APIA anunță subvenții! Plata la hectar pentru culturile de soia și sfeclă de zahăr va fi mai mică, iar banii vor fi alocați porumbului siloz

Ministerul Agriculturii a declarat că vor exista scăderi în ceea ce privesc plafoanele din care se va achita sprijinul cuplat pentru venit la mai multe culturi. În plus, asociațiile de fermieri au fost anunțate că este posibil ca sumele alocate să fie împărțite în așa fel încât să se poată crea un plafon pentru noul sprijin cuplat de venit la cultura de porumb siloz în valoare de 34,85 de milioane de euro.

Deoarece alocarea totală pentru sprijinul cuplat în sectorul vegetal nu poate fi crescută, se va impune, începând de anul viitor, o limitare mai mică pentru unele culturi care primesc acest sprijin, ceea ce va duce cu sigurnață la o diminuare a plăților pe hectar. Culturile care vor resimți cel mai mult acest impact sunt soia și sfecla de zahăr.

Potrivit agrointel.ro , Ministerul Agriculturii le-a transmis asociațiilor de profil un document prin care arată care sunt culturile ce vor pierde bani din plafonul alocat din campania pentru subvenții de anul care urmează. În urma modificărilor la Planul Național Strategic, propunerile urmează să fie transmise Comisiei Europene (CE), abia după perioada de consultare ce ar trebui să se termine pe data de 9 octombrie. De subliniat înșă, că redistribuirea sumelor nu va avea niciun impact asupra plăților ce vizează campania APIA din 2023, ci va fi pusă în aplicare începând cu anul de cerere pentru 2024.

În campania din anul 2024, vor avea loc redistribuiri de fonduri între diversele scheme ale Sprijinului Cuplat pentru Venit (SCV). Această redistribuire va avea ca efect o scădere a sumelor pe hectar pentru unii producători agricoli, în timp ce alții vor beneficia de fonduri suplimentare. În următoarele rânduri sunt prezentate detalii cu privire la sectoarele agricole afectate de scăderi de venituri și despre beneficiarii care vor primi fonduri suplimentare prin aceste transferuri de subvenții.

Plafoanele pentru sprijinul cuplat vegetal au suferit ajustări negative

Propunerile pentru alocările financiare care au ținut cont de respectarea art. 96 din Regulamentul 2115/2021 pentru perioada 2024-2028 în cadrul ajutorului cuplat pentru venit, ținând cont de accesarea intervențiilor în anul de cerere 2023 și bugetarea unei noi intervenții, sunt diverse și vizează mai multe culturi.

De exemplu, în cadrul programului PD-09, care se referă la sprijinul cuplat pentru producția de soia, suma programată inițial, de aproximativ 139,7 milioane de euro, a fost redusă la aproximativ 109,4 milioane de euro, reflectând astfel o diminuare semnificativă de 30,3 milioane de euro.

În același context, programul PD-11, dedicat leguminoaselor pentru industrializare, cum ar fi mazărea de grădină, fasolea boabe și fasolea păstăi, a suferit o tăiere alocării financiare de la aproximativ 7,3 milioane de euro la aproximativ 6,3 milioane de euro, însemnând o reducere de 1 milion de euro.

Situația este similară și în cazul altor programe, cum ar fi cel destinat cânepii (PD-12), orezului (PD-13), sfeclă de zahăr (PD-16), fructelor (PD-19), și semințelor pentru plante furajere (PD-20). Alocările financiare inițiale pentru aceste programe au fost reduse, impactând bugetele și potențialul de sprijin pentru producătorii agricoli implicați în aceste sectoare.

Schimbări pozitive la plafoanele pentru sprijinul cuplat vegetal

Pentru campania din 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) propune o nouă schemă, PD-26 Sprijin cuplat pentru venit pentru culturile de porumb pentru siloz, care va beneficia de o alocare financiară nouă în valoare de 34,85 milioane de euro.

