Dealu mare. ”Am aplicat Delan® Pro anul acesta, pe o suprafață de două hectare, în lotul experimental, cu rezultate foarte bune. Are acțiune dublă: și de contact, și sistemică. Îl recomand fără niciun fel de reticență, să fie folosit cu încredere de toți viticultorii”, spune directorul tehnic de la Viile Budureasca SA, Nelu Cojocaru.
De ce apelează viticultorii la Cabrio® Top în perioadele dificile
Un alt produs care merită menționat este Cabrio® Top . Este unul dintre produsele folosite cu încredere de viticultori de top din România, declară directorul tehnic pentru culturi horticole BASF Europa Centrală și de Est, Răzvan Boc. ”Cabrio® Top este o soluție pentru prevenirea și combaterea simultană a mai multor boli, cum ar fi mana, făinarea, escorioza și putregaiul negru.
Produsul Cabrio® Top este compus din două substanțe active, metiram, în proporție de 55% și piraclostrobin, în proporție de 5%. Fungicidul influențează o serie de procese fiziologice, reducând transpirația, stimulând fotosinteza și reducând producția de etilenă. În condiții de stres biotic, cum ar fi atacul de boli sau dăunători, sau stres abiotic, precum seceta, grindina sau înghețurile, planta emite o cantitate mai mare de etilenă. Producția crescută de etilenă conduce la îmbătrânirea prematură, moartea celulară și deteriorarea plantelor.
Fungicidul Cabrio® Top reușește să inhibe producția de etilenă. Scăderea producției acestui fitohormon generează, printre altele, efectul de înverzire a plantelor, precum și creșterea nivelului de clorofilă în frunze. Pentru ca efectele Cabrio® Top să fie puse cel mai bine în valoare, recomandăm aplicarea între înflorit și perioada de creștere a boabelor”, explică Răzvan Boc. Pentru Nelu Cojocaru, de la crama Budureasca, produsul Cabrio® Top este unul de încredere, cu rezultate dovedite. ”Aplicat imediat după înflorit, acesta asigură atât protecția împotriva manei, cât și un efect secundar asupra bolilor de lemn, respectiv a mai multor boli care afectează vița de vie”, spune domnul Cojocaru.
Putregaiul cenușiu – una dintre cele mai înșelătoare boli ale viței de vie
Topul celor mai păgubitoare boli ale vițe de vie e completat de putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea). Așa cum spune și Robert Băicoianu, director de vânzări culturi horticole BASF Agricultural Solutions România, ”putregaiul cenușiu este una dintre cele mai înșelătoare boli cu care se confruntă viticultorii, din cauza faptului că infecția se produce timpuriu, în momentul în care capișoanele florale se detașează, iar prin acele răni, putregaiul poate pătrunde în ciorchine, manifestându-se ulterior, în momentul în care boabele de strugure încep să acumuleze zaharuri.”
”În ceea ce privește combaterea Botrytis cinerea (putregaiul cenușiu al viței de vie), compania BASF are omologat pe piața din România fungicidul Cantus® . Este un produs pe bază de Boscalid, care acționează întrerupând practic lanțul respirației mitocondriale, ceea ce face ca energia necesară dezvoltării celulei patogenului să fie oprită. De asemenea, împiedică sinteza lipidelor și, în acest fel, celula moare. Este un produs deosebit, de ultimă generație.
Îl recomandăm a fi aplicat într-unul dintre cele mai importante stadii de dezvoltare a ciorchinelui, respectiv imediat după înflorit, la compactare sau înainte de intrarea în pârgă. Fungicidul Cantus® nu acționează asupra procesului de maturare a strugurilor, împiedică acțiunea lacazei asupra fermentării mustului, împiedică apariția ochratoxinei A, cauzate de ciupercile din genul Aspergillius și Penicillium, neavând efecte împotriva calităților organoleptice ale vinului”, explică Robert Băicoianu.
Produsul a fost folosit cu succes și de renumita cramă Cotnari, conform inginerului Bogdan Rădeanu. ”Problemele care s-au înregistrat anul acesta și ne-au dat bătăi de cap au fost mai mult cu putregaiul. Au fost condiții foarte favorabile pentru dezvoltarea putregaiului cenușiu. Au fost zile consecutive în care a plouat și am avut 20-40 l/mp, ceea ce a favorizat dezvoltarea ciupercii. Noi am folosit Cantus® la intrarea în pârgă. L-am folosit într-o doză de 1 kg/ha, la 1000 de litri de soluție și am avut rezultate foarte bune. Aceasta este și indicația producătorului, așa am făcut și suntem mulțumiți, în condițiile de anul aesta. Și oenologii sunt mulțumiți când se folosește Cantus®. Nu au probleme absolut deloc în ceea ce privește fermentația”, spune domnul Rădeanu.