Totul despre pălămidă. Particularități, creștere și moduri de eliminare
19.02.2018
Pălămida este una dintre buruienile care afectează serios productivitatea. Află totul despre cele mai bune modalități de a o înlătura
Buruienile concurează cu plantele pentru resursele solului și pot compromite culturile, iar pălămida este una dintre cele mai greu de înlăturat.
Ce este pălămida și de ce este dăunătoare
Pălămida (Cirsium arvense) este o plantă erbacee ce face parte din Fam. Asteraceae. Este o buruiană dicotiledonată perenă, cu rădăcină pivotantă adâncă și drajoni profunzi. Este una dintre cele mai comune buruieni care afectează culturile de câmp , dar și printre cele mai greu de eliminat.
La fel ca și alte buruieni, pălămida este dăunătoare deoarece concurează cu plantele de cultura pentru hrană, lumină și apă. Astfel absoarbe din sol substanțe nutritive precum azot, fosfor sau potasiu, care sunt necesare pentru dezvoltarea plantelor din cultură. Practic, buruienile preiau într-o cantitate mai mare și într-un ritm mai alert nutrienții din sol, astfel încât plantele din cultură sunt private de substanțele necesare dezvoltării.
Foarte bine adaptată la condițiile de climă și sol, pălămida are o creștere accelerată și rădăcini adânci, astfel încât preia rapid apa și minerale importante din sol. Totodată, pălămida poate să sufoce plantele din cultură și să împiedice lumina să ajungă la ele, afectându-le dramatic capacitatea de creștere. Un alt aspect demn de luat în seamă este și faptul că pălămida, precum și alte buruieni, pot contribui la transmiterea bolilor și dăunătorilor, atrăgând în cultură insecte capabile de pagube importante.
Alături de costrei și pirul târâtor, pălămida este una dintre cele mai păgubitoare buruieni pentru că, pe lângă efectele negative enumerate deja, poate chiar să întârzie și să îngreuneze activitățile agricole, ducând astfel la pierderi de producție semnificative.
Aspectul pălămidei
Pălămida formează colonii datorită sistemului radicular pivotant, care se ramifică pe orizontală și formează tulpini în fiecare primăvară. Tulpinile ajung și până la 1,5 metru înălțime, sunt fine și striate. Frunzele au ghimpi pe suprafața lor, ajung până la 15-20 cm lungime și 6-7 cm lățime, sunt lipsite de pețiol și sunt mai mici în partea superioară a tulpinii florale.
Planta înflorește vara, inflorescența are 10-20 cm diametru, iar florile au o culoare intens violacee, cu organele mascule și femele separate pe indivizi diferiți. Denumirea științifică a pălămidei este Cirsium arvense. Semințele au 4-5 mm lungime, cu un smoc de perișori așezați de o parte și de alta, ca firele unei pene, fapt care ajută la diseminarea lor cu ajutorul vântului.
Fiecare plantă produce între 1.000 și 5.000 de semințe, însă apte de germinare sunt foarte puține dintre acestea. Semințele sunt verzi oliv, fine, cu coroană de păr mătăsoasă moale și penată și ȋși păstrează în sol facultatea germinativă până la 20 de ani. În limbaj popular, semințele pălămidei sunt cunoscute sub denumirea de „norocei”.
Ce culturi sunt afectate de pălămidă
Culturile cele mai afectate de această buruiană sunt cerealele păioase, leguminoasele, porumb, cartofi, rapiță, floarea-soarelui.
Cum combatem eficient pălămida
Pălămida este un inamic important în mai multe culturi, astfel încât pentru cultivatori trebuie să fie o prioritatea eliminarea ei. Utilizarea produselor menite să îi inhibe dezvoltarea este în mod cert soluția cea mai simplă, dar și cea mai eficientă. La fel de importantă este și evitarea apariției acestei buruieni, nu doar îndepărtarea ei când și-a făcut apariția.
Buruienile și alte organisme dăunătoare pot înjumătăți producțiile, astfel încât devine imperativ pentru orice cultivator luarea unor măsuri de combatere cât mai eficiente.
Erbicide folosite pentru combaterea pălămidei
Împotriva pălămidei se pot folosi atât erbicide cu spectru larg , cât și unele produse special concepute pentru a elimina această buruieni dicotiledonate, așa cum este pălămida. Acestea sunt câteva dintre erbicidele cele mai eficiente în combaterea pălămidei, aflate în portofoliul BASF:
BIATHLON® 4D - Erbicid cu două substanțe active - tritosulfuron, cu acțiune sistemică și la sol și florasulam, ce stopează creșterea buruienilor sensibile în câteva ore de la aplicare. Combate un spectru larg de buruieni - știr, albăstrea, turiță, pălămidă, troscot, muștar sălbatic etc.
PULSAR® 40 - Erbicid pe bază de imazamox, din grupa imidazolinonelor, selectiv și cu aplicare postemergentă. Substanța activă este preluată de plante în special prin frunze, dar și prin rădăcini. Este utilizat în sistemele de producție Clearfield® ale culturilor de floarea-soarelui și orez, precum și pentru culturile de soia, lucernă și mazăre. Produsul combate numai partea aeriana a plantei și pentru rezultate optime se recomandă aplicare atunci când pălămida este în stadiu tânăr, în faza de rozetă.
PULSAR® PLUS - Formulă pentru floarea-soarelui Clearfield® Plus, conținând substanța activă imazamox. Combate buruieni în curs de răsărire și noile valuri de buruieni. Plantele mor la 7-14 zile de la aplicare. În plantă substanța activă este preluată până la nivelul zonelor de creștere unde blochează sinteza aminoacizilor esențiali, responsabili de creșterea și diviziunea celulară.
Cum evităm apariția buruienii
Prevenirea apariției buruienilor, indiferent dacă vorbim despre pălămida sau alte buruieni mono și dicotiledonate, începe cu semănatul . Așadar, pentru a preveni apariția buruienilor, este recomandat ca patul germinativ să fie curățat de buruieni și afânat.
Foarte important este și ca buruienile să fie eliminate din faza incipientă de creștere, când îndepărtarea lor este mai ușoară.
Utilizarea în medicina alternativă a pălămidei
Deși în agricultură are efecte distructive, pălămida este utilizată în medicina alternativă. Este, de altfel, una dintre puținele buruieni care are și proprietăți benefice pentru sănătate. Vestea bună este că odată ce îi descoperim aceste proprietăți, este extrem de simplu să o găsim, pentru că împânzește câmpurile vara și o vedem la tot pasul.