Pe de altă parte, există scheme care vor înregistra creșteri de fonduri pentru plafoanele alocate în funcție de numărul de hectare eligibile pentru plată.

Pentru sprijinul pentru producția de lucernă (PD-10) există o creștere semnificativă a alocării financiare. Bugetul programat inițial de aproximativ 65,3 milioane de euro a fost majorat semnificativ, ajungând la aproximativ 90,6 milioane de euro, înregistrând o creștere notabilă de 25,3 milioane de euro. Această modificare a fost făcută pentru a menține un procent suplimentar de 2% pentru culturile proteice, conform articolului 96 din Regulamentul 2115/2021. Conform regulilor, alocările financiare pentru sprijinul cuplat pentru venit sunt limitate la maximum 13% din alocarea ajustată a plăților directe, cu posibilitatea de a majora acest procent cu 2%. Această creștere are loc sub condiția ca suma care depășește procentul de 13% să fie direcționată către sprijinul pentru culturile proteice

De asemenea, programul dedicat sămânței de cartof (PD-14) a înregistrat o majorare a alocării financiare. Suma inițial programată de aproximativ 6,5 milioane de euro a crescut la aproximativ 8,4 milioane de euro, reprezentând o creștere de 1,9 milioane de euro.

Într-o situație similară este și programul PD-15, care se concentrează pe producția de hamei. Acesta a înregistrat o creștere mai mică, suma programată de aproximativ 0,79 milioane de euro crescând la aproximativ 0,81 milioane de euro, ceea ce reprezintă o majorare de 0,02 milioane de euro.

În schimb, programul PD-17, destinat legumelor cultivate în câmp, cum ar fi tomatele, castraveții, ardeii și vinetele, a beneficiat de o majorare semnificativă a alocării financiare. Bugetul programat inițial de aproximativ 16,1 milioane de euro a fost majorat la aproximativ 21,0 milioane de euro, înregistrând o creștere de 4,9 milioane de euro.

În ceea ce privește programul PD-18 pentru legumele cultivate în sere și solarii, acesta a înregistrat o creștere din punct de vedere financiar. Suma a crescut de la aproximativ 21,1 milioane de euro la aproximativ 22,5 milioane de euro, însemnând o majorare de 1,4 milioane de euro.

Alocările stabilite pentru anul financiar 2024 (corespunzător anului calendaristic 2023) rămân neschimbate, deoarece modificările nu pot avea efect retroactiv.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare a solicitat explicații cu privire la propunerile din partea MADR

Termenul limită pentru asociațiile de fermieri de a-și transmite opinia către MADR cu privire la modificările propuse în Planul Național de Sprijin (PNS) a fost până la data de 9 octombire. Conform informațiilor, Alianța pentru Agricultură și Cooperare, o structură care include Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Uniunea Națională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) și Asociația Forța Fermierilor (AFF), a transmis MADR o cerere, în așa fel încât să discute de urgență în cadrul unei întâlniri la sediul instituției, pentru a obține explicații cu privire la motivele care au stat la baza schimbărilor propuse.

În concluzie, Ministerul Agriculturii a anunțat scăderi în plafoanele alocate pentru sprijinul cuplat pentru venit la mai multe culturi pentru anul 2024, iar redistribuirea fondurilor va avea un impact negativ asupra culturilor de soia și sfeclă de zahăr, în timp ce unele culturi, precum porumbul siloz, vor beneficia de creșteri financiare. Alianța pentru Agricultură și Cooperare a solicitat clarificări de la MADR în acest sens, iar termenul limită pentru exprimarea opiniilor cu privire la modificările propuse a fost data de 9 octombrie. Modificările vor fi transmise Comisiei Europene și vor intra în vigoare pentru campania APIA din 2024.

Recolte bogate cu investiții echilibrate

Profită de promoția BASF la semințele de floarea-soarelui. Cumpără* și primești înapoi 350 de lei!

Află mai multe

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația
Mergi sus